História olivy sa začína podľa biblických prameňov od Noema. Keď z archy letela holubica na prieskumný let, vrátila sa s olivovou ratolesťou, čo znamenalo koniec potopy a trápenia. Možno preto sa olivové vetvičky už odpradávna spájajú s mierom, múdrosťou a prosperitou.
Stále zelený strom
Oliva európska je stále zelený listnatý strom alebo ker. Prvé olivovníky zasadili Feničania na gréckych ostrovoch už pred 3 600 rokmi, odtiaľ sa rozšírili do oblasti celého Stredomoria. V období začiatku letopočtu sa pestovali na pomerne veľkých plochách v rôznych oblastiach od Kanárskych ostrovov až po sever Malej Ázie a Kaukaz. V súčasnosti sú olivové porasty rozšírené aj v Severnej, Strednej a Južnej Amerike, severozápadnej Afrike, Indii, vo východnej Ázii a v Austrálii. Najväčšie plantáže sa nachádzajú v celej oblasti okolo Stredozemného mora.
Strom sa dožíva vysokého veku, aj vyše dvetisíc rokov. Takéto sa nachádzajú v Alžírsku a na Korzike, ich kmene majú priemer vyše dvoch metrov.
Protizápalové účinky
Olivy majú po dozretí podľa jednotlivých druhov bielu, zelenú až čiernu farbu. Obsahujú veľké množstvo, až 40 – 60 % kvalitného oleja, tiež pomerne veľa vitamínov, prírodných antioxidantov, rastlinných sterolov a ďalších účinných látok. V roku 2005 vedci objavili, že látka s názvom oleokantal, ktorá spôsobuje mierne štipľavú chuť olivového oleja, má zároveň aj významný antikarcinogénny a protizápalový účinok, dokonca výraznejší ako nám známy ibuprofén. Predpokladá sa, že táto zložka zohráva úlohu aj v nižšom výskyte Alzheimerovej choroby v oblasti Stredomoria oproti európskemu priemeru.
Pre zdravie aj v kozmetike
Lisovaním olív sa získava stolový olej, ktorý má pozitívne účinky na organizmus. Olivový olej je dôležitou súčasťou tzv. stredomorskej stravy, o ktorej je známe, že znižuje výskyt srdcovocievnych ochorení a rakoviny. Denné užívanie olivového oleja dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tým aj zmenšuje šancu na srdcové a cievne ochorenia. Rozpúšťa žlčové kamene a pôsobí žlčotvorne. Pôsobí tiež ako mierne, ale účinné preháňadlo.
V ľudovom lekárstve sa využívajú aj olivové listy ako prostriedok na znižovanie krvného tlaku a pri odreninách, olivový olej na natieranie pri bodnutí hmyzom, popáleninách, bolestiach svalov a kĺbov.
Kozmetický priemysel používa olivový olej za základ pri výrobe kvalitného mydla, mastí, šampónov proti lupinám a rôznych emulzií.
Za studena lisovaný olej
Spracovanie olivového oleja oproti olejom zo semien je najšetrnejšie. Studené lisovanie, ktoré je možné len pri olivovom oleji, zachováva všetky vzácne dôležité látky. Podľa výroby môžeme olivové oleje rozdeliť do dvoch skupín: oleje získané lisovaním a oleje pokrutinové získané extrakciou z pokrutín. Z prvého lisovania olív za studena sa získava extra panenský olivový olej. Tento je najkvalitnejší a najdrahší. Je vhodný na použitie v studenej kuchyni.
Ing. Mária Kleňová, PhD.