StoryEditor

Trombóza a embólia

25.10.2012, 23:49
Autor:
(dia)(dia)
Začervenané miesto na nohe, opuchnuté predkolenie alebo celá končatina, náhla dýchavica či búšenie srdca. To sú typické príznaky upchatia žily krvnou zrazeninou, ktorá keď sa vydá na cestu v smere krvného obehu, dokáže privodiť hotovú katastrofu.

Začervenané miesto na nohe, opuchnuté predkolenie alebo celá končatina, náhla dýchavica či búšenie srdca. To sú typické príznaky upchatia žily krvnou zrazeninou, ktorá keď sa vydá na cestu v smere krvného obehu, dokáže privodiť hotovú katastrofu. Trombóza a embólia – dve hrozivé sestry, s ktorými je lepšie nestretnúť sa.

 

 

O žilovej trombóze hovoríme vtedy, keď niekde v žilovom systéme človeka vznikla zrazenina, ktorá v ňom zabraňuje prietoku krvi. Ide v podstate buď o tromboflebitídu, to znamená, že je zapálená len povrchová žila, v ktorej sa nachádza zrazenina. Človek si ju sám vidí ako začervenané miesto a vďaka tomu sa tromboflebitída ľahko diagnostikuje. „Pri jej včasnom zachytení nepredstavuje pre pacienta väčšie zdravotné riziko, pretože pri tomto type nehrozia komplikácie, akou je napríklad embólia,“ hovorí MUDr. Ján Števlík, kardiológ z Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Opuchnutá noha
Druhým typom žilovej trombózy je tzv. flebotrombóza, ktorá už postihuje hlboký žilový systém. Jej typickým prejavom je opuch zodpovedajúcej časti končatiny. Keď postihne napríklad oblasť kolena, opúcha predkolenie, keď oblasť panvy, opuchne celá dolná končatina. Veľké trombózy v partiách centrálnych žíl bývajú bolestivé a dolná končatina je sfarbená do fialova.

Nebezpečná
Hlboká žilová trombóza je v porovnaní s tromboflebitídou omnoho nebezpečnejšia. Tým, že človek často opuchnutej nohe neprikladá veľkú pozornosť, môže flebotrombóza skončiť aj s vážnou komplikáciou. „Môže sa odtrhnúť časť zrazeniny, ktorá potom v smere krvného toku môže putovať až do pľúc a vyvolať embóliu pľúcnice,“ vysvetľuje Dr. J. Števlík.

Dôležité!
Trombóza postihuje najčastejšie dolné končatiny a oblasť malej panvy.


Po úraze či operácii
Prečo vôbec vzniká v žile krvná zrazenina? Podľa kardiológa má na ňu najväčší nábeh človek, ktorý sa dlhšie nehýbe. Je to buď po úrazoch, pri srdcovom zlyhávaní či po operáciách.

Už od čias známeho lekára Virchowa platia pre vznik trombu tri faktory:
● spomalený tok krvi
● zápal
● zvýšená náchylnosť na zrážanlivosť

K spomalenému toku krvi a zápalu dochádza pri dlhodobom ležaní, pooperačné stavy navyše vedú k reaktívnemu zvýšeniu prokoagulačných, teda prozrážavých faktorov a potom trombóza vzniká ľahšie.

Viete, že...
žilová trombóza je typickou komplikáciou na chirurgických, urologických a ortopedických oddeleniach? Hlbokou trombózou je ohrozených 30 % pacientov po brušných operáciách, na ortopédii je riziko 60- až ­­70%.


Bandáž, heparín, pohyb
Aby pacientov v nemocnici neprekvapila trombóza a následná embolizácia, lekári sa snažia dodržiavať tri základné zásady. „V prvom rade im bandážujeme končatiny, aby ich žily, cievy boli stiahnuté. Touto kompresiou sa neobmedzí prietok tepnami a teda ani prekrvenie končatín. Takisto im podávame špeciálne látky, ktoré znižujú riziko tvorby zrazenín, najčastejšie lieky s účinnou látkou heparín,“ hovorí kardiológ. Posledným preventívnym opatrením, ale nie menej dôležitým, je pohyb. Začína sa už na lôžku pohybmi nôh a odporúča sa, ak je to možné, čo najskoršia chôdza. Krátka prechádzka po chodbe, aj keď s pomocou sestričky, je veľmi prospešná.

Všeobecne sa hovorí, že na 100-tisíc obyvateľov dostane trombózu 180 až 200 ľudí.

Náchylnosť k opuchom
Ak sa predsa len trombóza prejaví v plnej sile, lekári okamžite nasadia liečbu. V žile vytvoria nový priechod a zrazenina sa rozpustí. „Často to však vedie k nenávratnému poškodeniu žilových chlopní, ktoré slúžia v dolných končatinách na to, aby uľahčili transport krvi do srdca takpovediac proti gravitácii - tá stojacemu človeku „ťahá“ krv dolu. V dôsledku toho mávajú ľudia po prekonaní flebotrombózy náchylnosť k opuchom nôh, vzniku vredov predkolenia, poruchám výživy kože,“ upozorňuje lekár.

Keď nastane embólia
Najvážnejšou komplikáciou žilovej trombózy je však pľúcna embólia, ktorá pri masívnom upchaní môže končiť náhlou smrťou. Človek vtedy cíti ťažkú dýchavicu a bolesti v hrudníku. Stredne veľká embólia sa prejaví takisto nečakanou dýchavicou a búšením srdca. Podľa kardiológa existuje aj tzv. sukcesívna embólia, ktorá vzniká opakovanými embóliami drobných kúskov krvných zrazenín. Pacient má pri nej často nenápadné príznaky alebo nemusí pociťovať žiadne ťažkosti a až časom sa postupná embolizácia prejaví výraznou dýchavicou. V dôsledku obmedzia prietoku krvi cez takto postihnuté pľúca srdce začne pracovať pod veľkým tlakom. Môže dôjsť k jeho zlyhaniu, čo sa prejaví opuchmi, ale už na oboch končatinách, nabehnutím pečene, prípadne aj brucha.

Zavolajte lekársku pomoc
Ak zažijete vo svojom okolí opisovanú príhodu a na dotyčnom budete vidieť, že ho prepadla náhle dýchavica, drží sa na hrudníku a je bledý, zavolajte okamžite lekársku pomoc. Skúsení lekári vedia rozpoznať príznaky a vedia aj to, čo robiť, aby diagnózu potvrdili. V prvom rade chorému podporia krvný obeh a budú sa mu snažiť rozpustiť zrazeninu v pľúcach. „Pri masívnej embólii je najlepšou metódou trombolýza, teda do žily podáme látku, ktorá rozpúšťa tromby. Po zvládnutí akútneho stavu musí pacient užívať pol roka protizrážavé látky v tabletkovej forme.“

Dôležité!
Pri trombóze opuch vzniká väčšinou len na jednej končatine, pri embólii na oboch nohách a niekedy sa vôbec neprejaví. Môže na seba upozorniť tlakom na prsiach a dýchavicou.

Tromby v srdci
Ako sme už spomínali, k pľúcnej embólii vedie žilová trombóza. Poznáme však aj stavy, keď tromby vznikajú priamo v ľavých oddieloch srdca. „V smere krvného toku robia potom embolizácie do artérií. Týmto stavom sú ohrození najmä pacienti s chronickou fibriláciou predsiení, vrodenými srdcovými chybami či s kardiomyopatiami,“ vysvetľuje MUDr. J. Števlík. Zrazenina môže putovať do mozgu, končatín, obličiek či do tepien brucha. Lekári však poznajú ochorenia, ktoré zvyšujú náchylnosť k takýmto typom embólii a pacientom často dávajú príslušné lieky na prevenciu.

Diabetes nezvyšuje riziko
Ak máte diabetes, v súvislosti s trombózou nepatríte do rizikovej skupiny. To sa ale už nedá povedať v prípade, že ste dlho imobilní, prekonávate častejšie operačné výkony a máte pridružené ochorenia. „Niektorí lekári zastávajú názor, že riziko trombózy zvyšuje obezita, takže ak je diabetik obézny, ide zvýšenie rizika na vrub obezity,“ hovorí kardiológ.

Syndróm economy class
Zapamätajte si, že k trombóze môže dôjsť aj pri dlhej ceste lietadlom. Hovoríme vtedy o syndróme economy class. Nešťastne môže skončiť aj nekonečná cesta autobusom. Ak si teda plánujete dovolenku do ďalekého Grécka či Bulharska a nepoletíte, alebo ak ste sa rozhodli pre zaoceánsky let, myslite na pohyb, poprechádzajte sa po palube lietadla či chodbičke autobusu. Zacvičiť si môžete aj posediačky dvíhaním končatín alebo krúžením členkami. A dôležitý je aj dostatok tekutín.

Rizikovejšie ženy
Pýtate sa prečo? Podľa kardiológa na to vplývajú dva faktory - obdobie gravidity a po pôrode, keď je strata krvi väčšia a takisto je vyššia tvorba prozrážavých faktorov. Druhým faktorom je užívanie perorálnej antikoncepcie v prípade, keď žena nedodržiava informácie z príbalového letáka. Ak fajčíte, ste obézne a máte vysoký krvný tlak, užívanie antikoncepčných tabletiek dramaticky zvyšuje riziko trombózy a embólie.

(ivk)
Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:13