Dreamstime
StoryEditor

Ako stravou odľahčiť pečeň (1. časť)

03.05.2022, 07:55
Autor:
(dia)(dia)
Disciplinovaný diabetik môže pracovať na svojom zdraví, hmotnosti a zdravej pečeni aj preventívne. Často len choroba nás naučí, akú cenu má naše zdravie.

Koľko toho môže diabetik zjesť a nepribrať na váhe alebo naopak, ako si hmotnosť upraviť alebo čo jesť, keď nás trápi zvýšená plynatosť alebo ťažoba na žalúdku, ako zmeniť stravovanie, keď nám zistili, že naša pečeň je stukovatená? Odpovede aj na mnohé ďalšie otázky.


Diabetik ostáva diabetikom stále

Spolupráca diabetika s lekárom a výživovým poradcom je predpokladom, že sa môže vyhnúť komplikáciám, alebo ich vznik aspoň oddialiť, prípadne diabetickú komplikáciu stravou ovplyvniť.

Diabetik ostáva diabetikom počas celého roka. Preto by mal vedieť, čo má a nemá jesť a koľko z čoho môže konzumovať, aby mal glykémiu pod kontrolou. Ťažšie to majú tí, ktorí sa len teraz začínajú učiť s diabetom žiť a stravovať. Každý rok pribúdajú do radov diabetikov noví.

NIE je hanba niečo nevedieť, ale je na škodu, keď nemáme záujem sa nové veci učiť. A to sú aj sacharidové jednotky (SJ) v potravinách. Ich význam v minulosti ocenili mnohí diabetici pri kontrole glykémií. Len tak môžu byť spokojní, že situáciu s cukrovkou zvládajú, pretože liečba so stravovaním úzko súvisí.

Primeraná strava a počítanie SJ v jedle, prípadne správny odhad množstva jedla na tanieri, potom sa ľahšie zvládne predísť diabetickým komplikáciám.


Šetrné stravovanie pri problémoch

Okrem individuálnej diabetickej stravy, ktorá môže zabezpečiť dobré alebo aspoň uspokojivé glykémie a aj potrebný energetický príjem, pre niektorých diabetikov sú navrhnuté aj isté obmedzenia, keď sa už pridružili komplikácie s trávením alebo ochorením niektorého z orgánov v tele.

Môže to byť strava v neslanej alebo v šetriacej úprave, strava s obmedzením alebo zvýšením bielkovín, s obmedzením tukov alebo cholesterolu.

Každý orgán v tele má svoju dôležitú úlohu. Pečeň hrá dôležitú úlohu pri metabolizovaní sacharidov a zabezpečuje rovnováhu glykémií. Pôsobí ako filter, ktorý z krvi odstraňuje škodliviny a jedovaté látky.

Väčšina potravín obsahuje sacharidy, dokonca aj tie, ktoré nemajú sladkú chuť. Tráviace šťavy v črevách potravu štiepia na jednoduché látky, pri sacharidoch na glukózu. Uvoľnená glukóza sa potom z čreva dostáva do krvi. Časť koluje s krvou po celom tele, kde slúži bunkám ako zdroj energie. Nadbytočná časť sa ukladá do zásob v pečeni a vo svalových bunkách ako glykogén. Pomáha vyrovnať sa s ťažkou hypoglykémiou, pretože sa v čase potreby uvoľní zo zásob do krvi premenou na glukózu.


Pečeni škodí alkohol, tučné a presolené jedlá

Medzi nevhodné potraviny patrí tvrdý alkohol, tučné a presolené jedlá, na tuku pripravované potraviny vysmážaním. Tak ako je potrebné šetriť so soľou, rovnako je vhodné nejesť pikantné a korenisté potraviny a jedlá. Dobre je nefajčiť a nezdržiavať sa ani v zafajčenom priestore.


Oddych aj spánok

K zdravému životnému štýlu patrí oddych a kvalitný spánok. Nočná nespavosť, hlavne medzi 1. a 3. hodinou ráno, môžu signalizovať, že pečeň a žlčník nie sú úplne v poriadku, keďže v tom čase, podľa bio hodín tela, sú tieto orgány najviac aktívne. Likvidujú tuky a vyplavujú toxické látky.

Častou pečeňovou komplikáciou je stukovatená pečeň – steatóza. To si už vyžaduje prísnejšie diétne obmedzenie. Keď je touto komplikáciou postihnutý diabetik, naďalej počíta SJ v každej potravine a v porcii jedla. Dobrá diabetická kompenzácia pomáha stabilizovať zdravie diabetika.


Pomáhajú bylinkové čaje

Do pitného režimu patrí hlavne čistá voda alebo bylinkový čaj z púpavy, prasličky, žihľavy alebo použiť na čaj pestrec mariánsky.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 09:56