Ryby obsahujú cenné minerálne látky a stopové prvky, najmä jód a selén (chráni telo pred pôsobením ťažkých kovov), vitamíny D, A a B. Disponujú kvalitnými bielkovinami. Obsahujú málo tuku.
Suroviny
700 g tresky
300 g zemiakov
100 g póru
200 g ružičkového kelu
15 g panenského olivového oleja
10 g masla
farebné korenie
rímska rasca
rozmarín
morská soľ
Postup
1. Rybu umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme korením – rímskou rascou, rozmarínom a farebným korením.
2. Pofŕkame olivovým olejom, podlejeme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 °C približne 30 min.
3. Zemiaky, pór a ružičkový kel nakrájame na menšie kúsky a v mierne osolenej vode uvaríme do mäkka. Zlejeme, no časť vody si odložíme.
4. Zeleninu s trochou vody, maslom a trochou vody z varenia rozmixujeme na kašu.
5. Rybu podávame na zeleninovej kaši a prelejeme ju výpekom.
6. Podávame s kvasenou zeleninou alebo so zeleninovým šalátom (nie je súčasťou výpočtu).
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
261 kcal/1091 kJ
33,1 g bielkovín
6,7 g tukov
cca 2 SJ
01 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu?
02 - Modified: 2022-11-18 06:35:16 - Feat.: 0 - Title: Vyskúšali ste už všímavé jedenie?
03 - Modified: 2022-11-09 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyskúšajte jednoduchý tuniakový šalát
01 - Modified: 2022-08-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Čo jesť, keď mi šaláty nechutia?
02 - Modified: 2022-08-16 08:14:32 - Feat.: - Title: Jedlo na lekársky predpis? Vedci takto vidia budúcnosť potravín
03 - Modified: 2022-12-19 14:00:00 - Feat.: - Title: TIP na chutnú a rýchlu večeru. Omeleta s kuriatkami
04 - Modified: 2022-12-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Na zimné večery: Mrkvovo-paštrnáková polievka
05 - Modified: 2022-12-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Pečená tekvica s citrónmi a pohánkovou polentou