HRACH: malý zelený zázrak Má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek, posilňuje nervy, spevňuje vlasy, zlepšuje zrak, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, čím chráni srdce.
Viete čím môžete nahradiť cukor? Na slovenskom trhu sa nachádza nespočetné množstvo náhradných sladidiel. Ktoré je naozaj vhodnou alternatívou za cukor?
KEL – ideálny proti prechladnutiu Je super zeleninou na zimu, pretože pomáha nášmu organizmu úspešne predchádzať infekciám a chorobám z prechladnutia.
TIP na rýchly nedeľný obed. Quinoovo-brokolicové karí Quinoa je síce obilnina, ale neobsahuje lepok, preto je vhodná pre bezlepkovú diétu. Má vysoký obsah proteínov, udržiava zdravé srdce aj kosti. Brokolica je výborná na chudnutie, pretože 100 gramov obsahuje iba 109 kJ, čo je 26 kcal.
Zázračný nápoj: Cviklové late Cvikla je plná sodíka, draslíka, vápnika aj horčíka. Odvodňuje organizmus a napomáha tak lepšiemu tráveniu aj srdcu. Je účinným pomocníkom na znižovanie tlaku a zlepšovaniu imunity. Navyše podporuje dobrú náladu!
Super recept pre diabetikov. Karfiolovo-zemiaková polievka Karfiol je vynikajúci na chudnutie, pretože obsahuje málo kalórii a je aj ľahko stráviteľný. Je tiež výborným zdrojom vitamínov a minerálov. Znižuje tlak a účinkuje aj na pamäť.
Pripravte si sami. Kapustové pickles s kurkumou Kapusta patrí medzi najzdravšiu zeleninu. Chráni telo pred zápalmi a infekciami, pomáha pri zápche, podporuje tvorbu červených krviniek a detoxikuje telo. Kurkuma zas znižuje vysokú hladinu cholesterolu, má vynikajúce protizápalové účinky, je silným antioxidantom ...
Ktoré potraviny sú vhodné v zimných mesiacoch? Už dlho platí pravidlo, že v zimných mesiacoch je vhodné ovocie z našich záhrad, pre obsah vitamínu C.
AKO sa stravovať, aby sme nepribrali? Chladné dni môžu byť výstrahou, ale aj výzvou, aby sme sa viac starali o svoje zdravie. Čo prospieva nášmu telu v zime a čo robiť, aby sme v zime nepribrali?
PAŠTRNÁK: pomáha organizmus odvodniť Pre zdravie je paštrnák neoceniteľný. Reguluje obsah vody v organizme a priaznivo vplýva na krvný obeh. Vedeli ste, že sa odporúča pridávať preventívne do varenej kapusty, podobne ako rascu proti plynatosti?
Doprajte si MAK, pomôže vašim kostiam V kuchyni je veľmi obľúbený, je často súčasťou koláčikov, zákuskov či rôznych sladkých jedál. Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na zdravie.
TIP na super obed! Grilované kuracie prsia s paradajkovo-špargľovým šalátom Lykopén, ktorý obsahujú paradajky, je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak aj pokožku. Špargľa zas posilňuje nervy a bráni infekcii močových ciest. Kuracie mäso obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, mnoho proteínov ...
Z ovocia sú pre diabetika najvhodnejšie jablká Blahodarný vplyv má množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Tiež podporuje trávenie, priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti.
Dodajme telu potrebné minerálne látky (2. časť) Na podporu imunitného systému potrebujeme prísun hlavne vitamínu C, B, E a ďalšie. Ktorými potravinami si môžeme pomôcť?
TIP na poobedňajší dezert ku kávičke: Rebarborový koláč Rebarbora patrí k zdravým potravinám. Detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, chráni srdce aj mozog, udržuje zdravú pokožku...
Skvelé tipy na zdravý obed. Losos so špargľou a makový koláčik Losos patrí medzi najlepšie prírodné zdroje omega-3 mastnlososých kyselín (prispievajú k zdravému srdcu) a je výborným zdrojom bielkovín. Mak je zas bohatý na vápnik.
Rýchle svieže a ľahké recepty na teplé dni Šalát obsahuje veľa vody a vlákniny, preto je vhodný pri diéte. Polievka zasýti a dodá telu potrebné vitamíny.
Vyskúšajte exotické havajské a indonézske recepty! Tofu je, veľmi zjednodušene povedané, sójový syr. Je obľúbený pre schopnosť naberať na seba rôzne chute. Zo zdravotného hľadiska má vysoký podiel bielkoviny. Banány za obsahujú veľa draslíka, znižuje hladinu cholesterolu aj riziko srdcových ochorení.
TIP na OBED: Japonská miso polievka a Marocký losos s kuskusom Japonská kuchyňa je považovaná za najzdravšiu kuchyňu. Hoci je najznámejším jedlom sushi, vyskúšajte miso polievku. Aj losos patrí medzi tie zdravšie pokrmy.
PÓR – bojovník proti rakovine Pre prítomnosť karotínu a chlorofylu hlavne v listoch sa pór radí medzi rastliny s protirakovinovým účinkom. Podporuje aj činnosť ochabnutých čriev a celého zažívacieho systému. Pomáha aj pri bronchitídach, reume, dne, avitaminóze.
TIPY na zdravé a rýchle pokrmy Výborné a rýchle recepty na obed či večeru aj s výpočtom sacharidových jednotiek.