INGREDIENCIE
Na mäsové rolky:
30 g masla
2 šalotky nakrájané najemno
1 prelisovaný strúčik cesnaku
150 g mletého bravčového mäsa
150 g mletého teľacieho mäsa
1 vajce
2 lyžice bieleho vína
2 lyžice nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
soľ
korenie
4 plátky z teľacieho stehna, každý medzi 150 – 180 g
olej
Na omáčku:
30 g prepusteného masla
1 cibuľa nakrájaná najemno
1 mrkva nakrájaná na kúsky
2 stonkové zelery nakrájané na kúsky
80 ml bieleho vína
1 bobkový list
1 lyžica paradajkového pretlaku
500 ml vývaru
Na gratinované zemiaky:
800 g zemiakov typu A
150 ml 30 % smotany
100 g nahrubo nastrúhaného ementálu
Na fazuľky:
1 lyžica masla
1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky
350 g mrazených fazuliek
olej na vymazanie zapekacej misy
potravinársky povrázok
POSTUP
1. V malom kastróliku rozpustíme maslo, pridáme šalotku a cesnak a restujeme. Po chvíľke zmes odstavíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame obe mletá mäsa so šalotkou, pridáme vajcia, víno, petržlenovú vňať, dochutíme soľou a korením a všetko dôkladne zmiešame.
2. Teľacie mäso rozprestrieme na pracovnú dosku a paličkou naklepeme. Plátky osolíme, okoreníme a nanesieme na ne mäsovú zmes. Pevne ich zarolujeme a obviažeme povrázkom. Rolky opečieme na troche oleja zo všetkých strán a vyberieme ich. Do rovnakej panvice dáme prepustené maslo, cibuľu, mrkvu, stonkový zeler a 5 minút restujeme. Potom zalejeme bielym vínom, pridáme bobkový list, pretlak a vývar. Omáčku zľahka osolíme a okoreníme, vrátime do nej závitky, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť domäkka.
3. Zemiaky olúpeme, nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme asi 10 minút pustiť vodu, ktorú zlejeme. Pridáme do nich smotanu, syr, osolíme, okoreníme a zmiešame. Zapekaciu misu vymažeme olejom, zemiaky do nej naukladáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C zhruba 30 minút.
4. Ak máme mäso mäkké, zložíme povrázok, vyberieme bobkový list a na panvici rozpustíme maslo, na ktorom speníme plátky cesnaku, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme a prehadzujeme na miernom plameni asi 3 minúty. Rolky servírujeme s omáčkou, fazuľkami a gratinovaným zemiakmi.