Nadmerné solenie sa prejavuje zvýšením krvného tlaku.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Čím nahradiť soľ?

30.07.2022, 08:00

Znížený obsah soli v potrave preukázateľne redukuje riziko mozgovo-cievnej príhody a srdcového zlyhania a aj smrti. Náhrady soli by mohli zachrániť mnoho životov.

Slováci ešte stále veľa solia. Špecialisti na kardiológiu upozorňujú, že hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2 – 4 gramy soli počas dňa v závislosti od stupňa fyzickej aktivity, v súčasnosti prijíma 10 – 15 gramov soli denne! Nadmerné solenie sa prejavuje zvýšením krvného tlaku či zadržiavaním tekutín v tele. „Vzťah medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku je priamy a progresívny. Sedemdesiatpäť percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín,“ uvádza doc. MUDr. Štefan Farský, predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii.

Menej soli, lepší tlak

Sodík je podľa docenta Farského faktorom, ktorý spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku, pretože viaže vodu. „Preto takto pôsobia aj iné zlúčeniny v potrave s obsahom sodíka, ale rozhodujúcou zložkou potravy je sodík obsiahnutý v soli,“ dodáva.

Hoci ideálna spotreba soli za deň je 2 – 4 gramy, vzhľadom na populačné stravovacie zvyklosti nie je tento cieľ ľahko dosiahnuteľný. Špecialista na hypertenziu tvrdí, že horný limit pre prevenciu a liečbu hypertenzie sa celosvetovo stanovila maximálna hodnota 6 gramov pre dospelých. Pre deti menej, napr. vo veku 3 – 6 rokov, do troch gramov na jeden deň, vo veku 1 – 3 roky maximálne dva gramy za deň.

„Takto redukovaný príjem sodíka znižuje riziko hypertenzie o 20 percent, znižuje krvný tlak u pacientov s vyvinutou hypertenziou a zlepšuje jej liečbu pri dosahovaní cieľových hodnôt krvného tlaku,“ vysvetľuje Farský s tým, že je pozoruhodné, že aj „brzdí“ vzostup systolického (horného) tlaku so zvyšujúcim sa vekom. Najdôležitejšie však je, že znížený obsah soli v potrave preukázateľne redukuje riziko mozgovo-cievnej príhody a srdcového zlyhania. „U detí je situácia možno ešte alarmujúcejšia. Zjednodušene sa dá povedať, že ‘vykrmujeme‘ budúcich hypertonikov,“ dodáva.

Slané jedla vyvolávajú smäd aj chuť na jedlo

Docent Farský ďalej vysvetľuje, že aj keď pokles tlaku po redukcii príjmu soli na optimálne hodnoty nemusí byť u každého jednotlivca výrazný, pokles krvného tlaku o niekoľko milimetrov vo veľkej populácii vyvolá ďalekosiahle zmeny v kardiovaskulárnej morbidite a mortalite. „Vo Fínsku napríklad za posledných 30 rokov klesol príjem soli o 30 – 35 % a zároveň v populácii vo veku do 65 rokov poklesla úmrtnosť na mozgovo-cievne príhody a koronárne choroby o 75 – 80 percent,“ dodáva odborník.

Tieto pozitívne zmeny podľa neho vznikli aj napriek tomu, že spotreba alkoholu sa zdvojnásobila a zvýšil sa výskyt obezity a fajčenia (hlavne u žien).

Vysvetlenie týchto benefitov spočíva hlavne v znížení priemerného krvného tlaku v tejto vekovej skupine o 10 mmHg. Naproti tomu v USA sa príjem soli zvýšil a bol spojený s nárastom obezity.

„Slané jedlá v potrave vyvolávajú smäd a následný nárast príjmu sladkých nápojov bohatých na kalórie,“ hovorí Farský. Vo Veľkej Británii je najvýznamnejším zdrojom soli v potrave chlieb a pečivo, väčšina obsahovala viac ako jeden gram soli pri sto gramoch.

Sledujte etikety

V obchodoch si všímajte etiky, pretože okrem soli je nevhodný aj glutaman sodný, cukor či pridané farbivá.

 

01 - Modified: 2022-05-23 10:13:20 - Feat.: 0 - Title: Správne meraný krvný tlak pomáha predĺžiť život 02 - Modified: 2022-05-30 11:08:01 - Feat.: 0 - Title: Prečo zomierame viac? 03 - Modified: 2022-08-05 16:16:38 - Feat.: 0 - Title: Keď zlyhávajú obličky, zachráni ich dialýza
01 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 02 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: - Title: Život po infarkte 03 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s infarktmi 04 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť? 05 - Modified: 2023-01-02 10:40:26 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom aj s infarktmi
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. november 2024 11:45