Shutterstock
StoryEditor

Pozor na kivi! Má veľa vitamínov, ale nie je vhodné pre každého. Komu môže uškodiť?

08.08.2025, 14:00

Kivi je bohaté na vápnik, horčík a fosfor, ale nie je vhodné pre ľudí s nízkou krvnou zrážanlivosťou.

Kivi má schopnosť riediť krv, preto by sa ho mali vyvarovať ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou, ľudia užívajúci lieky proti zrážaniu krvi a ľudia pred operáciou. Vyhnúť by sa mu mali aj ľudia trpiaci na obličkové kamene, pretože obsahuje kalcium oxalátov. Upozorňuje na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Bohaté na vitamíny

Kivi je ovocie s veľmi nízkou energetickou hodnotou, ale je veľmi bohaté na vitamíny. „Obsahuje veľké množstvo antioxidantov ako vitamín C, B, A, K a vitamín E. Obsahuje i kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Ďalej obsahuje vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí,“ priblížila Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Je bohaté taktiež na minerály ako vápnik, horčík a fosfor, ktoré sú taktiež dôležité pre zdravie kostí. „Ovocie obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý relaxuje cievne steny, čím pomáha znižovať krvný tlak,“ dodala odborníčka. Kivi je bohaté aj na vlákninu, ktorá v čreve nasáva vodu, a tým upravuje konzistenciu stolice.

Zlepšuje trávenie, pomáha zraku

S trávením taktiež pomáha enzým aktinidín, ktorý sa v kivi vyskytuje síce v malom množstve, ale má dôležitú úlohu. „Pomáha rozkladať bielkoviny, a tým pomáha tráviacim procesom,“ ozrejmila Šranková.

Kivi obsahuje aj karotenoidy ako luteín a zeaxantín, ktoré sú dobré pre zrak a prevenciu degenerácie očnej makuly. Má tiež schopnosť redukovať tuky v krvi a môže pomáhať zvyšovať kvalitu spánku. „Kivi môžeme jesť ošúpané, ale je možné ho konzumovať i so šupkou. Šupka totiž obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E,“ radí odborníčka.

 

Pozor, je to tiež alergén

Šranková z poradne zdravia upozornila, že kivi síce obsahuje množstvo vitamínov, patrí však medzi časté alergény pre reakciu na enzým aktinidín.

Výskumníci z univerzity v Southamptone vo Veľkej Británii uvádzajú, že podľa údajov pediatrov v posledných siedmich rokoch výrazne vzrástol počet prípadov alergie na kivi, najmä u detí.

Výsledky ukázali, že k rýchlemu zvyšovaniu počtu alergických reakcií na kivi u detí dochádza už od konca 90. rokov minulého storočia. V skorších obdobiach bola alergická reakcia zaznamenávaná hlavne u dospelých.

Približne u 69 % detí vo veku do 5 rokov sa objavili symptómy už po prvej expozícii kivi, ale takto reagovalo iba 21 % dospelých. U ostatných sa symptómy objavili až po opakovanej expozícii. Mnoho detí s alergiou na kivi bolo tiež alergické na iné potraviny, predovšetkým orechy, vajcia a mlieko. Pre toto zistenie ešte neexistuje presné vysvetlenie. Ako možné vysvetlenie prichádza do úvahy: zvyšujúca sa konzumácia kivi a zvyšujúca sa citlivosť populácie.

(tasr, red)
01 - Modified: 2024-08-08 12:04:19 - Feat.: 0 - Title: Význam vitamínov. Ktoré sú vhodné pre diabetika? 02 - Modified: 2024-01-23 14:01:06 - Feat.: 0 - Title: Melón pomáha obličkám 03 - Modified: 2023-05-15 10:46:01 - Feat.: 0 - Title: Ovocie z Ďalekého východu: zlepšujú trávenie, imunitný systém, reguluje krvný tlak 04 - Modified: 2023-03-04 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Figy zlepšia glykémie, pomôžu kostiam
01 - Modified: 2024-08-08 12:04:19 - Feat.: - Title: Význam vitamínov. Ktoré sú vhodné pre diabetika?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
08. august 2025 14:02