Dodržiavanie zásad zdravého stravovania pomáha udržovať glykémie v primeraných hodnotách.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu?

20.01.2023, 09:00

Bol vám diagnostikovaný diabetes 2. typu a vy sa obávate, čo všetko budete musieť – či skôr nebudete smieť – jesť?

Akú špeciálnu diétu budete musieť dodržiavať? Autorka článku Katarína Čechová sa podľa svojich slov snaží pojmu „diabetická diéta“ vyhýbať. Nejde totiž o nič iné ako o dodržiavanie zdravých stravovacích návykov. Prečo teda zásady zdravej výživy nazývať „diétou“? Odporúčania a tipy, známe v dnešnej dobe z rôznych médií, platia pre nás všetkých, či už cukrovku máme alebo nie.

 

Liečebný prostriedok

Strava je základným liečebným prostriedkom pri diabete 2. typu. Dodržiavanie zásad zdravého stravovania pomáha udržovať glykémie v primeraných hodnotách, má priaznivý vplyv na našu hmotnosť a umožňuje organizmu znižovať hladinu krvných tukov. Tým všetkým môže diabetik značne znížiť riziko vzniku možných neskorých komplikácií tohto ochorenia.

 

Diabetes 2. typu sa spravidla spája s nadváhou

Racionálna výživa znamená, okrem iného, snažiť sa neprijímať stravou viac energie, než organizmus pri svojom fungovaní spotrebuje. Inými slovami denný príjem kalórií nemôže byť vyšší, než ich výdaj, inak dochádza k naberaniu hmotnosti. Diabetes 2. typu sa spravidla spája s nadváhou. Preto hľadáme rôznymi cestami spôsob, ako sa prebytočných kíl zbaviť. Máme buď možnosť znížiť kalorický príjem cez stravu, alebo zvýšiť kalorický výdaj pohybom. Najlepšie pochopiteľne funguje, keď sa podarí obe zmeny realizovať súčasne.

 

Koľkokrát za deň jesť?

Okrem snahy o rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie organizmu riešime často, akým spôsobom a do koľkých porcií jedlo počas dňa rozdeliť. Názory odborníkov sa na túto tému líšia. Dovolím si súhlasiť s názorom, že väčšine ľudí stačia tri hlavné jedlá a napr. jedna menšia desiata za deň. V odbornej literatúre sa môžeme dočítať, že čím dlhšie sú pauzy medzi jednotlivými pokrmami (ideálne bez pocitu hladu), tým efektívnejšie je chudnutie. Každá porcia totiž znamená zároveň vzostup glykémie, čím dochádza aj k zvýšenej sekrécii inzulínu. Jeho vyššia hladina potom podporuje ukladanie tuku. V našom jedálničku by tiež nemalo chýbať dostatočné množstvo zeleniny, najlepšie aby bola súčasťou každého jedla. Obsahuje malé množstvo sacharidov, a teda glykémiu ovplyvňuje len minimálne.

 

GI – známa veličina všetkých diét

Glykemický index (GI) je číslo od 0 do 100, ktoré udáva, v akej miere a ako rýchlo sa vstrebe glukóza z potraviny do krvi. Čím je číslo vyššie, tým rýchlejšie glykémia po konzumácii danej potraviny stúpne. Naopak čím nižšia, tým pomalšie a menej dvíha glykémiu. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sa vstrebávajú do krvi pomaly. Organizmu dodávajú energiu dlhodobo, pozvoľna, as tým súvisí aj žiaduci dlhší pocit zasýtenia. Potraviny s vysokým GI naopak spôsobia, že sa glykémia rýchlo zvýši a čoskoro tiež rýchlo klesne. V tom okamihu pociťujeme hlad.

 

Čo všetko ovplyvňuje hodnotu GI

Hodnotu glykemického indexu neovplyvňuje iba typ potraviny, ale aj obsah vlákniny. Čím je vyššia, tým nižšia je jej GI. Odporúča sa preto konzumácia zeleniny, celozrnného či viaczrnného pečiva, celozrnných cestovín a ryže, strukovín, ovsených vločiek a pod.

Prítomnosť lipidov a bielkovín v jedle tiež významne ovplyvňuje GI. V praxi to znamená, že napríklad žemľa na raňajky bude mať iný GI, ak ju zjeme suchú a iný GI, keď si ju natrieme maslom a doplníme šunkou. Pridaním tuku a proteínu totiž GI jedlá znížime.

Dĺžka tepelného spracovania pokrmu (varenie, pečenie atď.) taktiež rozhoduje o rýchlosti a miere vzostupu glykémie. Čím dlhšie je potravina tepelne alebo mechanicky spracovaná (napr. príliš domäkka uvarené cestoviny alebo kaša) tým vyššia je jej GI. Preto sa odporúča pripravovať prílohy „na skus“, zemiaky variť v šupke, ovocie konzumovať surové.

 

Tri kľúčové živiny a ako s nimi zaobchádzať

V racionálnej strave ide okrem iného o správne rozloženie základných nutrientov – sacharidov, bielkovín a tukov (okrem nich sú to ešte vitamíny, minerály a voda). Mali by sme sa stravovať tak, aby boli všetky živiny v jedle zastúpené v množstve, ktoré odporučí váš diabetológ či nutričný terapeut.

- Sacharidy

Glykémiu najviac ovplyvňujú sacharidy. Preto je vhodné mať prehľad o tom, ktoré potraviny ich obsahujú. Pri ich konzumácii dochádza k vzostupu glykémie. Avšak nemožno z toho vyvodiť, že by sme mali sacharidy vylúčiť z jedálnička. Sú totiž hlavným a najprirodzenejším zdrojom energie pre naše telo. U sacharidov je pochopiteľne dôležité sledovať ich konzumované množstvo, ale aj uprednostňovať sacharidové potraviny s nízkym glykemickým indexom.

- Bielkoviny

Bielkoviny sú ďalšou nevyhnutnou zložkou našej potravy. Podľa zdroja rozlišujeme živočíšne a rastlinné. Živočíšne (napr. mäso, ryby, mlieko, vajcia a mliečne výrobky) obsahujú zároveň aj veľké množstvo tukov, preto sa ich konzumácia odporúča v primeranej miere. Čím je mäso alebo syry tučnejšie, tým menej je v nich bielkovín. V poslednej dobe populárnu vegetariánsku stravu možno pri diabete odporučiť. Je však vhodné poradiť sa najskôr so svojím lekárom, prípadne s nutričnou terapeutkou, ktorí zostavia plán príjmu živín podľa individuality.

- Tuky

Tuky majú najvyššiu energetickú hodnotu zo všetkých živín a ich optimálne množstvo je zhruba jedna tretina denného energetického príjmu. Nadmerná konzumácia týchto nosičov chuti môže viesť nielen k nárastu hmotnosti, ale aj vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Okrem kvantity lipidov sledujme aj ich kvalitu. Mali by sme uprednostňovať rastlinné pred živočíšnymi. Najviac sa odporúčajú oleje lisované za studena (olivový, repkový, slnečnicový). Živočíšne lipidy predstavujú zdroj cholesterolu, preto je vhodné obmedzovať predovšetkým tučné mäso, vnútornosti, tučné mliečne výrobky, maslo, masť, slaninu a salámy.

 

Pohárik čistej vody, prosím

K racionálnemu stravovaniu patrí aj správny pitný režim. Najlepšou aj najjednoduchšou voľbou je piť v dostatočnom množstve čistú vodu (niekedy sa však musíme aj o tomto poradiť s lekárom vzhľadom na možné iné zdravotné obmedzenia). Džúsy a mušty veľmi rýchlo dvíhajú hladinu cukru, preto sú vhodné skôr ako liečba hypoglykémie. Buďte obozretní pri nákupe sýtených vôd a minerálok, ktoré môžu byť sladené cukrom alebo fruktózou a v oboch prípadoch budú zvyšovať glykémiu.

V rámci zdravej životosprávy sa odporúča obmedziť alkohol. V prípade, že je diabetik liečený inzulínom alebo niektorými liekmi, môže väčšie množstvo alkoholických nápojov zapríčiniť hypoglykémiu. Nie je to ale jediný nežiaduci účinok alkoholu. Alkohol je tiež kaloricky výdatný a tým prispieva k priberaniu na váhe.

 

Kontroverzné dia pokrmy

Rada by som tiež spomenula tzv. dia výrobky, napr. dia cukrovinky, marmelády, čokolády, sušienky a podobne. Sú sladené umelými sladidlami, obvykle obsahujú väčšie množstvo tuku, a preto prispievajú k priberaniu. Odporúča sa také výrobky úplne vynechať. Keď už si ich občas kúpime, majme na mysli, že nálepka dia pre nás nemá byť výzvou na častejšie maškrtenie. Obsah sacharidov i energie tej dia dobroty, ktorá nás zlákala, potom určite poctivo započítavajme do svojho denného príjmu.

 

Čím si osladiť život

V dnešnej dobe, ktorá nabáda k obmedzovaniu klasického bieleho cukru, môže byť pre mnohých ľudí problém zorientovať sa v širokej ponuke sirupov a umelých sladidiel. Môžu sa tak rozhodnúť pre alternatívu, ktorá obvykle nie je tou zdravšou voľbou. Na základe skúseností pacientov aj rád mnohých nutričných terapeutov odporúčam na sladenie nápojov alebo múčnikov čakankový sirup. Má prirodzene sladkú chuť, nízky glykemický index a nie je príliš kalorický. Ako náhradky cukru sa tiež občas používajú nekalorické či nízkokalorické sladidlá, (napr. aspartám), často je však diskutovaná ich bezpečnosť. Jednotlivé sladidlá sa testujú opakovane a pravidelne a pre každé z nich je stanovená bezpečná prijateľná denná dávka (ADI).

 

Hodnota GI a príklady potravín

- Nízky GI (menej ako 30): orechy, zelenina, huby, strukoviny, menej sladké druhy ovocia,…

- Stredné GI (približne 30 – 70): ryža natural, zemiaky, zemiakové knedle, strukoviny, celozrnné obilniny, celozrnné pečivo, cestoviny, pohánka, ovsené vločky,…

- Vysoký GI (viac ako 70): biela ryža, múka, med, buchty, sladkosti,…

 

 

Bc. Kateřina Čechová

Od roku 2003 pracuje ako edukačná a výskumná sestra v Centre diabetológie IKEM. Spolupracuje so spoločnosťou DiaVize a pravidelne publikuje v časopisoch.

 

(Zdroj: časopis DIAstyl)

01 - Modified: 2022-11-30 11:33:56 - Feat.: 0 - Title: Strava diabetika pri športovaní 02 - Modified: 2022-12-05 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako má vyzerať tanier diabetika? 03 - Modified: 2022-10-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dúhové potraviny. Viete, ktoré to sú? 04 - Modified: 2022-09-05 05:38:55 - Feat.: 0 - Title: Dôverujte potravinám. Viete, ktorým? 05 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín
01 - Modified: 2023-08-06 06:31:37 - Feat.: - Title: MUDr. Petr Tláskal, CSc.: Zdravé tuky neškodia, zlo sú CUKRY 02 - Modified: 2023-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Dôležité sú sacharidy v jedle. Ako ich počítať? 03 - Modified: 2022-11-30 11:33:56 - Feat.: - Title: Strava diabetika pri športovaní
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:25