Včasné odhalenie ochorenia môže obličky vyliečiť alebo priebeh choroby zmierniť.
StoryEditor

Keď zlyhávajú obličky, zachráni ich dialýza

26.07.2022, 14:34

Ak obličky začnú zlyhávať, nedokážu vykonávať všetky dôležité funkcie. Bez liečby organizmus nebude vedieť fungovať.

V počiatočných štádiách sa lekár pokúsi spomaliť postup ochorenia obličiek pomocou stravovania a liekov. Neskôr však pacient bude potrebovať liečbu, ktorá nahradí činnosť obličiek a to je dialýza alebo transplantácia.

„Na dialýzu chodím už deväť rokov, trikrát do týždňa. Štyri hodiny ležím, kým mi prefiltrujú krv,“ hovorí osemdesiatnička Mária Miklošková z Bratislavy.

S obličkami pritom nemala nikdy žiadne problémy, dokonca ani príznaky. „Až na preventívnej prehliadke mi lekár zistil zvýšený kreatinín. Tak ma odporučil na nefrologické vyšetrenie a do nefrologickej poradne som chodila päť rokov,“ hovorí s tým, že to bol len začiatok. Postupne sa začal jej stav zhoršovať, pridružil sa vysoký tlak, tak jej lekárka navrhla dialýzu. „Vôbec som nevedela, čo je dialýza, nevedela som, čo ma čaká,“ spomína.

Radikálna zmena stravy

Začiatky boli podľa jej slov veľmi ťažké, pretože radikálne musela zmeniť stravu, za celý deň nesmie vypiť viac ako pol litra tekutín. „Keď veľa pijete, organizmus sa môže zavodniť a to už je predkolapsový stav,“ dodáva.

Najskôr mala pani Miklošková bezbielkovinovú diétu, keď začala chodiť na dialýzu, musela zas, naopak, konzumovať živočíšne bielkoviny, čiže veľa mäsa. „Bola som hladná, smädná, nervná... Nesmieme mlieko, syry, pretože tie obsahujú fosfor, a ten nám robí zle. Nesmieme ovocie a zeleninu, pretože obsahujú draslík, čo tiež nie je dobré pre obličky,“ hovorí o zákernostiach ochorenia. Ale ak si dáte z nejakého zakázaného jedla troška a s mierou, dá sa to zvládnuť. „Ja milujem zemiakovú kašu, tak si večer očistím zemiaky, dám ich do vody do druhého dňa, aby sa eliminoval draslík a potom si ich uvarím,“ vysvetľuje s tým, že veľmi jej pomohli brožúrky, ktoré dostali, a aj sestričky na dialýze.

Dnes už ochorenie berie ako súčasť života. Snaží sa dodržiavať diétu a ani v poriadnych horúčavách jej už nerobí problém „nepiť“. „Ja už som taká vytrénovaná, že mi stačí dať si do úst ľadovú kocku alebo pol glgu vody,“ hovorí s tým, že na transplantáciu už ani neplánuje ísť.

O obličky sa treba zaujímať a starať

Nefrologička MUDr. Monika Alaxinová tvrdí, že nejakým typom ochorenia obličiek trpí zhruba desatina populácie bez toho, aby o tom vedela. „Choré obličky totiž nebolia,“ vysvetľuje.

V otázke zdravia obličiek má preto podľa nej nezastupiteľnú úlohu prevencia. Hlavnú úlohu zohráva zdravý životný štýl, teda nefajčiť, zdravo sa stravovať, nepiť nadmieru alkoholu a čo najviac sa hýbať. Jednými z hlavných rizikových faktorov sú aj cukrovka alebo vysoký krvný tlak a tiež dedičné predispozície v rodine. „Spozornieť by mal tiež každý, kto prekonal infarkt myokardu alebo angínu pectoris. Ďalej sú zaťažujúcimi prekonané srdcové zlyhanie, ischemická choroba dolných končatín, reumatologické ochorenie, časté užívanie liekov na bolesť a obličkové kamene či bielkovina a krv v moči pri predošlých vyšetreniach,“ uvádza MUDr. Alaxinová.

Oplatí sa podľa nej tiež všímať si stav moču. Ak je tmavý, je na ňom pena alebo má neobvyklý zápach, je potrebné byť naozaj na pozore.

Ako obličky fungujú?

Obličky sú párový orgán veľkosti zovretej pästi dospelého človeka. Sú uložené na oboch stranách bedrovej chrbtice.

Pokiaľ obličky fungujú správne, odstraňujú z krvi odpadové látky a pomáhajú udržiavať stálosť vnútorného prostredia a regulovať objem vody v organizme. Obličky sú tak pre telo rovnako dôležité ako napríklad srdce alebo pľúca. Ochorenie obličiek významne zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, akou je infarkt alebo mozgová mŕtvica. Ochorenie nemusí pacient sám spozorovať. Preto je dôležitá prevencia.

Včasné odhalenie ochorenia môže obličky vyliečiť alebo priebeh choroby zmierniť.

Keď obličky zlyhajú

Keď už obličky zlyhajú, existujú štyri základné metódy ich náhrady. Hemodialýza na dialyzačnom stredisku, domáca hemodialýza alebo domáca peritoneálna dialýza a transplantácia. Všetky zachraňujú život a ich kvalita je úplne zásadná. V minulom roku bolo na Slovensku transplantovaných celkom 115 obličiek. Je to najmenej od roku 2003. „Extrémne nasadenie zdravotných pracovníkov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ARO oddeleniach v kombinácii s absolútnym nedostatkom intenzivistických lôžok v čase vrcholiacej 2. a 3. vlny pandémie spôsobilo pokles v odberovej aktivite a následne v transplantačnom programe,“ približuje prof. MUDr. Ivana Dedinská, PhD., primárka transplantačného centra UN Martin a vedecká sekretárka Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

Teraz podľa nej postupne dochádza k zvyšovaniu počtu darcov. „Predpokladáme, že podobne ako v predchádzajúcom roku, s príchodom jarných a letných mesiacov, keď klesá počet pozitívnych pacientov, dôjde opätovne k nárastu počtu odberov a transplantácií,“ dodáva.

Vyššie riziko pre obličky po covide

Po prekonaní covidu je podľa Martina Kunceka zo spoločnosti B.Braun až trikrát väčšie riziko, že ľuďom trvalo zlyhajú obličky a skončia na dialýze. Vyplýva to zo štúdie prezentovanej v Journal of the American Society of Nephrology. „Vedci viac ako rok skúmali skupinu takmer 90-tisíc pozitívnych pacientov, minimálne 30 dní po prekonaní. Závery vedcov potvrdzujú fakt, že je bezpodmienečne nutné sledovať funkcie obličiek aj po uzdravení,“ komentuje výsledky prieskumu Martin Kuncek, riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum CZ/SK.

 

Počet ľudí so zlyhaním môže narastať

Výskum prebiehal od marca 2020 do marca 2021. Výskumníci z Veterans Affairs St. Louis Health Care System a Washington University porovnávali skupinu viac ako 89-tisíc pozitívnych na covid a zároveň minimálne 30 dní preživších pacientov, so skupinou 1 637 467 ľudí, u ktorých covid preukázaný nebol. Vedci skúmali predovšetkým riziko akútneho poškodenia obličiek a tiež pokles tzv. glomerulárnej filtrácie, ktorý ukazuje mieru schopnosti obličiek tvoriť moč a zbavovať telo škodlivých látok.

Výsledkom prekonania ochorenia COVID-19 je o 30 % väčšie riziko akútneho poškodenia obličiek, vyššie riziko zníženia glomerulárnej filtrácie a takmer trikrát väčšie riziko trvalého zlyhania obličiek.

„Štúdie ukazujú na to, že sa môže v blízkej budúcnosti zvýšiť počet ľudí, ktorí budú potrebovať dialýzu. Slovenská nefrológia je na to pripravená. Napriek tomu sa domnievam, že atestovaných nefrológov by mohlo pribúdať viac než v súčasnosti, keď sa atestujú zhruba 3-4 nefrológovia ročne,“ vysvetľuje Kuncek.

Obličky poškodzuje aj cukrovka

Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza, že na Slovensku má problém s obličkami160-tisíc ľudí. „Choroby obličiek u dospelej populácie v prevažnej miere spôsobujú metabolické alebo kardiovaskulárne ochorenia,“ uvádza Alžbeta Sivá, hovorkyňa centra.

Na poškodenie obličiek následkom diabetes mellitus sa podľa nej lieči najviac pacientov spomedzi všetkých diagnostikovaných nefrologických pacientov. Ide o dlhodobý trend. „Poškodenia obličiek spôsobené kardiovaskulárnym ochorením, hlavne hypertenziou, sú druhou najčastejšou príčinou,“ dodáva.

Pacienti podľa Sivej vyhľadajú ambulanciu nefrológie najčastejšie, ak ich trápia zápalové ochorenie obličiek alebo nezápalové ochorenia, ktoré v obličkách nevznikajú, ale ich funkciu môžu obmedzovať či poškodzovať. „Chronickej chorobe obličiek, náhlemu zlyhaniu obličiek či návštevám dialyzačných centier sa dá vyhnúť skorou prevenciou,“ pripomína hovorkyňa.

Preventívne vyšetrenie obličiek nebolí a jeho čas sa odhaduje na len na niekoľko minút. Záujemcovi o preventívne vyšetrenie ochorení obličiek sa odoberie kvapka krvi z prstu, vzorka moču, zmeria sa mu tlak a zhodnotí celkový stav s prihliadnutím na rodinnú anamnézu.

 

01 - Modified: 2022-07-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Docent Viliam Dobiáš: Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle 02 - Modified: 2022-07-15 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desaťtisíce Slovákov netušia, že trpia cukrovkou 03 - Modified: 2022-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám nadváhu? Jednoduchý test to ukáže 04 - Modified: 2022-05-30 11:08:01 - Feat.: 0 - Title: Prečo zomierame viac?
01 - Modified: 2023-09-01 06:17:21 - Feat.: - Title: Diabetes: Dôležitý faktor poškodenia obličiek 02 - Modified: 2023-03-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Chronické ochorenie obličiek je v prvých štádiách bezpríznakové 03 - Modified: 2022-05-23 10:13:20 - Feat.: - Title: Správne meraný krvný tlak pomáha predĺžiť život
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 07:45