Konzumácia fíg sa odporúča ako prostriedok na obnovu kostného tkaniva aj ako prevencia pri osteoporóze.Foto: Pixabay
StoryEditor

Figy zlepšia glykémie, pomôžu kostiam

04.03.2023, 09:00

Sušené figy sú najsladším ovocím. Môžu byť preto okamžitým prostriedkom na úpravu hypoglykémie.

Azda ani jeden strom alebo ovocie nie je také známe ako figovník. Veď komu inému poskytol dvojakú službu, ak nie našim prarodičom v raji. Kým si biblická Eva trhala figový list na oblečenie, jej partner si pochutnával na šťavnatých plodoch. Poskytol službu aj zvodcovi – hadovi, pretože vo svojej domovine, južnej Ázii a v Stredomorí, boli druhy figovníkov s mohutným vzrastom, ktoré zapúšťajú do zeme vzdušné korene. Tie sa menia v druhotné kmene, tvoria zložité bludiská a poskytujú úkryt hadom aj iným zvieratám.

Z dreva iného druhu figovníka, rastúceho v Palestíne, Egypte a Etiópii, zhotovovali starí Egypťania rakvy pre múmie. U nás sa síce tiež pestovali figovníky, ale len v skleníkoch, napríklad v kráľovskej záhrade na Hradčanoch a na Dobříči. Dnes sa pestovanie figovníkov rozšírilo aj do Kalifornie a iných teplých oblastí. Z rodu figovníkov sú aj druhy, ktoré poskytujú kaučuk a aj z kmeňa nám známeho figovníka vyteká pri poranení biely latex.

Najsladšie ovocie

Figovníkov je niekoľko druhov, tvaru stromu alebo kra, opadavého, ale aj vždyzeleného. Niektoré rastú až do výšky 15 m. Plody sa podobajú hruške s otvorom uprostred rozšírenej časti. Vo vnútri je množstvo drobných semien. U nás sú známe v prevažnej miere sušené plody, ktoré obsahujú len 18 % vody a 3 % škrobu, ale až 58 % cukru.

Úprava hypoglykémie

Keďže obsahujú veľké percento cukru, sú najsladším ovocím a môžu byť okamžitým prostriedkom na úpravu hypoglykémie. Z ostatných látok treba uviesť hlavne vitamíny skupiny B, vápnik, horčík a fosfor, organické kyseliny a vlákninu.

Pre tieto účinné látky sa odporúča konzumácia fíg na obnovu kostného tkaniva, aj ako prevencia pri osteoporóze, pri chorobách štítnej žľazy, ale aj pri zápale nervov a ochoreniach srdcového svalu. Figy pôsobia pri zápche ako mierne preháňadlo. Majú upokojujúci efekt na hltan, žalúdok a hrdlo a spracúvajú sa do sirupu proti kašľu. Čerstvé sú osviežujúco sladkokyslé, sušené sú sladšie a tuhšie.

Sušené ovocie

Zimné obdobie je typické pre zvýšenú konzumáciu sušených plodov. I keď dnes máme na trhu stály dostatok čerstvého ovocia, určite by sa nám ani Vianoce nerátali bez sušených fíg, datlí, rôznych orieškov a bez dobrej zimnej prechádzky, ukončenej šálkou teplého čaju zo sušených šípok a byliniek pri domácom krbe. Nezabudnime, že aj sušené ovocie má svoju výživnú hodnotu a určité liečebné účinky.

Zaujímavosť

Druh figovníkov – smokvone – sú známe ešte jednou zaujímavosťou. Už Aristoteles tušil, že existencia fíg je spojená s nejakým hmyzom, ale až biológia 19. a 20. stor. vysvetlila unikátny zjav, súžitie figovníka s druhom blanokrídlej osičky, ktorá tým, že kladie vajíčka do fíg, ich vlastne opeľuje. Aj tu sa snažil zasiahnuť človek a vypestoval taký druh, ktorý rodí figy bez pomoci osičiek. Plody sú bez semien, ktoré niekomu prekážajú pri konzumácii, sú preto žiadanejšie na trhu, no príroda sa proti zásahu sama postavila tým, že takéto plody sú sterilné, bezsemenné.

 

Figy v kuchyni

Nemusíte ich jesť iba čerstvé alebo sušené. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Oživíte s nimi šaláty či chuťovky. Vynikajúce sú so šunkou a so syrom niva. Na džem z fíg určite nedáte dopustiť.

Figová saláma

300 g fíg, 2 lyžice medu, 80 g orechov, 1 bielok, trochu horúcej vody.

Umyté figy zomelieme na mäsovom strojčeku, premiešame s medom, posekanými orechmi, bielkom a podľa potreby niekoľkými lyžicami horúcej vody. Zmes sformujeme do valca, zabalíme do alobalu a dáme na niekoľko hodín, prípadne do druhého dňa do chladničky. Pred servírovaním odstránime alobal a salámu krájame na plátky navlhčeným nožom.

Kompót zo sušených fíg

Približne 25 fíg uvaríme v 1/2 l vody alebo ľahkého vína a pridáme 10 dkg cukru (varíme na miernom ohni bez miešania!, podľa potreby sa len dolieva voda alebo víno). Po uvarení pridáme šťavu z celého citróna, podávame chladené.

Figový džem

Jeden kilogram zrelých čerstvých fíg, 1 pomaranč, šťava z citróna, prípadne aj kôra z bio pomaranča alebo aj lyžicu rumu.

Očistené figy dáme do hrnca, pridáme na kúsky pokrájaný pomaranč, šťavu z citróna a prípadne aj kôru z pomaranča. Varíme na miernom ohni a miešame, kým sa masa nespojí. Naplníme poháre a sterilizujeme asi desať minút pri 90 stupňoch Celzia.

Šalát s čerstvými figami

Zelený šalát (ľadový, rukola), vlašské orechy, syr niva alebo gorgonzola, čerstvé figy. Na dresing olivový olej, med, čierne korenie, soľ, citrónová šťava alebo ocot balsamico.

Šalát natrháme do misy, pridáme na štvrtky nakrájané figy, kúsky syra a orechy. Všetky ingrediencie na dresing zmiešame a polejeme šalát.

Ing. Mária Kleňová, PhD.
01 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu? 02 - Modified: 2022-11-09 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyskúšajte jednoduchý tuniakový šalát 03 - Modified: 2022-10-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dúhové potraviny. Viete, ktoré to sú? 04 - Modified: 2022-08-17 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť, keď mi šaláty nechutia?
01 - Modified: 2023-04-27 13:04:23 - Feat.: - Title: Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto 02 - Modified: 2023-05-10 08:23:01 - Feat.: - Title: Pečená zelenina s plesnivým syrom 03 - Modified: 2022-12-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Pečená tekvica s citrónmi a pohánkovou polentou 04 - Modified: 2022-08-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Batatový hummus 05 - Modified: 2022-08-05 16:15:36 - Feat.: - Title: Batátový humus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 04:57