INGREDIENCIE
3 hlavičky cesnaku
4 lyžice rastlinného oleja
4 plátky toastového chleba
1 cibuľa
100 ml bieleho vína
2 väčšie zemiaky
1 000 ml zeleninového vývaru
150 ml smotany na varenie
soľ
mleté čierne korenie
plátky mandlí
pesto
POSTUP
1 Hlavičky cesnaku prekrojíme na polovice a pokvapkáme polovicou oleja. Rezom ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 25 minút.
2 Toastový chlieb nakrájame na kocky, dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v rúre spolu s cesnakom dozlatista.
3 Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na zvyšnom oleji, zalejeme vínom. Necháme ho chvíľku odpariť, pridáme olúpané zemiaky, nakrájané na kúsky a všetko zalejeme vývarom, varíme domäkka.
4 Upečený cesnak necháme vychladnúť. Strúčiky vytlačíme zo šupiek, pridáme ich do polievky a rozmixujeme, prilejeme smotanu a krátko premixujeme. Nakoniec polievku osolíme a okoreníme. Na tanieri ozdobíme smotanou, pridáme krutóny, mandle a kvapku pesta.