StoryEditor

Pichanie pri srdci a srdcová slabosť sú rozdielne veci

17.12.2015, 23:57
Autor:
(dia)(dia)
S bolesťami rôzneho druhu sa stretá každý z nás. Bolesť je vo všeobecnosti nepríjemná, ale nemusí ju nutne sprevádzať pocit úzkosti a strachu o život.

Keď však ide o srdce, chytá väčšinu ľudí panika z toho, že náš telesný „motor“ je v ohrození. Môže srdce naozaj bolieť, alebo sa za pichaním pri srdci skrýva niečo úplne iné?

Predstavte si, že pred spaním čítate knihu a  zrazu pocítite pichanie pri srdci. V tom si spomeniete, že niečo podobné ste cítili aj nedávno, keď vás niekto napálil. Okamžite sa dostaví úzkosť a obavy, že vaše srdce nie je v poriadku. „Čo ak meliem s posledného?“, pýtate sa v duchu a niekedy aj nahlas. Každý dobrý lekár by vám v podobnom prípade láskavo vysvetlil, že srdce bolieť nemôže. Ak teda cítite pichanie priamo tam, kde máte srdce, vedzte, že s veľkou pravdepodobnosťou ide o niečo iné. Môžete sa ohradiť, že aj susedovi bolo minule zle „okolo srdca“ a bol z toho infarkt. Pichanie pri srdci a srdcová slabosť sú však rozdielne veci. Ako ich rozoznať?

 

Je za tým chrbtica

Ak vľavo od prsnej kosti asi 3 centimetre na úrovni 3. a 4. rebra nahmatáte bolestivý bod, nemusíte hneď písať závet, pretože problém nemá srdce, ale vaša chrbtica. V tomto prípade je bolesť ohraničená a lokalizovaná do jedného malého bodu, ktorý má veľkosť špendlíkovej hlavičky. Keď ho správne rozmasírujete, zistíte, že bolesť vyžaruje do srdcovej oblasti na hrudník z chrbtice medzi lopatkami. Príčinou sú kŕče svalov, ktoré vystielajú vnútornú plochu lopatiek a aj ďalších svalov chrbta. Tento problém je pomerne rozšírený a to vo všetkých vekových kategóriách. Pichanie pri srdci teda môže hlásiť aj mladík, ktorý často sedáva zhrbený pri počítači a fyzická aktivita nie je práve jeho šálka kávy. V prípade koronárnej bolesti by ste pociťovali plošnú bolesť, pridružili by sa aj ťažkosti s dýchaním a vyžarovanie až tŕpnutie horných končatín, prípadne krku, alebo chrbta.

 

Rozhodne odborník

Samodiagnostika bolesti v domácom prostredí môže byť nepresná, preto je lepšie nechať posúdenie na odborníkoch. Ak ten vylúči postihnutie srdca a ako príčinu uvedie bolesť chrbtice, treba sa s takou bolesťou správne vysporiadať. Hoci bolesti pri srdci, súvisiace s chrbticou, môžu prekvapiť aj človeka, ktorý súčasne trpí kardiologickým ochorením, je po infarkte alebo srdcovej operácii.

Je známe, že orgány, svaly a všetky súčasti pohybového aparátu sú vzájomne, a nielen na reflexno-nervovej úrovni, prepojené do jedného funkčného celku. Všetko teda súvisí so všetkým. Z toho vyplýva, že pôsobenie na chrbticu, či už cvičením alebo masážou, ovplyvňuje nielen pohybový systém, ale liečia sa tým aj prejavy orgánovej nedostatočnosti, nepriamo aj srdce a krvný obeh.

Lekár je ten, ktorý by mal vašu bolesť a jej príčinu posúdiť. Ak skonštatuje, že ide o chrbticu, nemôžete čakať zázračnú tabletku, ktorá dá všetko do poriadku. Zvlášť pri chrbtici je dôležité pochopiť svoju vlastnú zodpovednosť v procese liečenia a aktívneho uzdravovania. Masáž, špeciálne cvičenie na uvoľnenie bolestivého spazmu, uvoľňovacie techniky s koncentráciou na dych a zmena životného štýlu sú najvhodnejším riešením.

 

Srdce bez kyslíka

Vráťme sa však k naozajstnej „bolesti“ srdca. Bolesť na hrudi vyvolaná nedostatkom kyslíka v srdcovom svale je prejavom chorobného stavu zvaného angina pectoris. Ale prečo má srdce nedostatok kyslíka? Hlavným rizikovým faktorom je ateroskleróza, čiže kôrnatenie tepien, ktorému sme sa v časopise venovali niekoľko krát. Pre zábudlivcov však pripomenieme základné informácie. Aterosklerotické pláty sa ukladajú na cievne steny, ktorých úlohou je zásobovať srdce kyslíkom. Cievnu stenu si predstavte ako potrubie, ktoré sa na priereze neustále zužuje. Zrazu si srdce pri námahe, po ťažkom jedle či v chladnom prostredí zažiada o kyslík a koronárne cievy nestíhajú. Ich prietok sa môže zvýšiť až 10-násobne, ale len v prípade, že vaše srdce je zdravé. Ak tomu tak nie je, prihlási sa zvieravá bolesť v strede hrudníka, začne sa šíriť až do krku, pripomína pálenie záhy a vystreľuje do ramien. S týmto stavom automaticky prichádza strach a úzkosť, búšenie srdca, studený pot a typické gesto – dlaň či päsť pritlačená na hrudnú kosť.

 

Pokoj a lekár

V tej chvíli je najlepšie sadnúť si tak, aby boli chrbát a hlava opreté. Poloha ležmo srdce viac zaťažuje. Úľavu prinesie podanie nitroglicerínu pod jazyk, ale to sme už pri medicínskom riešení problému. Ak teda máte vyššie opísané príznaky, privolajte lekára a on posúdi ďalší postup. Liečba anginy pectoris patrí do rúk odborníka, ktorý sa v spolupráci s pacientom snaží riešiť a liečiť známe rizikové faktory. Fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, cukrovku a obezitu v oblasti brucha.

Ak máte bolesti akéhokoľvek druhu, vyhľadajte odbornú pomoc. Či bolesť „pri srdci“ spôsobuje chrbtica alebo srdce, dešifruje lekár. Ak ste panikári, uvedomte si, že nie vždy musí ísť o život, no ani ľahostajnosť nie je celkom na mieste. Dýchavičnosť už pri menších aktivitách, potenie a rýchly pulz aj bez námahy sú dôvodom na návštevu lekára. Ale počítajte s tým, že ak sa chcete cítiť lepšie, z veľkej časti k tomu budete musieť prispieť sami. (jk)

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľ roka 2007
01 - Modified: 2023-05-05 13:29:56 - Feat.: - Title: Srdcové zlyhávanie si zamieňame so starnutím 02 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: - Title: Ako starne naše srdce? 03 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s infarktmi 04 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 05 - Modified: 2022-10-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Čo ešte neviete o svojom srdci? Otestujte sa!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
05. apríl 2024 14:06