Čo jesť pri OBEZITE? Nadváha a obezita je následok podcenenia prevencie a má pozadie v nesprávnom životnom štýle jedinca.
Zasýti aj osvieži: mrkvové smoothie Mrkva patrí medzi naše najpoužívanejšie zeleniny. Každý deň by sme mali zjesť aspoň jednu mrkvu. Pomáha nášmu zraku a chráni pokožku. Zásobí nás mnohými vitamínmi a stopovými prvkami.
OMAN PRAVÝ upraví hladinu glukózy Pre diabetikov je zaujímavý tým, že obsahuje dostatočné množstvo inulínu. Pozitívne upravuje hladinu glukózy a znižuje krvný tlak.
TIP na výživnú letnú polievku: Cviklová s cícerom Cvikla a cícer majú vynikajúce účinky na zdravie! Patria medzi top potraviny. Cvikla pomáha srdcu aj tráveniu, cícer je bielkovinou bombou.
TIP na zdravé jedlo. Šalát s tuniakom a prepeličími vajíčkami Tuniak obsahuje bielkoviny a hlavne omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú srdcu lepšie fungovať. Prepeličie vajíčka zas zvyšujú svalovú hmotu a znižujú zápaly v tele.
Stavte na citróny: Osviežia, podporia imunitu Sú mnohými charakterizované ako regulárna superpotravina. Obľubujú ich kuchyne po celom svete. Okrem toho, že dodávajú potrebnú energizujúcu iskru jedlám, majú skvelé antioxidačné schopnosti, ktoré by mali zaujímať aj diabetikov.
Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva Bez adekvátneho stravovania zlyháva akákoľvek snaha lekára pomôcť pacientovi, a to aj napriek tomu, že sú k dispozícii najmodernejšie lieky.
Stravovanie diabetika v rodine Ako zabezpečiť stravovanie v rodine, keď spolu žijú tri generácie a ešte aj diabetik?
Ovocie z Ďalekého východu: zlepšujú trávenie, imunitný systém, reguluje krvný tlak Oplatí sa ho ochutnať, pretože má neobyčajné účinky! Dnes už nie je problém nájsť ho aj na pultoch v slovenských obchodoch.
Pečená zelenina s plesnivým syrom Denne by sme jej mali zjesť aspoň 400 gramov. Určite by sme ju mali pridávať ku každému jedlu, pri hlavnom obede by mala tvoriť polovicu nášho taniera. Vyskúšajte zeleninu ako prílohu!
Každý cukor je škodlivý Hoci cukor náš organizmus potrebuje, je zdrojom energie, nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Spoznajte rôzne mýty, ktoré kolujú o cukre.
Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto Tekvica nielen podporuje trávenie, ale aj posilňuje imunitu, pomáha očiam, posilňuje srdce a je skvelá aj pri chudnutí.
Zabudnutá HŔSTKOVÁ zeleninová polievka. Je zdravá, plná bielkovín a vitamínov Strukoviny patria medzi základné suroviny, pretože sú mimoriadne zdravé, ale navyše sú aj lacné a trvanlivé. Sú aj skvelým zdrojom prírodných bielkovín, vitamínov a minerálov.
Dôležité sú sacharidy v jedle. Ako ich počítať? Počet sacharidových jednotiek na deň nemá každý diabetik rovnaký a tiež ich prerozdelenie na porcie jedla nie sú totožné pre každého. Otázok je mnoho a každá čaká na vysvetlenie. Čo si diabetik potrebuje objasniť?
Výborný TIP na raňajky: Ražný sendvič s avokádom a kozím syrom Avokádo je plné bielkovín, priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu a tukov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov E, C a B6. Ražný sendvič je zas jedným z najzdravších a ideálnym na raňajky. Zasýti a doplní energiu na celé dopoludnie.
Výborný a rýchly šalát: poľníček so syrom a s ovocím Poľníček si stále viac získava na popularite. Je to výborná správa, pretože je jednou z najvýživnejších odrôd hlávkového šalátu. Pomáha udržiavať zdravý zrak, srdce aj mozog, posilňuje imunitu a bráni vzniku anémie.
TIP na obed. Treska so zemiakovou kašou Ryby obsahujú cenné minerálne látky a stopové prvky, najmä jód a selén (chráni telo pred pôsobením ťažkých kovov), vitamíny D, A a B. Disponujú kvalitnými bielkovinami. Obsahujú málo tuku.
Figy zlepšia glykémie, pomôžu kostiam Sušené figy sú najsladším ovocím. Môžu byť preto okamžitým prostriedkom na úpravu hypoglykémie.
Polievka z pečenej papriky a paradajok Paradajky majú vynikajúce účinky na kardiovaskulárne choroby, posilňujú srdce, znižujú riziko vzniku infarktu a mŕtvice. Paprika má zase veľa vitamínu C. Vyskúšajte túto skvelú kombináciu na chutnú polievku!
Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať Minerálne látky a vitamíny sú dôležitým prvkom pre náš organizmus. Pomáhajú pri mnohých metabolických procesoch aj predchádzať komplikáciám.
Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu? Bol vám diagnostikovaný diabetes 2. typu a vy sa obávate, čo všetko budete musieť – či skôr nebudete smieť – jesť?
Pečená tekvica s citrónmi a pohánkovou polentou Tekvica podporuje trávenie, posilňuje imunitu, pomáha zmenšovať tukové vankúšiky. Pohánka chráni pred rakovinou prsníka má pozitívny vplyv na cievy a žily. Obe pochutiny by nemali chýbať v jedálničku!
Na zimné večery: Mrkvovo-paštrnáková polievka Mrkva a paštrnák sú výborné a hodnotné zeleniny. Mrkva zlepšuje zrak a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek. Paštrnák dosť často ľudia zamieňajú za petržlen. Je však sladší a pripomína skôr mrkvu. Pomáha pri trávení, podporuje prekrvenie končatín, odstraňuje plynatosť.
TIP na chutnú a rýchlu večeru. Omeleta s kuriatkami Kuriatko jedlé je to veľmi chutná huba a na celom svete si ju veľmi cenia. V západnej Európe ju vyhľadávajú viac ako napríklad hríb smrekový. Má príjemnú korenistú chuť a dajú sa z nej pripravovať jedlá na rôzne spôsoby. Kuriatka sa hodia napríklad aj do omáčok, k mäsu, ryži a cestovinám.
Ako má vyzerať tanier diabetika? Čo by nemalo chýbať diabetikovi na tanieri a ako si zostaviť jedálniček, aby priniesol vyrovnané hladiny cukru v krvi a nespôsoboval hypoglykémiu či ďalšie zdravotné komplikácie?