(2 fľaštičky)
Suroviny
1 kg kapusty
20 g čerstvého zázvoru
kurkuma
čierne korenie
20,4 g himalájskej soli (2 % váhy zeleniny)
Postup:
1. Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na jemné rezance. Precízne rukami zmiešame so soľou, kým kapusta začne pod rukami mäknúť a púšťať vodu. Necháme 1 h odpočinúť a púšťať vodu.
2. Čerstvý zázvor nakrájame na malé tenké plátky a pridáme spolu s mletou kurkumou a trochou čerstvo mletého čierneho korenia ku kapuste, premiešame.
3. Pripravíme si zaváraninové poháre, príp. špeciálny kvašák či viečka na prípravu fermentovanej zeleniny. Zeleninu natlačíme do fľašiek, zalejeme šťavou z kapusty tak, aby zeleninu prekrývala, a prikryjeme viečkom, príp. jemne uzavrieme tak, aby z fľaše mohol neustále unikať vzduch.
4. Pod fľašu umiestnime malý tanierik kvôli šťave, ktorá pri fermentácii môže unikať. Umiestnime na linku mimo dosahu slnka a necháme kvasiť 3 – 7 dní.
5. Zeleninu pravidelne kontrolujeme, aby bola ponorená. Kvasný proces sa končí vtedy, keď sa na povrchu prestanú objavovať bublinky. Pickles preložíme do čistej fľaše a odložíme do chladničky. Aby sa nekazila, musí byť neustále ponorené v šťave.
Energetická a výživová hodnota v 1 fľaške:
128 kcal/535 kJ, 7,2 g bielkovín, 0,6 g tukov
asi 2 SJ
Recept pripravila Katka Langová, výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková