Čím má ovocie alebo zelenina tmavšiu farbu, tým sú aj ich účinky silnejšSNÍMKA: Dreamstime
StoryEditor

Dôverujte potravinám. Viete, ktorým?

05.09.2022, 07:38

K liečbe diabetes patrí strava. Niekedy je to dokonca jediná liečba. Dobrá správa je, že v obchodoch sa nachádzajú potraviny, ktoré pomáhajú cukrovku lepšie zvládnuť.

Diabetik denne získava nové informácie o stravovaní a opakuje si zásady zdravého životného štýlu, lebo sa snaží byť disciplinovaný a záleží mu na svojom zdraví. Vie, že k liečbe patrí strava. Niekedy je to jediná liečba, inokedy pridané aj antidiabetiká (tabletky) a veľmi často aj liečba inzulínom.

Rozsah potravín je rôznorodý

Treba vždy prihliadať na veľkosť porcií, pravidelnosť v konzumovaní jedál, aby mali tieto skvelé potraviny požadovaný účinok. Rozsah potravín pre lepšie zvládnutie cukrovky je naozaj rôznorodý a pri správne navrhnutom diétnom programe môže diabetik aj vďaka strave predchádzať rôznym komplikáciám, ktoré často trápia mnohých diabetikov.

Pozrieme sa bližšie na potraviny, pri ktorých sa na základe výskumov preukázali pozitívne účinky, napríklad na zníženie hladiny glukózy v krvi.

Niektoré sú už dlhodobo známe, iné diabetik spoznáva postupne.

Arónia – zabraňuje výkyvom glykémie

Arónia (50 g/1 SJ) pre vyšší obsah vlákniny udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Použitie arónie má význam pri niektorých ochoreniach.

Uvádza sa, že pôsobí pri črevných ochoreniach, žalúdočnom katare, ochoreniach pečene a žlčníka, ovplyvňuje kožné a alergické reakcie, niektoré detské ochorenia, je pomocníkom pri vysokom krvnom tlaku a ďalších srdcovo-cievnych chorobách, trombóze, infekcii močových ciest alebo ochoreniach štítnej žľazy.

Po zhrnutí skúseností posledných desaťročí môžeme skonštatovať, že tento ovocný plod s mimoriadne vysokým obsahom živín sa nie náhodou dostal do stredobodu lekárskej pozornosti. Jeho liečebné účinky spočívajú vo vysokom obsahu vitamínu P (flavonoid), vitamínov rozpustných vo vode a v tukoch, má schopnosť viazať voľné radikály, čím chráni bunky pred ich zničením.

Arónia nevyžaduje pri pestovaní žiadnu zvláštnu starostlivosť a dopyt po tejto rastline stále rastie. Možno aj preto sa začala pestovať aj u nás.

Doplnok liečby pri civilizačných chorobách

Môže to byť prínos ako doplnok liečby pri civilizačných chorobách. Predáva sa v lekárni sušená (15 g/1 SJ) alebo ako 100 % šťava lisovaná za studena (55 g/1 SJ).

Uvádza sa, že priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi, pozitívne ovplyvňuje krvný tlak a pre svoj bohatý obsah rutinu a bioflavonoidov prispieva k spevneniu ciev.

Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych a stopových látok. Vplýva na detoxikáciu organizmu a vychytáva voľné radikály aj ťažké kovy. Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus a látkovú výmenu. Posilňuje imunitný systém, pomáha pri bolestiach hlavy, zmierňuje výkyvy nálad a má priaznivý vplyv na stres a pamäť.

Vhodná ako čaj

Arónia zabraňuje prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi, keď sa zároveň dodržiavajú všetky zásady odporúčané pre život diabetika. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a celý rad potrebných minerálov, ako je vápnik, horčík, draslík, železo, meď a zinok.

Vysušené plody sú vhodné na prípravu čaju. Zabariť vodou jednu lyžicu plodov, čo je 10 g a zodpovedá cca 0,5 SJ s nízkym GI. Arónia nie je vhodná pre deti do 3 rokov, keďže im môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

Čučoriedky – zlepšujú inzulínovú citlivosť

Podobné plody sú čučoriedky (121 g/1 SJ), ktoré patria medzi najvhodnejší druh ovocia pre diabetikov. Vďaka vysokému obsahu antokyánov majú čučoriedky vynikajúce antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú pri zlepšení inzulínovej citlivosti.

Antokyány sú bohato zastúpené v niektorých konkrétnych druhoch ovocia a zeleniny. Čo sú antokyány?

Predstavujú vo vode rozpustné farbivá. Tieto pigmenty dávajú farbu ovocným plodom, ako sú napr. maliny (118 g/1 SJ), brusnice (105 g /1 SJ), jahody (138 g/1 SJ), čerešne a višne (74 g/1 SJ), arónia (50 g/1 SJ), černice (105 g/1 SJ) a čierne ríbezle (87-121 g/1 SJ).

Tiež viacerým druhom zeleniny, ako sú baklažány a červená kapusta (do 200 g sa nepočítajú do počtu SJ). Ich farebnosť pritom závisí od pH prostredia a pohybuje sa od červenkastej farby cez fialovú a purpurovú až po tmavomodrú.

Prírodné farbivá podporujú hojenie rán

V rastlinách sa vyskytujú vo forme glykozidov, pričom ich zaraďujeme medzi flavonoidy. Prítomné môžu byť v celom plode, vo vonkajších vrstvách dužiny alebo len v šupke. Platí, že čím má ovocie alebo zelenina tmavšiu farbu, tým sú aj ich účinky silnejšie.

Tieto prírodné farbivá sú známe tým, že podporujú hojenie rán a zlepšujú stav poškodeného tkaniva. Taktiež priaznivo vplývajú na srdce a cievy. Ochraňujú ich pred poškodením, ktoré môže spôsobiť vysoký cholesterol.

Sú nápomocné pri vredovej chorobe žalúdka a prospešné pre zrak a funkciu mozgu. Čučoriedky patria medzi najlepšie zásobárne týchto látok.

Znižujú riziko vzniku cukrovky

Tieto lahodné bobule sú navyše bohaté aj na vitamín C, vlákninu, vápnik či betakarotén. V tele zachytávajú voľné radikály, urýchľujú metabolizmus a znižujú krvný tlak.

Zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom antokyánov, kam patria už spomínané čučoriedky, môžu podľa výskumov znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, keď sa konzumujú pravidelne. Pomáhajú zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť zápalové procesy.

CHIA semienka – spomaľujú proces trávenia

Ich využitie je široké s pozitívnym účinkom pre diabetikov. Sú bohaté na rozpustnú vlákninu (viskóznu vlákninu), ktorá sa spolu s vodou premení na hustý gél, spomaľuje proces trávenia, a tým bráni prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi po jedle. Môžu sa pridať napríklad do gréckeho jogurtu, do ovsenej alebo pohánkovej kaše. Aby boli zdraviu prospešné, potrebujú vodu. Preto je vhodné ich včas namočiť a nechať napučať.

Prečo práve grécky jogurt?

Pomáha schudnúť. Jeho kalorická hodnota je ovplyvnená obsahom tuku a iných živín. Jogurt pomôže odstrániť hlad a zabrániť prejedaniu. Pre diabetikov môže byť grécky jogurt skutočnou spásou. Má nižší glykemický index, a preto prudko nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tento produkt môžu používať aj osoby s intoleranciou na laktózu. Ďalšou výhodou gréckeho jogurtu je jeho schopnosť normalizovať trávenie, upravuje črevnú flóru a posilňuje imunitný systém.

KEFÍR – rozkladá tukové tkanivo

Okrem gréckeho jogurtu poznáme aj ďalšie kyslomliečne výrobky vhodné pre konzumenta v každom veku. Spomeniem kefír (250 – 300 ml je 1 SJ). Zvyšuje metabolizmus, rozkladá tukové tkanivo, odstraňuje usadeniny cholesterolu z dutiny krvných kanálov. Odborníci radia piť kefír a pre lepšie zasýtenie ho kombinovať s pohánkou (14 g/1 SJ). Pred konzumáciou je potrebné pohánku nechať v kefíre napučať. Gréckych jogurtov je viac druhov, ale vhodné je vybrať si s nižším obsahom tuku a bez prídavných sladidiel alebo ochucovadiel. Medzi ďalšie kyslomliečne výrobky vhodné pre diabetika patrí napr. kyška, inde kýška alebo kyslé mlieko (250 ml/1 SJ), acidko alebo acidofilné mlieko (233 – 250 ml/ 1 SJ), cmar (218 – 220 ml/1 SJ) alebo srvátka cca 215 ml je 1 SJ.

QUINOA – lepšia ako ostatné obilniny

Pre niekoho je to známa, pre iného menej známa plodina. Mnoho ľudí si quinou zamieňa za obilninu alebo ryžu. Na Slovensku je quinoa (15 g je 1 SJ) známa tiež pod názvom mrlík čilský a jej popularita postupne narastá. Môžeme si ju kúpiť v BIO obchodoch alebo v bežných supermarketoch.

V skutočnosti je quinoa rastlina, ktorej vlastnosti sú pre organizmus zdraviu prospešné, ale pre diabetikov má ešte zopár benefitov navyše, napr. pre nízky GI a vyšší obsah vlákniny má na glykémiu pomalší vplyv ako ryža.

Quinoa je v porovnaní s väčšinou obilnín bohatšia na bielkoviny, antioxidanty, minerály a vlákninu. Patrí do skupiny bezlepkových potravín. Navyše jej príprava je jednoduchá. Varí sa ako ryža, teda v dvojnásobnom množstve vody, približne 20 min.

Každé jedlo diabetikovi prospeje, keď si ho správne zaradí do svojho stravovacieho plánu a porcia jedla bude primeraná k liečbe. Len tak sa dopracuje k dobrej glykémii a môže predísť diabetickým komplikáciám alebo ich vznik oddialiť. Na ceste spoznávania nových potravín prajem diabetikom šťastnú voľbu.

Čítajte etikety na výrobkoch

Pri všetkej snahe o získanie užitočných a podrobných informácií, na niektorých výrobkoch a potravinách chýba etiketa, resp. hodnoverný popis obsahu živín, podľa ktorého by sa diabetici mohli orientovať.

Čo robiť v takom prípade? Jednou z možností je spomínaný výrobok testovať na vlastnej glykémii. Najskôr však treba odhadnúť množstvo „nového“ produktu na počet SJ. Tento spôsob má, rovnako ako každodenné stravovanie diabetika, isté základné pravidlá a zásady, ktoré by diabetik mal vo vlastnom záujme rešpektovať, aby sa dopracoval k dobrej glykémii.

Orientačné usmernenia

1) Pred hodnotením neznámej potraviny treba mať dobrú glykémiu pred hlavným jedlom.

2) Zaraďte neznámu potravinu do hlavného jedla odhadom a započítajte ju do počtu SJ na dávku inzulínu.

3) Glykémia po jedle, presnejšie o dve až dve a pol hodiny po hlavnom jedle, poskytne orientačný obraz o tom, či bol odhad množstva potraviny správny. Prečo len orientačný obraz? Každá potravina obsahuje určité množstvo bielkovinovej, tukovej a tiež sacharidovej živiny a každá živina potrebuje na trávenie rozdielny čas.

4) Sacharidové potraviny sa trávia najrýchlejšie a tuky najdlhšie.

5) Keď po konzumácii overovanej potraviny bude glykémia primeraná, odhad bol správny a diabetik si pokojne môžete doplniť svoju tabuľku SJ o novú sacharidovú potravinu podľa výsledkov na vlastnej glykémii.

 

Najlepší tip na raňajky

Keďže je cukrovka 2. typu väčšinou spájaná so zvýšeným množstvom triglyceridov a LDL cholesterolu resp. so stavom, ktorý sa označuje ako dyslipidémia, je rozumné použiť čo možno najviac prírodných prostriedkov, ktoré majú tendenciu tieto lipidy regulovať.

Napr. pridaním čučoriedok už do spomínaného gréckeho jogurtu spolu s chia semienkami je skvelý nápad na zdravé raňajky pre diabetika. Nielen chia semienka, ale aj ďalšie, ako je sezam a ľanové semienka, ktoré majú vynikajúce hydrofilné vlastnosti, čo je schopnosť viazať na seba vodu. Preto je potrebné ich namočiť alebo zapiť vodou. Sú zdrojom kvalitných bielkovín, minerálnych látok a vlákniny.

Štefáková Mária, edukačná diétna sestra, NEDÚ Ľubochňa

01 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín 02 - Modified: 2022-08-12 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak máte diabetes, šošovica by na vašom tanieri nemala chýbať. Viete ako pripraviť jednotlivé druhy? 03 - Modified: 2022-07-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stravovací program, ktorý zlepší glykémie 04 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom
01 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 02 - Modified: 2022-12-12 07:47:04 - Feat.: - Title: Ako sa stravovať v zime? Vhodné sú teplé polievky a prívarky 03 - Modified: 2022-10-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Najzdravšie potraviny na svete 04 - Modified: 2022-11-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Peter Augustín: Ako som položil cukrovku na lopatky 05 - Modified: 2022-10-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Dúhové potraviny. Viete, ktoré to sú?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 00:01