Kulinární Studio Mafra
StoryEditor

Pre gurmánov: Teľacie rolky so zelenými fazuľkami a s gratinovanými zemiakmi

04.09.2025, 17:00

Teľacina je ľahko stráviteľné, nízkotučné mäso s vysokým obsahom bielkovín, železa, zinku, vitamínov skupiny B (najmä B3)... Pomáha pri budovaní svalov, regenerácii, dopĺňa dôležité látky do tela, preto sa odporúča pre deti aj športovcov.

INGREDIENCIE

Na mäsové rolky:

30 g masla

2 šalotky nakrájané najemno

1 prelisovaný strúčik cesnaku

150 g mletého bravčového mäsa

150 g mletého teľacieho mäsa

1 vajce

2 lyžice bieleho vína

2 lyžice nadrobno nasekanej petržlenovej vňate

soľ

korenie

4 plátky z teľacieho stehna, každý medzi 150 – 180 g

olej

Na omáčku:

30 g prepusteného masla

1 cibuľa nakrájaná najemno

1 mrkva nakrájaná na kúsky

2 stonkové zelery nakrájané na kúsky

80 ml bieleho vína

1 bobkový list

1 lyžica paradajkového pretlaku

500 ml vývaru

Na gratinované zemiaky:

800 g zemiakov typu A

150 ml 30 % smotany

100 g nahrubo nastrúhaného ementálu

Na fazuľky:

1 lyžica masla

1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky

350 g mrazených fazuliek

olej na vymazanie zapekacej misy

potravinársky povrázok

 

POSTUP

1. V malom kastróliku rozpustíme maslo, pridáme šalotku a cesnak a restujeme. Po chvíľke zmes odstavíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame obe mletá mäsa so šalotkou, pridáme vajcia, víno, petržlenovú vňať, dochutíme soľou a korením a všetko dôkladne zmiešame.

2. Teľacie mäso rozprestrieme na pracovnú dosku a paličkou naklepeme. Plátky osolíme, okoreníme a nanesieme na ne mäsovú zmes. Pevne ich zarolujeme a obviažeme povrázkom. Rolky opečieme na troche oleja zo všetkých strán a vyberieme ich. Do rovnakej panvice dáme prepustené maslo, cibuľu, mrkvu, stonkový zeler a 5 minút restujeme. Potom zalejeme bielym vínom, pridáme bobkový list, pretlak a vývar. Omáčku zľahka osolíme a okoreníme, vrátime do nej závitky, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť domäkka.

3. Zemiaky olúpeme, nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme asi 10 minút pustiť vodu, ktorú zlejeme. Pridáme do nich smotanu, syr, osolíme, okoreníme a zmiešame. Zapekaciu misu vymažeme olejom, zemiaky do nej naukladáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C zhruba 30 minút.

4. Ak máme mäso mäkké, zložíme povrázok, vyberieme bobkový list a na panvici rozpustíme maslo, na ktorom speníme plátky cesnaku, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme a prehadzujeme na miernom plameni asi 3 minúty. Rolky servírujeme s omáčkou, fazuľkami a gratinovaným zemiakmi.

01 - Modified: 2025-03-03 15:26:19 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom 02 - Modified: 2022-07-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čím nahradiť soľ? 03 - Modified: 2022-08-12 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak máte diabetes, šošovica by na vašom tanieri nemala chýbať. Viete ako pripraviť jednotlivé druhy? 04 - Modified: 2022-08-17 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť, keď mi šaláty nechutia?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
04. september 2025 17:02