SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Význam vitamínov. Ktoré sú vhodné pre diabetika?

07.05.2024, 09:00

Vitamíny sú pre ľudský organizmus priam nevyhnutné a pre diabetika obzvlášť.

Diabetik nemôže vyčísliť príjem jednotlivých vitamínov na SJ, ale sú nevyhnutné pre jeho zdravie. Potraviny, ktoré vitamíny obsahujú, sú zároveň aj zdrojom iných základných živín a práve tie zabezpečujú pre telo energiu a tiež sacharidové jednotky (SJ). Majú dôležitú úlohu v tele v tom, aby sa ľahšie získavala energia napr. z bielkovín alebo zo sacharidov. Z tých potravín, ktorých príjem sa na SJ vyčísliť dá. Diabetes mellitus – cukrovka, úzko súvisí s glykémiou. Diabetik sa snaží, aby ju mal čo najlepšiu. Keď sa mu to podarí, tak je na dobrej ceste naučiť sa s cukrovkou žiť. Prijať v strave všetky základné živiny, primeraný energetický obsah, vitamíny, minerálne látky, vlákninu a aj vodu.

Všetko by malo byť v norme

Základným pravidlom pri liečbe je poznať svoje telo a jeho potreby, potraviny, ktoré ho nielen zasýtia, ulahodia chuti, ale budú mať aj dosah na glykémiu podľa očakávania. Keď je glykémia po jedle vyššia, jeho snahou je poradiť si, sebe zdôvodniť a zobrať si to do budúcnosti ako poučenie. Diabetik – nováčik si upravuje svoj životný štýl, stravovací režim tak, aby sa mu podarilo glykémiu udržať pod vlastnou kontrolou.
Súvisí s tým liečba buď inzulínom, alebo PAD (antidiabetikami) a pravidelný monitoring hladiny cukru v krvi. Vo veľkej miere ovplyvňujú celkový stav organizmu diabetika aj dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky. Všetko by malo byť v norme, lebo nedostatok, ale aj predávkovaním týmito mikroživinami môžu nastať zdravotné problémy. Minerálne látky alebo vitamíny sa v tele nevedia vytvoriť samy, preto je dôležitý ich pravidelný a primeraný príjem jedlom.

Dôležitá je zdravá a pestrá strava

Vitamíny sú pre ľudský organizmus priam nevyhnutné a pre diabetika obzvlášť. Zúčastňujú sa na mnohých imunitných a metabolických funkciách. Edukácia diabetika zahŕňa aj informácie o dôležitosti primeraného množstva jednotlivých vitamínov, o ich zdrojoch, poprípade o toxicite megadávok vitamínov a suplementácie minerálov. Dôležitejšie je snažiť sa zabezpečiť primeranú dávku týchto mikroživín prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy. Niektoré minerálne látky a vitamíny sa podieľajú na zdravom raste či vývoji kostí, iné na rovnováhe tekutín v tele, či s ich hospodárením. Podľa možnosti je vhodné, aby sme aj tieto živiny získali z potravinových zdrojov. Nie sú dôkazy, ktoré by sa prikláňali v prospech dopĺňania vitamínov alebo minerálnych látok prípravkami, ak nie je zistený ich nedostatok. Zdravá a pestrá strava má požiadavky tela primerane pokryť. Potrebné je poznať, v ktorých potravinách prevláda ten-ktorý vitamín alebo minerálna látka. Predávkovanie jedlom nehrozí, ale doplnkami výživy áno, najmä, keď neustriehneme deti a ony si ich môžu pomýliť s cukríkmi.

Klasifikácia vitamínov

Vitamíny sú klasifikované podľa toho, či sú rozpustné v tukoch alebo vo vode. Napríklad vitamíny A, D, E, K sú rozpustné v tukoch a prebytok sa nevylučuje z tela močom, ale sa ukladajú do zásoby v tukových tkanivách. Ich nadmerný príjem môže predstavovať isté zdravotné riziko.

Vitamín A (retinol) telo potrebuje pre imunitné funkcie, pre rast a bunkový vývoj či posilnenie zraku. Môže sa správať ako antioxidant. Pri jeho nedostatku môže dôjsť až k šeroslepote a poškodeniu zraku. Vznikajú v tele často infekcie a môžu byť sprevádzané dýchacími ťažkosťami. Ale aj predávkovanie vitamínmi, v tomto prípade vitamínom A je nebezpečné, keď sa neuvážene a dlhodobo užívajú výživové doplnky s týmto vitamínom.

Osobitne by mali byť opatrné tehotné ženy, ktoré si môžu dlhodobým užívaním, bez porady s lekárom, poškodiť plod. Ohrození sú aj starší ľudia, ktorí radi siahajú po rôznych doplnkoch výživy. Aj tu platí pravidlo, že lekár je ten, čo poradí, usmerní, a má sa aj v tomto prípade užívať všetko s mierou.

Jeho najvhodnejšie potravinové zdroje sú olejnaté ryby, treščia, jahňacia či hovädzia pečeň, olej z treščej pečene, žĺtok, smotanové syry alebo maslo. Zo zeleniny ho získame z papriky, zo surovej, ale aj z varenej mrkvy. Zdrojom sú aj pečené bataty, dusená tekvica či listová zelenina.

Vitamín D (kalciferol) je ďalším vitamínom rozpustným v tukoch s prezývkou „slnečný vitamín“. V tele sa vytvára pri vystavení kože ultrafialovému žiareniu. Je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a fosforu. Zohráva dôležitú úlohu pre zdravie kostí a zubov. Aj keď je rozpustný v tukoch, priveľmi sa v tele do zásob neukladá. Priebežne si ho dopĺňame pobytom na slnku a konzumovaním tučných rýb, sardiniek, vajec alebo húb, ktoré sú jediným rastlinným zdrojom vitamínu D, keď neberieme do úvahy tie potraviny, ktoré sú umelo obohatené o tento vitamín. Patria medzi ne kravské a sójové mlieko, pomarančový džús, cereálie a ovsené vločky. Diabetikom lekári odporúčajú slnenie v trvaní asi 20 minút a hlavne nie na pravé poludnie.

Vitamín E (tokoferol) je podľa mnohých štúdii dôležitý pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, môže chrániť nervy a obličky pred poškodením, pomôcť v boji proti oxidačnému stresu, ateroskleróze či rakovine. Okrem toho je účinný aj proti astme, alergiám a tiež cukrovke. Zlepšiť osvetu a zvyšovať informovanosť verejnosti o úlohe antioxidantov pre udržiavanie lepšieho zdravia a o účinkoch nedostatku vitamínov a v tomto prípade vitamínu E sa oplatí. Príznaky súvisia so svalovou slabosťou, zníženou imunitou, s málokrvnosťou a nervovým poškodením. Zabezpečiť jeho príjem sa nám podarí konzumovaním zdravej stravy s dostatkom zeleniny (paradajky, špenát, brokolica...) a ovocia (kivi alebo mango), vlašských orechov a orieškov, mandlí, semienok alebo primeranou porciou mäsa a rýb.

Vitamín K (fylochinón) sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ako sú špenát, kapusta, brokolica či ružičkový kel, ale aj v mlieku, v sójovom, repkovom a olivovom oleji. Má množstvo potenciálnych benefitov vrátane prevencie a liečby koronárnych a srdcových chorôb, rakoviny, zlepšenia pevnosti kostí a zníženého rizika zlomenín, ako aj zlepšenia citlivosti na inzulín.

Vitamíny rozpustné vo vode

Ďalšie vitamíny, ktoré prijímame jedlom, sú rozpustné vo vode. Patria k nim napr. vitamíny skupiny B. Je ich niekoľko a sú nevyhnutné pri rôznych metabolických činnostiach a pri získavaní energie zo základných živín. Bránia v tele tvorbu toxických látok, ktoré by mohli poškodiť cievy v srdci, mozgu a narušiť nervový systém. Hlavné zdroje nájdeme medzi živočíšnymi, ale aj rastlinnými potravinami. Konzumujeme ich s ovsenými vločkami, v naturálnej ryži, nájdeme ich v semienkach, orechoch, v strukovinách a v zelenine, ale aj v mäse a mliečnych výrobkoch.

Hlavnou úlohou tiamínu je podpora metabolizmu cukrov, ktorá priamo ovplyvňuje hladinu glukózy, podobne ako je úlohou kyseliny alfa-lipoovej udržiavať stabilnú glykémiu.

V jarnom období sa najčastejšie spomína vitamín C ako ten, ktorý pomáha prekonávať jarnú únavu. Je potrebné si uvedomiť jeho dôležité poslanie, lebo pôsobí ako antioxidant v organizme a má dôležitú úlohu pri absorpcii železa z potravy. Keď sa spomenie vitamín C, oprávnene sa nám vybavia šťavnaté pomaranče, chutné mandarínky alebo iné tuzemské ovocie či jarná zelenina v čerstvom stave. Keďže patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode, predpokladá sa, že sa nemôžeme stretnúť s jeho predávkovaním, lebo sa nadbytok vylúči močom. No aj tu je výnimka, hlavne pri užívaní doplnkov výživy v snahe zabezpečiť si lepšie zdravie. Skúsenosti nás presvedčili, že menej je niekedy viac. Hypervitaminóza C u dospelých sa prejavuje ako hnačka, vracanie, nespavosť alebo bolesti hlavy, čo sa často automaticky pripisuje jarnej únave. V snahe pomôcť zdraviu môžeme sa, žiaľ, dopracovať k problémom. Pri dlhotrvajúcom predávkovaní doplnkom boli tiež hlásené rôzne závažné následky, ako je ochorenie obličiek, gastritída a žalúdočný vred, nedostatok komplexu vitamínu B, poruchy pankreasu, zvýšený krvný tlak, progresívne zhoršovanie zraku. Predávkovanie vitamínom C počas gravidity môže spôsobiť vážne poruchy metabolizmu plodu.

Hojnosť jedla na stoloch

Po stáročia sa oslavujú sviatky Veľkej noci. Spôsob, ako prebieha hodovanie v rodine, predurčujú zaužívané zvyklosti a odovzdávanie zvykov z pokolenia na pokolenie. Do akej miery sa tento veľkonočný rituál zachoval aj u nás, v našich rodinách, záleží na našej povahe a snahe odovzdávať zvyky našich predkov svojim potomkom. Je to sviatok, ktorým oslavujeme príchod jari. Registrujeme aj na stole hojnosť pestrého jedla. Nechýbajú na Zelený štvrtok natvrdo uvarené vajcia a dusený špenát alebo chudá údená šunka, kysnuté koláče a ďalšie dobroty podľa regionálnych zvyklostí. Keďže sa podáva šunka, nemá chýbať na stole ani chren. Je to liečivý a silný antibakteriálny prostriedok. Táto rastlina z územia slovanských zemí sa v dnešnej dobe pestuje v mnohých krajinách! Vďaka tejto zelenine, s výraznou ostrou vôňou a chuťou, v minulosti Slovania nepoznali veľa chorôb a ani nemali nadváhu. Mali dobré trávenie, bez problémov jedli tučné jedlá,
nesťažovali sa na dýchavičnosť. Užívanie chrenu obnovuje normálnu funkciu čriev, ale tiež je dobrým diuretikom.

Keď pripravujeme pokrmy na veľkonočné sviatky pre diabetika, lepšie je vybrať si produkty s nižším obsahom tuku a s nižším glykemickým indexom. Aj počas sviatkov diabetik túži mať dobrú glykémiu. Na tieto sviatky sa v niektorých rodinách pečie mazanec“ a pre diabetika môže byť upečený s náhradným neenergetickým sladidlom. Na jednu SJ pripadá asi 20 g a výška glykémie závisí od množstva, ktoré si diabetik dopraje na posedenie. Keď si krajec koláča natrie maslom, glykémiu môže mať lepšiu. Nezabudnime ani na ovocie a zeleninu, lebo všetko máme vo vlastných rukách a glykémiu tiež. Naučme sa jesť ovocie ako predkrm a nezaťažíme si trávenie. Blížiace sa veľkonočné sviatky by nemali byť prípravou na prejedanie a skúškou, koľko toho žalúdok zvládne, ale vopred si naplánujeme, či budeme investovať do kvantity alebo kvality nášho jedálneho lístka. Rozumnými nákupmi neohrozíme nielen svoje zdravie, ale ani svoj rozpočet. Pestrý sortiment ovocia a zeleniny, ktorý skončí na našom stole, by mal byť ukážkou našich vedomostí o zdravom stravovaní a môžeme si zachovať aj tradíciu.

Budeme konzumovať údenú šunku, varené vajcia a majonézový šalát? Aj to patrí k veľkonočným jedlám. Dôležité je množstvo, ktoré zjeme, a nech je nám útechou, že sviatky nie sú každý mesiac. Aj keď vaječný žĺtok obsahuje cholesterol, nachádzajú sa v ňom aj zdraviu prospešné látky.

Žiadne jedlo by nemalo byť strašiakom

Žiadne jedlo by nemalo byť strašiakom pre nikoho z nás a ani pre diabetika. Aj koláče patria na sviatočný stôl, ale už si ich vieme upiecť aj z oveľa zdravších surovín, nakrájať potravinu na menšie porcie a čo je hlavné, vieme počítať SJ v jedle a tie udržujú našu glykémiu pod dohľadom. Už niekoľko rokov sa snažíme diabetika presviedčať, že jeho strava nie je diéta s veľkými obmedzeniami, ale len zdravé stravovanie, ktoré by sme mali dodržiavať všetci. Držme sa týchto zásad aj pri tohoročných sviatkoch jari. Azda sa nám to vráti v podobe spokojnosti a zdravia.

Mária Štefáková
Národný endokrinologický
a diabetologický ústav, Ľubochňa
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: 0 - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2023-11-21 12:02:21 - Feat.: 0 - Title: HUBAMI pre lepšie glykémie 03 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: 0 - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať 04 - Modified: 2022-07-12 11:58:19 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo VITAMÍNU D
01 - Modified: 2024-08-08 11:17:53 - Feat.: - Title: Bola mi diagnostikovaná tehotenská cukrovka. Aká je pravdepodobnosť, že mi neodznie po pôrode? 02 - Modified: 2024-08-08 13:32:44 - Feat.: - Title: Ako mi pomohla homeopatia 03 - Modified: 2024-05-17 11:00:16 - Feat.: - Title: ŠÚKL sťahuje z trhu šaržu lieku na cukrovku 2. typu. NEMÁTE HO? 04 - Modified: 2024-08-08 11:57:41 - Feat.: - Title: Ako často mám chodiť na kontrolu k diabetológovi? 05 - Modified: 2024-08-08 11:53:10 - Feat.: - Title: Ako si mám udržať hladinu cukru v tých správnych normách, čo mám robiť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. september 2024 02:34