Vyprážaná ryba s hranolčekmi je typickým jedlom pre (ilu)unsplash.com
StoryEditor

AKO predchádzať nadváhe? Vyhnite sa vyprážanému jedlu

13.03.2022, 08:00
Autor:
TASRTASR
Do jedálnička by mali ľudia pridať ovocie a zeleninu a, naopak, znížiť by mali príjem soli a alkoholu.

Nadváhe a obezite sa dá účinne prechádzať aj napriek tomu, ako veľmi je v modernom svete rozšírená. Dôležité je minimalizovať sedavý spôsob, vyhnúť sa rýchlemu občerstveniu či vyprážaným jedlám a dbať na pitný režim aj spánok.

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva, ktorý v rámci osvetovej kampane Každý musí konať! pripravil niekoľko preventívnych rád proti obezite.

"Veľká časť populácie si totiž osvojila nezdravé stravovacie návyky a sedavý spôsob života. Tieto rizikové faktory je potrebné eliminovať na celosvetovej úrovni, aby sa predišlo ďalšiemu zvýšeniu výskytu nadváhy a obezity u ľudí," vysvetlil úrad cieľ kampane.

Nevynechávajte raňajky, dodržiavajte pitný režim

Do jedálnička by mali ľudia pridať ovocie a zeleninu a, naopak, znížiť by mali príjem soli a alkoholu. Svetlé pečivo je dobré nahradiť celozrnným a bežné sladkosti ich zdravšími alternatívami. "Stravujte sa aspoň päťkrát denne, nevynechávajte raňajky," poznamenal úrad hlavného hygienika.

Pitný režim dospelého človeka by mal podľa odborníkov zahŕňať približne dva až dva a pol litra tekutín. Odporúčajú uprednostniť pitnú vodu či nesladený čaj, naopak, sladeným nápojom je lepšie sa vyhnúť.

Neverte zázračným riešeniam, ktoré sľubujú rýchly výsledok

Dôležité je obmedziť čas pri počítači či telefóne a sedavý spôsob života vymeniť za aktívny. "Ak máte problém s pohybovou aktivitou ako jednotlivec, nájdite si blízkeho človeka či skupinku ľudí, s ktorými pôjde cvičenie jednoduchšie. Nájdite si športové aktivity, ktoré vás bavia, skúšajte nové pohybové aktivity," radí ÚVZ.

Okrem toho odborníci odporúčajú dopriať si dostatok času na oddych a spánok. Pre redukciu stresu radia udržiavať kontakt s blízkymi či potešiť sa denne aspoň jednou maličkosťou.

Zároveň upozorňujú na nepriaznivý vplyv reklám, ktoré môžu propagovať nezdravé potraviny a jedlá. "Neverte zázračným či módnym riešeniam, ktoré sľubujú rýchle výsledky bez námahy," upozornili.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 03:46