Otehotnieť môže diabetička, ale získať diabetes môže aj žena počas gravidity. Označuje sa ako gestačný diabetes a môže sa vyvinúť u žien v 2. až 3. trimestri počas tehotenstva. Rozdiel v stravovaní spočíva najmä v type diabetu. Keď diabetička mala pred graviditou DM 1. typu alebo sa liečila na diabetes 2. typu, tak po otehotnení sa v liečbe pokračuje alebo je liečba podľa potreby upravená a prispôsobená aktuálnemu stavu budúcej mamičky. Diabetes je pravidelne monitorovaný, aby sa predišlo hypo- alebo hyperglykémiám.
Rovnaké pravidlá
U ženy počas gravidity je jej zdravotný stav ovplyvnený hormonálnymi zmenami. Súčasťou liečby je diabetická diéta s primeraným počtom SJ na deň a ich prerozdelenie je podľa glykemického profilu a inzulínovej liečby. Primeraná a pravidelná fyzická aktivita je rovnako prospešná ako liečba a zdravý životný štýl.
Pre diabetičku platia rovnaké pravidlá v stravovaní počas gravidity tak ako pred tehotenstvom. Cieľom je, aby si dokázala udržať hladinu cukru v krvi v norme a predchádzala výkyvom glykémie, lebo len tak podporí zdravý rast svojho ešte nenarodeného dieťatka. Preto dôležitú úlohu zohráva stravovanie.
Aké potraviny sú vhodné?
Vhodné je riadiť sa glykemickým indexom (GI) sacharidových potravín a dať prednosť celozrnným potravinám. Je vhodné jesť pohánku, ovsené vločky, nelúpanú ryžu alebo celozrnné cestoviny. Každá z týchto potravín má prednosť nielen pre obsah vlákniny, ale aj pre nízky a stredný GI a energia z jedla sa uvoľňuje len pomaly, čo znižuje riziko hyperglykémie po jedle (PPG – postprandiálna glykémia). Pri komplexných sacharidoch sa znižuje potreba inzulínu a to je pri diabetickej diéte dôležité. Význam má aj obsah minerálnych látok, ako je zinok, horčík, železo, a tiež vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6.
Mnoho diabetičiek pozná výhody ovsených vločiek, ktoré pomáhajú zlepšiť PPG a vyrovnať sa so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Zdraviu prospešné je spestrenie jedálneho lístka surovou, dusenou alebo sparenou či varenou zeleninou. Potrebné je pripomenúť, že pohánka je bezlepková potravina a pre obsah rutínu posilňuje aj cievy.
Bielkoviny a zdravé tuky
Z bielkovinových potravinových zdrojov má prednosť chudé mäso, či je to kuracie, morčacie, teľacie, králik alebo aj ryby, napr. losos alebo treska. Je bežné, že mnohé diabetičky sa orientujú pri stravovaní podľa SJ (sacharidových jednotiek), ale je aj nemálo takých, ktoré sa spoliehajú na svoj odhad množstva jedla na tanieri v danom čase. Každej z nich záleží na konečnom výsledku, dobrej glykémii.
Niektoré potraviny je potrebné započítať do počtu SJ v jedle a ďalšie glykémiu nezvýšia, takže ich konzumácia je voľná. Medzi také potraviny patria aj uvedené bielkovinové potraviny. V porovnaní s tým mliečne výrobky, ktoré sú tiež bielkovinovou potravinou, glykémiu zvýšia.
Počas gravidity je vhodný z mliečnych výrobkov napr. nesladený jogurt (179 – 200 ml) alebo kefír (300 ml), čo je množstvo pre 1 SJ, alebo tvaroh, tvrdý syr aj vajce (0 SJ). Zdraviu prospievajú aj rastlinné tuky vo forme avokáda, orechov, semienok a olivový olej.
Pre obsah vitamínov a vlákniny je vhodné konzumovať menej sladké ovocie, ale započítať ho do počtu SJ v jedle. Vhodné sú jablká, slivky alebo sezónne drobné druhy ovocia. Ovocie síce spôsobuje prudký nárast glykémie, ale môžeme si pomôcť, keď sa súčasne zje malá porcia bielkovinovej potraviny (napr. kúsok syra) alebo plátok celozrnného chleba (20 – 25 g je 1 SJ). Cieľom je udržať glykémie pod kontrolou, predchádzať hypoglykémii, ale aj hyperglykémii a aj tak zabezpečiť zdravý vývoj plodu.
Ktorým sa radšej vyhnúť?
Niektoré potraviny sú počas tehotenstva rizikové. Je správne, keď sa o nich budúca matka dozvie včas, ešte pred otehotnením, aby sa mohla na graviditu pripraviť.
• Patria medzi ne nedostatočne tepelne upravené potraviny, ako je napr. tatársky biftek, krvavý steak alebo iné druhy surového mäsa a surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia (hrozí salmonela).
• Po konzumácii sushi alebo nepasterizovaného údeného lososa môže byť telo ženy ohrozené parazitmi.
• Neodporúčajú sa jesť ani ryby s vysokým obsahom ortuti (napr. žralok, mečúň), ktoré by mohli poškodiť nervový systém plodu.
• Rizikovou potravinou je aj nepasterizované mlieko a niektoré syry (bryndza, camembert...).
• Opatrnosť si vyžadujú aj údeniny a studené mäsové výrobky bez tepelnej úpravy (salámy, šunka, párky...).
• Pozor si treba dať pri extrémom konzumovaní surovej mrkvy pre jej vysoký obsah vitamínu A vo forme retinolu, čo môže spôsobiť riziko vrodených chýb.
• Tehotná diabetička by sa mala vyhýbať potravinám, ktoré spôsobujú prudké zvýšenie glykémie a sú nutrične nevhodné pre plod aj matku.
• Medzi odporúčané alternatívy patrí dobre prepečené mäso a ryby, pasterizované mliečne výrobky a syry, varené vajce, čistá voda, bylinné čaje vhodné pre tehotné (napr. mäta, rooibos), dôkladne umytá zelenina a ovocie.
Nevhodné sú vysmážane aj sladké
Potraviny s vysokým GI sú pre diabetičku nevhodné. Patria medzi ne koláče a zákusky, aj keď sú DIA, sladené a energetické nápoje, džúsy, biele pečivo, biela lúpaná ryža, rozvarené cestoviny, sladké ovocie vo väčšom množstve, napr. banány, mango, hrozno, ananás, sušené ovocie. Nie je vhodné používať náhradné sladidlá.
V prípade nápojov je vhodná nesladená voda alebo čaj a prípustné je použiť malé množstvo prírodnej 100-percentnej ovocnej šťava na dochutenie. Nevhodné sú potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, ktoré sú rizikom pre srdcovocievne problémy a môžu zhoršiť inzulínovú rezistenciu. Konkrétne ide o vysmážané jedlá, tučné mäso, slaninu, mastné mäsové výrobky, margaríny, instantné polievky a hotové omáčky.
Pre zdravie budúcej matky a plodu je nevhodné piť alkohol, kofeínovú kávu, silný čaj a energetické nápoje. Je potrebné zvýšiť opatrnosť aj pri výbere bylinkových čajov. Nevhodný je napr. čaj zo senného listu, ženšen, palina, rozmarín, sladké drievko, pretože môžu vyvolať kontrakcie.
Pri stravovaní je potrebná dôslednosť, lebo nie sú vhodné ani produkty pre diabetikov, ak na ich príprave bolo použité sladidlo sorbit alebo fruktóza. Aj keby si diabetička tieto produkty správne započítala do počtu SJ v jedle a vedela, že prudko nezvyšujú glykémiu, môžu jej spôsobiť tráviace problémy a pri stravovaní zavádzať, keďže niektoré majú vyššiu energetickú hodnotu ako im podobné nediabetické výrobky.
Podpora vývoja plodu
Preventívne sa pri stravovaní môžeme zamerať na podporu zdravého vývoja mozgu a nervového systému plodu a tiež pre zdravie matky. Zdraviu prospieva zaradiť do jedálneho lístka diabetičky potraviny s obsahom omega-3 mastné kyseliny.
Medzi základné potravinové zdroje patrí losos, sardinky (nízkoortuťové ryby), ľanové a chia semienka, vlašské orechy. Pre diabetičku je výživa veľmi dôležitá a o to viac je potrebné venovať zvýšenú pozornosť počas gravidity.
Dôležitá je strava a hlavne liečba, aby glykémie boli počas dňa v norme, bez veľkých výkyvov. Energetický príjem jedlom závisí od BMI pred graviditou a od fyzickej aktivity. Postupne sa strava prispôsobuje potrebám diabetičky a predpokladá sa zvýšenie na deň o cca 300 kcal, aby sa pokryli potreby rastúceho plodu, placenty a telo matky sa pripravilo na dojčenie po pôrode.
Zvýšenie kalórií
Počas dojčenia je zvýšenie o približne 400 – 500 kalórií (kcal) na deň. Každú úpravu stravy je nutné konzultovať s lekárom alebo nutričným poradcom. Je dôležité, aby tieto kalórie pochádzali z výživných potravín, nie z prázdnych kalórií.
Zvýšiť energiu sa dá rôznym spôsobom, ale je rozdiel, ktorými potravinami ich zabezpečíme. Tristo kalórií môžeme získať aj pridaním do jedál 3 PL (30 g) olivového oleja, ale to by sme len zvýšili tuky a na ostatné živiny by sme zabudli. Tiež by bolo nesprávne zjesť navyše dia sušienky, a to len preto, aby sme zabezpečili 300 kcal. Potrebné je zamerať sa na komplexné sacharidy a nezabudnúť pri tom ani na príjem bielkovín, vlákninu, vitamíny a minerálne látky.

