Na Slovensku sa pri stravovaní a liečbe diabetikov počítajú sacharidové jednotky (SJ), čo je tiež spôsob, ako sledovať glykémiu a množstvo prijatých sacharidov v jedle. Pri plánovaní stravy sa teda určuje, koľko SJ diabetik môže prijať v rámci každého jedla, aby sa predišlo neželanému výkyvu glykémií. Počítať SJ v jedle sa učia mladí aj starší diabetici.
Stáva sa, že diabetika niečo prekvapí, a na zistený problém hľadá odpoveď. Diabetik pochopil, že strava veľmi úzko súvisí s glykémiou a je neoddeliteľnou súčasťou liečby. Zodpovednosť pri stravovaní za tých najmenších berú na seba rodičia. Školopovinné deti sa snažia so svojou cukrovkou popasovať aj samy, ale tiež pod dohľadom rodičov. Niektorí školáci zvládajú diabetes sebavedome, iní s nádychom vzdoru.
Najmä tí novo zistení diabetici sú si vedomí toho, že si budú musieť niečo z doterajšieho nekontrolovaného pojedania kedykoľvek a čokoľvek odpustiť a že aj v tejto oblasti si majú osvojiť disciplínu. Len tak sebe dokážu, že cukrovku môžu zvládnuť, keď budú chcieť oni sami.
Žiť s diabetom sa dá, aj keď to nie je vždy ľahké. Treba sa naučiť prijímať informácie a využiť ich. Do akej miery sa to podarí, závisí nielen od diabetika, prostredia v rodine, kde žije, od kolektívu priateľov, s ktorými sa stretáva, ale aj od edukátora, edukačnej sestry – asistenta výživy, či im trpezlivo vysvetľuje, odpovedá na otázky a zdôrazňuje podstatné a pre detský vek samozrejmé veci. Aký spôsob edukácie si zvolí, závisí od jeho vynachádzavosti a prístupu k mladému diabetikovi.
Dôležitá je pravidelnosť
Pomáha aj opakovaná názorná prezentácia jedla a zapájanie detí do samostatnej práce pri tvorbe svojho jedálneho lístka. Každý mladý diabetik by sa mal zamyslieť nad množstvom jedla, ktoré v danom čase zje, nad kvalitou potravín, ktoré si vyberie, a vopred odhadnúť, ako mu glykémia bude reagovať na zjedené jedlo.
Nemal by zabudnúť na pravidelnú konzumáciu jedla a vedieť povedať NIE, keď ho iní núkajú, naučiť sa stravovať nielen doma, ale aj v zariadeniach spoločného stravovania. Všetko závisí od jeho pevnej vôle a disciplíny. Potom z neho môže vyrásť uvedomelý diabetik, bez komplikácií. Naučí sa pravidelne jesť, počítať SJ v jedle a kontrolovať si hladinu krvného cukru. Bude si vedieť pomôcť aj sám, keď sa mu to niekedy so stravou nepodarí zvládnuť. NIE je hanba niečo nevedieť, ale hanbou je, keď nemáme záujem sa nové veci učiť. A to sú aj sacharidové jednotky (SJ) v potravinách. Ich význam ocení diabetik na glykémii.
Ako sa používajú SJ v praxi?
Či sme doma, alebo v reštaurácii, môžeme sa podľa znalosti o SJ zorientovať pri stravovaní. Diabetik sa zameriava na príjem sacharidov. Môže ich celodenný príjem rozdeliť do rôznych jedál, pričom v každom jedle sa snaží dodržiavať určený počet SJ. K počtu SJ v jedle sa môže upraviť liečba. Ročne prichádzajú nové informácie v snahe uľahčiť diabetikovi život. Napreduje vývoj v medicíne, zdokonaľuje sa monitoring glykémií a tiež liečba diabetika a edukácia. Objavujú sa nové výskumy, technológie a prístupy k riadeniu ochorenia. Edukácia sa zameriava čoraz viac na individuálny prístup pre potreby diabetika, s prihliadnutím na jeho vek, pohlavie, telesnú hmotnosť, energetický výdaj a životný štýl.
Všetky zmeny, aj v stravovacej edukácii, majú snahu prispôsobiť sa novým vedeckým poznatkom a potrebám pacientov. Dôraz je kladený na glykemický index (GI) potravín, ktorý informuje, ako rýchlo je ovplyvnená glykémia diabetika po konkrétnej potravine alebo jedle.
Pomáha byť aktívnym
Príjem sacharidov je rovnako dôležitý, ako aj zaradenie pravidelnej fyzickej aktivity do denného režimu. Byť aktívny je zdravé, ale potrebná je dôslednosť a vytrvalosť. Aktivitám sa prispôsobuje príjem sacharidov, aby sa predišlo hypoglykémii. Nepriateľom zdravého organizmu a zvládania glykémií u diabetika je stres. Pomôže tomu pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, oddych aj kvalitný spánok.
Stravu prispôsobujeme podľa potreby k liečbe, hmotnosti, veku, nameranej glykémii pred a po jedle, s možnosťou využívať sezónne a zdraviu prospešné potraviny. Vypracované sú pomocné tabuľky pre odhad množstva potravín, pri ktorých je predpoklad, že budú mať vplyv na glykémiu.
Aj potraviny môžu byť osviežujúce
Aj naďalej zostáva v platnosti zistenie, že najlepšie sacharidové tabuľky sú vlastné glykémie diabetika. Keď má človek problém zapamätať si potrebné údaje z tabuľky, je vhodné správne čítať etiketu na obale výrobku. Vyberáme si potraviny, aby sme si zabezpečili zdravú a pestrú stravu a zároveň mali dobré glykémie. Sortiment potravín sa počas roka prirodzene mení v závislosti od sezónnych potravín, ktoré sú k dispozícii, ako aj od našich potrieb a cieľov v rôznych obdobiach roka. Jar kalendárne trvá od marca do konca mája, alebo si môžeme vybrať definíciu jari, keď jej začiatok označuje jarná rovnodennosť (21. marec) a končí sa letným slnovratom (22. jún). Napriek akémukoľvek dátumu, na jarné obdobie sme sa pripravovali vedomosťami a sledujeme ponuku na tržnici. Prvá čerstvá sezónna zelenina oznamuje, že je tu jar. Jarná úroda posilňuje imunitný systém, metabolizmus, priaznivo pôsobí na kosti, vlasy a pokožku pre obsah potrebných minerálov. Jarné jedlá sú ľahšie stráviteľné, osviežujúce a detoxikačné. Ktoré to sú?
Rebarboru zaraďujeme medzi jarnú zeleninu a pre obsah vlákniny a nízky GI ponúka diabetikovi voľnosť, keďže do 200 g v porcii ju nemusí započítať do počtu SJ v jedle. Pripisuje sa jej niekoľko výhod, ale aj upozornení s účinkom na zdravie pre obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá na seba viaže vitamíny. Opatrne sa má konzumovať hlavne v lete, keď obsah kyseliny šťaveľovej v nej je vyšší ako na jar. V letných mesiacoch rebarbora nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, ako aj pre deti vo veku do 10 rokov a pre tých, ktorí majú sklon k tvorbe žlčových, obličkových alebo močových kameňov. Má sa konzumovať len občas a nie surová. Prospešná je na prevenciu pred osteoporózou.
Na tržniciach objavíme na jar pór, ktorý je vhodnou náhradou za cibuľu a pre obsah vitamínov a minerálnych látok podporuje činnosť tráviaceho traktu ako cibuľa, ale v jemnejšej podobe.
Na spestrenie stravovania je vhodná pažítka, jarná cibuľka, reďkovka alebo špargľa. Sú to voľné druhy sacharidových potravín, ktoré pre obsah minerálnych látok, celého radu vitamínov a obsah vlákniny pozitívne pôsobia na podporu zdravia. Sú úžasným antioxidantom s protizápalovým účinkom.
Zdraviu prospešný je aj špenát, najmä pre ľudí, ktorí sú vo väčšej miere vystavení stresu. Pokrmy zo špenátu sa tradične pripravovali deň pred veľkonočnými sviatkami – označený ako Zelený štvrtok. Špenát sa stal súčasťou pôstnej tradície, keď sa pripravovali jedlá prevažne zo zeleniny a z rastlín zelenej farby. Tieto potraviny symbolizovali čistotu a život. Špenátu sa pripisuje účinok na spomalenie biologických hodín, t. j. účinok, ktorý odďaľuje starnutie. Patrí medzi druhy zeleniny, ktorá sama osebe nezvýši glykémiu, len započítateľné potraviny (múka, mlieko...), ktoré sa použili na prípravu jedla.
Zdravšie alternatívy
Vždy máme možnosť vhodne zameniť každú potravinu za zdravšiu alternatívu. Ako príklad môže poslúžiť aj príprava veľkonočného stola, na ktorom by sme nechceli, aby tam chýbala šunka. Jej mastnú alternatívu môžeme zameniť za dusenú hydinovú šunku alebo lososa, ozdobiť tanier čerstvou zeleninou, pridať uvarené vajce. Zelenina (neškrobová), ako je brokolica, uhorka, špenát, má nízky obsah sacharidov, bez výrazného ovplyvnenia glykémie.
Koľkokrát denne by sme mali jesť?
Niekto odporúča jesť menej a častejšie, ďalšia informácia radí jesť tri porcie jedla počas dňa. Takto predkladaná informácia je vytrhnutá z kontextu, lebo nie všetci diabetici majú rovnakú liečbu. Čas a množstvo jedla má byť prispôsobené individuálne glykémii, diabetikovi a jeho potrebám. Preto je dôležité počúvať svojho diabetológa, ktorý poradí a usmerní. Keď má rozdelenú stravu na častejšie porcie jedla počas dňa, medzi hlavnými jedlami by mala byť pauza 5 hodín. Vhodné je jesť pomaly a bez stresu. Každý nový krok, aj pri stravovaní, robíme s cieľom dosiahnuť dlhodobo dobrú diabetickú kompenzáciu a vyhnúť sa komplikáciám alebo ich vznik aspoň oddialiť.
Ako si diabetik môže jedlom ovplyvniť vyššiu PPG po jedle? (PPG – postprandiálna glykémia, ukazuje, ako sa organizmus diabetika vyrovnal s príjmom jedla) Niektorí diabetici sú liečení len stravou, iní antidiabetikami, ďalší inzulínom. Pri opakovane vyššej glykémii po jedle môžeme znížiť hlavné jedlo o 1 – 2 SJ a konzumáciu jedla dokončíme o 1 až 2 hodiny. Pomôcť môže, keď do hlavného jedla zaradíme potravinu s vlákninou a s nízkym glykemickým indexom. Napr. nebudeme jesť biely chlieb, ale celozrnný, alebo do hlavného jedla zaradíme nelúpanú ryžu a nebudeme jesť ryžu bielu, alebo zemiakovú kašu nahradíme zemiakmi, poprípade si pripravíme cestovinu uvarenú „al dente“ (ani tvrdé, ani mäkké) a nebudeme jesť k mäsu knedľu. Ku každému hlavnému jedlu pridáme porciu zeleninového šalátu, ktorý dochutíme octom alebo citrónom. Je predpoklad, že po tejto úprave sa PPG môžu upraviť.
Mária Štefáková
Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa