Ak sú nohy znecitlivené, horia alebo svrbia, mohli by ste mať poškodené nervy spôsobené cukrovkou. Môžete dokonca stratiť všetok cit v nohe. Lekár vás pošle na test glukózy v krvi. Ak je poškodenie dostatočne závažné, môže dôjsť aj k amputácii.Pixabay
StoryEditor

Postihnutie nervov pri cukrovke

21.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Diabetická polyneuropatia sa podľa rôznych štatistík vyskytuje u 20 – 70 % všetkých diabetikov. Jej výskyt stúpa s vekom a s dĺžkou trvania cukrovky.

Je definovaná ako difúzne, nezápalové poškodenie funkcie a štruktúry periférnych nervov: motorických, senzitívnych a vegetatívnych. Motorické nervy privádzajú signály k svalom, senzorické nervy odvádzajú signály z receptorov a vegetatívne nervy riadia činnosť vnútorných orgánov a žliaz, napr. činnosť srdca, žalúdka, obličiek, slinivky brušnej.

Rozhodujúcu úlohu pri vzniku diabetickej polyneuropatie zohráva dlhodobé zvýšenie krvného cukru (hyperglykémia).

Najčastejšie sa v klinickej praxi vyskytuje tzv. distálna senzomotorická neuropatia. Ide o postihnutie nervov nôh a rúk. Symetricky postihuje časti tela v rovnakej výške. Zvyčajne začína od špičiek prstov na nohách až neskôr na rukách.

Ťažkosti sa postupne stupňujú

Spočiatku sa objavujú nenápadné príznaky: brnenie, mravčenie, pálenie prstov nôh v pokoji, najmä v noci. Mierne subjektívne ťažkosti sa postupne stupňujú až do neznesiteľných bolestí. Bolesť pacienti pociťujú ako tupú, kŕčovitú alebo bodavú až dunivú. Bolesť sa často zhoršuje v noci.

Najzávažnejšou komplikáciou senzomotorickej neuropatie nôh je vznik diabetickej nohy. Pod pojmom diabetická noha rozumieme chorobné zmeny, ktoré postihujú tkanivá na nohe pod členkom. Diabetici majú až 40-krát vyššie riziko amputácií na dolných končatinách ako nediabetici.

Na vzniku diabetickej nohy sa zúčastňujú tri základné mechanizmy:

  • poškodenie nervov nôh pri cukrovke (diabetická neuropatia)
  • postihnutie ciev dolných končatín (ischemická choroba dolných končatín)
  • druhotné (sekundárne) infekcie väčšinou nebolestivých poranení na nohe

Liečbu diabetickej neuropatie môžeme rozdeliť na:

  • Liečbu príčinnú (kauzálnu): liečba cukrovky, snaha o čo najlepšiu kompenzáciu cukrovky
  • Liečbu príznakov diabetickej neuropatie (symptomatická liečba): podávanie preparátov na zmiernenie ťažkostí spôsobených neuropatiou, a to predovšetkým potláčanie bolesti
  • Liečbu patogenetickú: použitie preparátov, ktoré zasahujú do predpokladaných patogenetických mechanizmov vzniku diabetickej neuropatie. V súčasnosti je to kyselina alfalipoová. Je veľmi dôležité túto liečbu brať dlhodobo, neprerušovať ju ani v tejto covidovej dobe.

PREVENCIA

Predchádzanie vzniku diabetickej polyneuropatie na dolných končatinách. Dôležité je:

  • snaha o dosiahnutie hodnôt cukru v krvi blízkym hodnotám nediabetikov
  • pravidelná denná starostlivosť o svoje nohy (hygiena nôh, opatrná, najlepšie odborná pedikúra, ošetrenie každej aj drobnej odreniny na nohách, nosenie vhodnej obuvi, nechodenie naboso)
  • pravidelné cvičenie – gymnastika nôh
  • nefajčenie, nepitie alkoholu, snaha o optimálne hodnoty krvného tlaku, krvných tukov, redukcia prípadnej nadváhy alebo obezity

Doc. MUDr. Zbynek Schroner, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:12