Shutterstock
StoryEditor

Olivy majú protizápalové účinky a zlepšujú činnosť srdca

18.07.2025, 14:00

Denné užívanie olivového oleja dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, znižuje výskyt srdcovocievnych ochorení a rakoviny, pôsobí žlčotvorne.

História olivy sa začína podľa biblických prameňov od Noema. Keď z archy letela holubica na prieskumný let, vrátila sa s olivovou ratolesťou, čo znamenalo koniec potopy a trápenia. Možno preto sa olivové vetvičky už odpradávna spájajú s mierom, múdrosťou a prosperitou.

Stále zelený strom

Oliva európska je stále zelený listnatý strom alebo ker. Prvé olivovníky zasadili Feničania na gréckych ostrovoch už pred 3 600 rokmi, odtiaľ sa rozšírili do oblasti celého Stredomoria. V období začiatku letopočtu sa pestovali na pomerne veľkých plochách v rôznych oblastiach od Kanárskych ostrovov až po sever Malej Ázie a Kaukaz. V súčasnosti sú olivové porasty rozšírené aj v Severnej, Strednej a Južnej Amerike, severozápadnej Afrike, Indii, vo východnej Ázii a v Austrálii. Najväčšie plantáže sa nachádzajú v celej oblasti okolo Stredozemného mora.

Strom sa dožíva vysokého veku, aj vyše dvetisíc rokov. Takéto sa nachádzajú v Alžírsku a na Korzike, ich kmene majú priemer vyše dvoch metrov.

Protizápalové účinky

Olivy majú po dozretí podľa jednotlivých druhov bielu, zelenú až čiernu farbu. Obsahujú veľké množstvo, až 40 – 60 % kvalitného oleja, tiež pomerne veľa vitamínov, prírodných antioxidantov, rastlinných sterolov a ďalších účinných látok. V roku 2005 vedci objavili, že látka s názvom oleokantal, ktorá spôsobuje mierne štipľavú chuť olivového oleja, má zároveň aj významný antikarcinogénny a protizápalový účinok, dokonca výraznejší ako nám známy ibuprofén. Predpokladá sa, že táto zložka zohráva úlohu aj v nižšom výskyte Alzheimerovej choroby v oblasti Stredomoria oproti európskemu priemeru.

Pre zdravie aj v kozmetike

Lisovaním olív sa získava stolový olej, ktorý má pozitívne účinky na organizmus. Olivový olej je dôležitou súčasťou tzv. stredomorskej stravy, o ktorej je známe, že znižuje výskyt srdcovocievnych ochorení a rakoviny. Denné užívanie olivového oleja dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tým aj zmenšuje šancu na srdcové a cievne ochorenia. Rozpúšťa žlčové kamene a pôsobí žlčotvorne. Pôsobí tiež ako mierne, ale účinné preháňadlo.

 

Vedeli ste, že...?

... aj nezrelé olivy sa upravujú, a to rôznymi spôsobmi? Nakladajú sa do oleja, soli alebo octu, s kôstkou alebo bez nej.

... sú súčasťou stolovania v arabských krajinách a u južných národov Európy.

... pridávajú sa aj do polievok, dodajú im charakteristickú chuť.

...olivovník sa môže pestovať v domácich podmienkach ako bonsaj. Je však chúlostivý na teplotu, ktorá by nemala klesnúť pod 7 °C.

 

 

V ľudovom lekárstve sa využívajú aj olivové listy ako prostriedok na znižovanie krvného tlaku a pri odreninách, olivový olej na natieranie pri bodnutí hmyzom, popáleninách, bolestiach svalov a kĺbov.

Kozmetický priemysel používa olivový olej za základ pri výrobe kvalitného mydla, mastí, šampónov proti lupinám a rôznych emulzií.

Za studena lisovaný olej

Spracovanie olivového oleja oproti olejom zo semien je najšetrnejšie. Studené lisovanie, ktoré je možné len pri olivovom oleji, zachováva všetky vzácne dôležité látky. Podľa výroby môžeme olivové oleje rozdeliť do dvoch skupín: oleje získané lisovaním a oleje pokrutinové získané extrakciou z pokrutín. Z prvého lisovania olív za studena sa získava extra panenský olivový olej. Tento je najkvalitnejší a najdrahší. Je vhodný na použitie v studenej kuchyni.

 

Tipy na jednoduché recepty

Zelerový americký šalát

1 uvarený zeler, 1 cibuľa, citrónová šťava, 75 g očistených mandlí, soľ, 15 plnených olív, 100 g hroznových bobúľ, 3 mandarínky, trochu majonézy.

Zeler nakrájame na rezance, pomiešame s nadrobno pokrájanou cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu postáť. Mandle, olivy a hrozno pokrájame, mandarínky rozdelíme na mesiačiky a všetko spolu pridáme k zelerovej zmesi. Zľahka premiešame. Podávame v miskách vyložených listami hlávkového šalátu, navrch dáme lyžičku majonézy alebo dresingu. Šalát sa môže pripravovať vo viacerých obmenách, napríklad môže sa pridať nakrájané hydinové mäso, gaštany alebo orechy a podobne.

Nátierka z čiernych olív

180 g čiernych olív, 2 PL kapár, lyžica citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie, sušené provensalské bylinky, 1 strúčik cesnaku

Všetky ingrediencie rozmixujeme dohladka. Hotovú nátierku podávame s celozrnným pečivom alebo ako tapenádu k zelenine.

Zeleninové ragú

3 papriky, 3 baklažány, 3 malé tekvičky, 4 paradajky, 1 cibuľa, 4 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie, pol bobkového listu, petržlenová vňať, strúhaný syr.

Papriku a tekvicu očistíme, baklažány olúpeme a všetku zeleninu pokrájame na kolieska alebo malé kocky. Cibuľu s pretlačeným cesnakom krátko na horúcom oleji opražíme. Pridáme zeleninu, soľ, koreniny a krátko podusíme. Pripravenú zmes dáme do vymastenej misy alebo na pekáč, posypeme strúhaným syrom, pokropíme olejom a necháme dozlata zapiecť. Podávame s tmavým chlebom. Základom tohto jedla podľa tradičnej francúzskej kuchyne je baklažán, ostatná zelenina sa môže meniť podľa sezóny alebo chuti.

 

Ing. Mária Kleňová, PhD.

01 - Modified: 2023-03-23 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výborný a rýchly šalát: poľníček so syrom a s ovocím 02 - Modified: 2023-03-11 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP na obed. Treska so zemiakovou kašou 03 - Modified: 2023-02-20 15:35:36 - Feat.: 0 - Title: Polievka z pečenej papriky a paradajok 04 - Modified: 2022-11-09 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyskúšajte jednoduchý tuniakový šalát
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. júl 2025 14:02