StoryEditor

Vitamíny nadovšetko?

20.12.2011, 22:01
Autor:
(dia)(dia)
Výrobcovia vitamínových a výživových doplnkov nám v reklamách dávajú lákavé sľuby. Jedna tabletka vás definitívne zbaví kašľu, iná posilní imunitu, ďalšia prinavráti vášmu sexuálnemu životu stratenú iskru. Pilulky vás zbavia migrény, stresu či únavy, zvýšia vašu pozornosť a omladia pleť.

Výrobcovia vitamínových a výživových doplnkov nám v reklamách dávajú lákavé sľuby. Jedna tabletka vás definitívne zbaví kašľu, iná posilní imunitu, ďalšia prinavráti vášmu sexuálnemu životu stratenú iskru. Pilulky vás zbavia migrény, stresu či únavy, zvýšia vašu pozornosť a omladia pleť. Dokážu však lieky naozaj splniť svoje odvážne prísľuby?

Do začiatku 20. storočia ľudia ani netušili, že vitamíny existujú. Neboli šumivé tablety, multivitamínové nápoje ani rôznofarebné vitamínové pilulky. Ľudia prijímali vitamíny tým najprirodzenejším spôsobom, teda prostredníctvom stravy. Dnes sme vitamínmi priam posadnutí. Každý má doma zásobu tabletiek, ktoré mu majú zabezpečiť zdravie. Či sme vďaka nim naozaj zdravší, je už otázne.

Stravujte sa zdravo

Zástancovia vitamínových prípravkov tvrdia, že dnešné potraviny už nemajú takú kvalitu ako v minulosti a obsah vitamínov je v nich nižší. Je pravda, že podiel vitamínov v ovocí sa môže pri nevhodnom skladovaní znižovať. Stále to však nie je dôvod na prehnanú konzumáciu syntetických vitamínov. „Keď sa pozrieme na to, čo by sme mali jesť, aby sme potrebné vitamíny dostali do organizmu, tak z toho jednoznačne vyjde, že vyvážená strava by tú potrebu mala pokryť,“ vysvetľuje farmaceutka Mgr. Oľga Bystrická. Ale načo sa zdravo stravovať, keď pulty lekární sa prehýbajú pod množstvom vitamínových prípravkov? Pozor, nie je jedno, v akej forme sa vitamín do organizmu dostane. „Vitamíny, ktoré prijmeme v potrave, sú viazané aj na iné látky. Vďaka tomu sú lepšie absorbované, využívané aj uchovávané ako vitamíny pripravené chemicky,“ upozorňuje odborníčka.

Od A po K

Vitamíny sa klasifikujú podľa toho, či sú rozpustné v tukoch alebo vo vode. Do prvej skupiny patria A, D, E a K. Keďže sa z tela nevylučujú močom, ich nadmerný príjem môže predstavovať zdravotné riziko. „Tieto vitamíny by sa bez odporúčania lekára nemali brať,“ upozorňuje farmaceutka. Osem vitamínov skupiny B a vitamín C sa vo vode rozpúšťajú. Tiež to však neznamená, že sa môžu užívať v ľubovoľných množstvách.

Pozor na obličkové kamene

Užívate pravidelne „céčko“? Pozor, aj tento vitamín môže v nadmernom množstve uškodiť. To, že prebytok vitamínu C vylúči organizmus močom, môže totiž neskôr hrať proti vám. „Organizmus si zvykne vylúčiť väčšie množstvo C vitamínu. Keď ho potom náhle prestanete nasycovať, vylúči ho bezo zvyšku a človek ostane bez potrebného vitamínu,“ vystríha Mgr. Bystrická. Masívna C vitamínová kúra v snahe zlepšiť si obranyschopnosť organizmu nemusí byť teda pre vás tou najlepšou voľbou. Môžete ňou docieliť presný opak. Podľa odborníčky sa odporučená denná potreba C vitamínu pre zdravého človeka pohybuje okolo 100 mg. Pri niektorých ochoreniach môže lekár odporučiť aj vyššie dávky. V žiadnom prípade by ste si však nimi nemali naordinovať dlhšiu dobu. Pri vysokých dávkach C vitamínu vám totiž môže hroziť tvorba obličkových kameňov.

 

Viete, že...

vitamíny nemajú žiadnu energetickú hodnotu?

Horčík a cukrovka

Horčík, alebo po latinsky magnézium, hrá významnú úlohu v metabolizme sacharidov. Ovplyvňuje uvoľňovanie a aktivitu inzulínu. Diabetici 2. typu často trpia jeho nedostatkom, čo môže zhoršovať inzulínovú rezistenciu. Hladina horčíka klesá najmä pri zlej kompenzácii cukrovky. Zvýšená glykémia totiž spôsobuje vylučovanie glukózy močom, ktorá so sebou strháva nielen vodu, ale aj minerálne látky. Keď sa hladina horčíka v organizme upraví, môže sa zlepšiť aj odpoveď organizmu na inzulín. Magnéziom sa však dá aj predávkovať. Ak by ste ho bez porady s lekárom či lekárnikom brali priveľa, môže vám spôsobiť hnačky a nevoľnosť. Pri veľmi vysokej hladine môže dôjsť až k zástave srdca. Preto pokiaľ vám lekár neodporučí inak, dopĺňajte si potrebný horčík zo stravy. Skrýva sa v zelenej listovej zelenine, orechoch, semenách, obilných klíčkoch, sóji, morských rybách a niektorých minerálkach.

To musíte mať!

Hoci racionálna strava pokryje potrebný príjem vitamínov, ľudia dnes radšej siahnu po vitamíne v tabletke. Prečo je to tak? Jednou z príčin sú aj všemocné médiá. „Reklama nesmierne silno pôsobí na ľudí. Často si s kolegyňami kupujeme časopisy, aby sme si prezreli, aké sú v nich reklamy. Keď sa objaví niečo nové, vieme, že čoskoro bude tento prípravok žiadaný. Každý chce to, čo je v reklame, bez ohľadu na to, či to naozaj potrebuje. Dokonca aj tí, čo majú málo peňazí, vitamíny kupujú. Pýtajú si niečo, čo by bolo rovnako dobré, ako výrobok z reklamy, ale lacnejšie. Keď ide o novinku na trhu, ľudia neváhajú načrieť aj hlbšie do peňaženky,“ tvrdí farmaceutka.

Prírodné verzus umelé

Vitamín v tabletke neobsahuje len samotnú účinnú látku, ale aj množstvo umelých prídavkov, ktoré zabezpečia tú správnu farbu, chuť a konzistenciu. Aj preto čoraz väčšmi rastie dopyt po prípravkoch, ktoré sú „prírodné“. Podľa farmaceutky ľudia stále častejšie hľadajú na trhu vitamíny získané z prírodných zdrojov namiesto chemicky vytvorených vitamínov. „Výrobca môže deklarovať, že prípravok je vyrobený z prírodného zdroja, ale spôsob akým tento zdroj spracoval už obvykle v príbalovej informácii neudáva. Jediný zaručene prírodný vitamín je ten, ktorí prijmete prirodzenou cestou, teda v potrave,“ udáva Mgr. Bystrická. Napriek tomu sa mnohým v dnešnej rýchlej dobe zdá jednoduchšie siahnuť po vitamínovom prípravku. Kupujú si výťažky z cesnaku, brokolice, kapusty či karfiolu namiesto toho, aby si tieto potraviny pripravili podľa vlastnej chuti.

Viete, že...

všetky vitamíny boli objavené až v 20. storočí? V roku 1912 poľský biochemik Kazimír Funk nazval tieto látky „amíny života“, čiže vitamíny.

Proti stresu

Ľudia sa dnes často sťažujú, že žijú pod tlakom. Majú problém so stresom, únavou, pozornosťou. Existuje na tieto ťažkosti zázračná tabletka? Ak žijete pod neustálym stresom, ťažko sa môžete spoliehať len na to, že vám z neho pomôžu vitamínové prípravky. Vtedy je skôr načase zmeniť životný štýl alebo vyhľadať psychológa. V každom prípade lieky proti stresu a na udržanie pozornosti patria dnes k hitom. Z čoho sú zložené? „Sú to prípravky, ktoré obsahujú napríklad guaranu, čo je látka s povzbudivým účinkom podobná kofeínu. Ďalej v nich býva ženšen, ktorý sa taktiež používa na povzbudenie. Veľmi v trende je Ginkgo biloba. Užívajú ho dokonca aj mladí ľudia v skúškovom období, na zlepšenie pamäte. Avšak osobne si myslím, že dlhodobé užívanie takýchto prípravkov treba takisto konzultovať s lekárom,“ upozorňuje Mgr. Bystrická. Patríte k tým, ktorí sa pokúšajú zvýšiť si výkonnosť tabletkami? Potom by ste mali vedieť, že účinky šálky kvalitného bylinkového čaju za takýmito prípravkami nezaostávajú.

 

Diabetici, urobte si zoznam

Hoci sú vitamíny voľne dostupné v lekárňach, nemali by ste ich kupovať bez konzultácie s lekárom. Ten totiž pozná váš zdravotný stav najlepšie a dokáže zhodnotiť, ktoré prípravky sú pre vás vhodné, a ktoré nie. Ak užívate veľa liekov, opatrnosť je o to viac na mieste. Jednotlivé lieky môžu spolu reagovať a nemali by ste ich preto svojvoľne kombinovať. Platí to aj pre voľne predajné vitamíny. „Ľudia často kombinujú lieky bez dostatočných znalostí. Kúpia si napríklad potravinový doplnok obsahujúci extrakt z ginko biloba a popri tom užívajú aj lekárom predpísaný liek, tiež s obsahom ginka,“ hovorí Mgr. Bystrická.

Máte diabetes? V tom prípade urobíte najlepšie, ak si zhotovíte zoznam všetkých liekov, ktoré užívate. So zoznamom sa potom môžete vybrať do lekárne, kde vám lekárnici radi poradia, ktoré prípravky sú pre vás vhodné.

Sezóna vitamínov

O tom, že vitamíny v súčasnosti prežívajú „boom“, niet pochýb. „Ľudia dnes kupujú omnoho viac liekov ako v minulosti. Predtým ani nebol taký záber multivitamínov a vitamínov a neexistovala taká silná reklama. Predával sa len C vitamín a B komplex,“ tvrdí farmaceutka. Prvým vitamínovým hitom u nás bol šumivý celaskon. Dnes je ponuka omnoho širšia. Vitamíny majú aj svoje sezóny. Kým cez leto ich predaj mierne stagnuje, na jeseň, v zime a najmä pred Vianocami idú vyslovene „na dračku“. „Ľudia kupujú aj to, čo nepotrebujú. Vyťažení ľudia si chcú dobiť energiu. Kupujú lieky proti stresu, únave a podobne. Deti zvyknú kupovať rodičom výživové doplnky pri príležitosti ich sviatku,“ udáva Mgr. Bystrická. Napriek neustálym novinkám je B-komplex na farmaceutickom trhu stálicou. „Niektorí ľudia si ho kupujú už stabilne. Ani nepovedia prečo. Keď sa spýtame, odpovedajú, že len tak. Je lacný a je to vitamín,“ cituje zákazníkov lekárnička.

Vo vyššom veku

Najideálnejším zdrojom vitamínov je zdravá strava, no v prípade starších ľudí môže byť jej príjem problematický. „Mnohí z nich si nedoprajú dostatočne pestrú stravu alebo ju nedokážu stráviť či pohrýzť. Niektoré vitamíny im preto môžu chýbať,“ konštatuje Mgr. Bystrická. Mladý človek, ktorý sa stravuje vyvážene, však nemá dôvod dopĺňať príjem vitamínov. Iné je to v zimných mesiacoch, keď dostupnosť ovocia a zeleniny nie je taká, ako počas letnej sezóny. „Dá sa povedať, že vtedy je opodstatnené dávať si napríklad vitamín C a zinok, pokiaľ to nepreháňate s množstvom,“ radí lekárnička. Vyššie dávky vitamínov ako za normálnych okolností potrebujú aj fajčiari, ženy užívajúce antikoncepciu, ľudia počas choroby či rekonvalescencie.

Viete, že sa hovori: Veľa ovocia a zeleniny oslávi človeku sté narodeniny.

Pre ženy

Najväčší dopyt po vitamínových doplnkoch je zo strany žien. „Mladé ženy si kupujú špeciálne vitamíny ešte pred otehotnením a dá sa povedať, že mnohé užívajú vitamíny aj počas celého tehotenstva, čo kedysi nebolo bežné,“ konštatuje Mgr. Bystrická. Pokiaľ však lekár neodporučí dopĺňať vitamín tabletami, nie je to opodstatnené. Tehotná žena by mala predovšetkým dbať na zdravú a pestrú výživu. „Ženy vo veľkom kupujú aj rôzne prípravky na zvládnutie ťažkostí v období klimaktéria. Fytoestrogény môžu byť dobrou alternatívou hormonálnej substitučnej liečby, ale aj tu platí, že je veľmi dôležité poradiť sa s odborníkmi,“ hovorí Mgr. Bystrická.

 

Užívate antioxidanty?

Určite ste už počuli o antioxidantoch, ktoré v tele zabraňujú vzniku voľných kyslíkových radikálov a tak pomáhajú predchádzať závažným chronickým ochoreniam. Kým niektoré sa tvoria priamo v organizme, iné je potrebné dopĺňať. Najznámejšie z nich sú vitamín A a C, karotenoidy, selén, zinok a meď. Napriek tomu, že sa s nimi denne stretáme v bežnej strave, existujú aj v tabletách, avšak ich pozitívny vplyv na dĺžku života je neistý „Nedávno bol na jednej prednáške prezentovaný výskum, ktorý prebiehal v USA. Na veľkej vzorke ľudí sledovali v priebehu viacerých rokov vplyv antioxydantov na zdravie. Z výskumu prekvapivo vyplynulo, že ľudia, ktorí ich užívali, paradoxne žili v priemere kratšie,“ udáva farmaceutka. Preto je lepšie uprednostniť zdravú výživu pred často zbytočnými pilulkami. Okrem ovocia a zeleniny nájdete antioxidanty aj v čokoláde, orechoch, čiernom korení, víne či čaji.

Farmaceuti tablety neužívajú

To, že vitamíny sú pre telo dôležité, sa poprieť nedá. V akej forme je najlepšie ich prijímať, je však už druhá vec. Názory odborníkov sa odlišujú. „Niekedy mám pocit, že závery výskumov závisia aj od toho, kto štúdie objednáva,“ tvrdí Mgr. Bystrická. Hoci už 30 rokov pracuje v lekárni, sama sa za zástankyňu užívania vitamínov nepovažuje. „Ja osobne žiadne vitamínové tablety neužívam. Farmaceuti vo všeobecnosti neužívajú vo veľkom prípravky, ktoré predávajú, pretože majú pred nimi väčší rešpekt ako ich pacienti,“ dodáva.

Od hypo po hyper

Hypovitaminóza – chorobný stav vyvolaný nedostatkom niektorého vitamínu. Pocítiť ho môžu ľudia s nedostatočným stravovaním, alkoholici alebo ľudia s chorobami tráviaceho ústrojenstva. Príznaky závisia od druhu vitamínu, ktorého je nedostatok.

Avitaminóza – vzniká pri výraznejšom deficite vitamínov a môže spôsobiť vážnejšie ochorenia.

Hypervitaminóza – chorobný stav spôsobený nadmerným príjmom niektorého vitamínu. Nebezpečná je najmä pri vitamínoch A a D, ktoré sa v tele ukladajú do zásoby. kdekoľvek

Vitamíny v potravinách

A mrkva, pečeň, špenát, brokolica, melón, marhuľa, morské ryby, mlieko

B1 paradajky, hlávkový šalát, hrach, špargľa, slnečnicové semená, celozrnná múka, špenát, kvasnice, ryža, kukurica

B2 vajcia, pečeň, špenát, nízkotučný jogurt, kvasnice, vlašské orechy, mlieko, brokolica, losos, makrela, baranie a bravčové mäso

B3 tuniak, losos, pečeň, zeler, cereálie, bravčové a hydinové mäso

B5 karfiol, brokolica, pečeň, slnečnicové semená, kvasnice, hríby, celozrnné výrobky

B6 špenát, cesnak, kapusta, karfiol, banány, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, zemiaky, bravčové a hydinové mäso, vaječné žĺtky, sója, pečeň, hrach, mrkva, špenát, droždie, cibuľa

B9 šošovica, cvikla, karfiol, špargľa, pečeň, hlávkový šalát, špenát, brokolica, hrach, kvasnice, vajcia, mlieko

B12 losos, kreveta, pečeň, vajcia, červené mäso, mlieko

C pomaranče, grepy, paradajky, jahody, papaya, brokolica, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká, zemiaky

D krevety, losos, sleď, sardinka, mlieko, vaječné žĺtky, avokádo E slnečnicové semená, mandle, špenát, vajcia, olivy, lieskovce, fazuľa

K kapusta, hlávkový šalát, petržlen, brokolica, špenát, karfiol, fazuľa, pšenica

(tab)

Foto: sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 07:14