Šošovica patrí medzi naše najzdravšie potraviny. Má nízky obsah tukov a pomáha tráveniu.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Ak máte diabetes, šošovica by na vašom tanieri nemala chýbať. Viete ako pripraviť jednotlivé druhy?

12.08.2022, 07:00

Šošovicu by mali diabetici rozhodne zahrnúť do svojho jedálnička. Pôsobí proti ukladaniu cholesterolu v krvi, čím zabraňuje ateroskleróze, posilňuje imunitný systém, obsahuje vlákninu, ktorá je cenná pre diabetikov na zlepšenie trávenia.

Šošovica patrí medzi naše najzdravšie potraviny. Má veľmi nízky obsah tukov, veľa bielkovín a preto by diabetici mali konzumovať šošovicu každý deň a to bez strachu zo zvyšovania glukózy. Zlepšuje metabolizmus a je vhodná na konzumáciu pre pacientov so všetkými formami cukrovky. Slováci si čoraz viac obľúbujú aj jej farebnejšie druhy. Viete, ako ich pripravovať?

 

- HNEDÁ

Ide o najrozšírenejší typ. Majú zemitú chuť, dobre drží tvar pri varení. Hodí sa do polievok, prívarkov aj nátierok. Hnedá šošovica obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná ako fazuľa, lebo obsahuje oveľa menej trieslovín. Hnedá šošovica má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cennou potravinou pre vegetariánov.

- ZELENÁ

Tento druh šošovice je obľúbený najmä v európskej kuchyni. Pri varení si podobne ako hnedá udržuje tvar. Treba ju variť aspoň 20 – 30 minút.

Je vhodná ako príloha k obilným pokrmom, k mäsu alebo do polievok. Dá sa pripraviť ako kaša, po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujeme a ochutíme. Dá sa pripraviť aj na spôsob rizota s bulgurom. Ide o jednoduché a výborné jedlo. Vo forme šalátu sa hodí k brokolici a ryži.

Chutné sú aj placky. Vychladnutú šošovicu premiešame s bylinkami, cesnakom, čili, červenou cibuľou a zasypeme ryžovou múkou. Vytvoríme placky a upečieme ich na panvici. Dá sa aj zapekať podobne ako mleté mäso, napríklad na lasagne alebo musaku v omáčke. Dokáže skvele nahradiť mäso.

Môžeme ju použiť aj do pečiva. Trochu menej uvarenú šošovicu pridáme do cesta a necháme upiecť, v pečive chutí podobne ako oriešky.

- ČERVENÁ

Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nedá sa tomu zabrániť. Preto je vhodná na zahustenie zeleninových polievok či guľášov.

Je skvelá na prípravu indického dhalu, má trochu sladkú a orechovú chuť.

Vynikajúca aj ako krémová polievka, ak ju rozmixujeme. Krém ochutíme cesnakom aj čili. Exotickú verziu získame pridaním kokosového mlieka a kurkumy.

Dá sa použiť aj ako kaša, po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujeme, dochutíme korením či bylinkami podľa ľubovôle.

Vyskúšať môžeme aj nátierku, ak rozmixujeme šošovicu spolu so pšenom. Tiež ju spolu s bulgurom môžeme pripraviť na spôsob rizota.

Pre jej sladkastú chuť ju môžeme pripraviť aj na sladko. Šošovicu rozmixujeme so smotanou a banánom. Uvarená a vychladnutá sa môže pridať aj do studeného šalátu.

- ŽLTÁ

Žltú šošovicu môžeme použiť podobne ako tú červenú. Či už ako prílohu k mäsu, do šalátov, nátierok, fašírok či polievky. Je vhodná na zahusťovanie polievok a omáčok. Pred použitím ju nemusíte namáčať, uvarená je za pár minút. Obsahuje veľa bielkovín a má jemnú chuť.

- ČIERNA

Gurmáni o nej hovoria ako o najchutnejšej šošovici na svete. Pri varení drží tvar, nerozvára sa. Chuťou mierne pripomína čiernu fazuľu.

Nemusíte ju vôbec namáčať, stačí ju 30 minút povariť. Ak chcete skrátiť dobu varenia na 10 minút, namočte šošovicu na 2 hodiny. Beluga krásne kontrastuje s farbami ostatných surovín v pokrmoch. Podobá sa kaviáru, preto bola podľa kaviáru beluga aj pomenovaná. Pravdepodobne pochádza z oblasti dnešnej Sýrie. Beluga pri varení púšťa farbu, pripravte sa na krásne svetlotyrkysovú vodu.

Je skvelým základom teplých šalátov, pokojne ju pridajte aj do zeleninovej polievky.

Aj tento druh sa výborne hodí k ryži, bulguru, skvelé chutí s brokolicou. Je vhodná aj ako nátierka na chlieb, ale tiež ako príloha k rôznym jedlám. Je to najvýživnejšia odroda šošovice.

Zdravotné účinky

Šošovica je vo všeobecnosti bohatá na vlákninu, bielkoviny, železo, vápnik, selén, zinok či vitamíny B1, B2, B6 a tiež kyselinu listovú.

Podporuje nervový systém, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Je super prvkom na budovanie svalov, posilňuje aj činnosť mozgu. Je zásobárňou antioxidantov, ktoré znižujú šance na rozvoj aterosklerózy – ochorenia tepien.

Hrá jedinečnú úlohu pri prevencii rakoviny. Selén potláča rýchlosť rastu nádorov. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje činnosť čriev a tým aj trávenie. Podporuje rast zdravých črevných baktérií.

Je skvelá na chudnutie, pretože rýchlo zasýti a pritom nie je príliš kalorická. Pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov bez toho, aby sme organizmus stresovali diétami.

Je ľahko stráviteľná. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Preto by nemala chýbať v našom jedálničku.

Vedeli ste, že...

● Šošovica je pôvodom z Indie. Jej najväčším producentom je však Kanada.

● Ide o krovinatú jednoročnú rastlinu z čeľade bôbovitých. Pestuje sa hlavne pre svoje semená. Dorastá do výšky okolo 40 cm a semená sú ukryté

v strukoch.

● Má významný obsah esenciálnych aminokyselín, preto sa často považuje za ideálnu náhradu mäsa.

Ako pripraviť farebnú šošovicu

 

(countrylife.sk)

01 - Modified: 2022-07-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čím nahradiť soľ? 02 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom 03 - Modified: 2022-05-21 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: TRI ciele pre lepší život s cukrovkou 04 - Modified: 2022-08-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetes nie je o zákazoch
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 11:20