TIP na ľahký a rýchly obed: Zapekaná zelenina
Zelenina obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a stopových prvkov, bez ktorých by organizmus nemohol dobre fungovať.
Zelenina obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a stopových prvkov, bez ktorých by organizmus nemohol dobre fungovať.
Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Paradajky zas znižujú cholesterol a posilňujú srdce.
Oslavy Silvestra a príchod Nového roka sa oslavuje po celom svete. V mnohých krajinách sa organizujú rôzne koncerty, populárne sú ohňostroje či rôzne laserové šou. My sme si však zvykli aj na posedenia s rodinou či priateľmi. A vždy hrá hlavnú úlohu dobré jedlo!silve
Pre vysoký príjem vlákniny je avokádo spojené s výrazne nižším rizikom vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity. Zvýšený príjem vlákniny tiež ukázal, že znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje úbytok hmotnosti.
Hovädzie mäso netreba úplne zatracovať a nepremyslene ho vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístka. Hoci má vyšší obsah nasýtených tukov, je vhodným zdrojom bielkovín, vitamínu E a B12, zinku, železa, selénu a ďalších dôležitých látok.
Cvikla reguluje krvný obeh, čistí pečeň a obličky. Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy. Význam rýb v strave človeka je nepopierateľný. Rybie mäso sa rýchlo varí a dá sa upraviť na veľmi výživnú, ľahko stráviteľnú stravu.
Morčacina má nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľná, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a je vhodná pre osoby s cievnymi a srdcovými problémami. Recept je na 4 porcie.
Špenát je výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, železa a vitamínu K. Obsahuje tiež vlákninu, horčík a vápnik. Recept na 4 porcie.
Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Je bohaté na proteíny, neobsahuje žiadny cholesterol a je bezlepkovou potravinou, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Recept je na dve porcie.
Hrach má vďaka jedinečnej kombinácii horčíka a nukleových kyselin výrazne omladzujúce účinky. Zlepšuje trávenie, dodá množstvo energie a dostatočne zasýti. Podporuje aj správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Recept je na 4 porcie.
Quinoa je jednou z najzdravších potravín na svete. Je komplexným zdrojom proteínov, obsahuje vlákninu, železo a ďalšie zdraviu prospešné látky. Pomáha pri odbúravaní stresu a vie výborne zasýtiť. má veľa priaznivých účinkov na trávenie. Recept na 4 porcie.
Červená šošovica nemá takmer žiadne tuky, je vynikajúcim zdrojom vlákniny , bielkovín a železa. Reguluje funkciu čriev, znižuje obsah cukru v krvi a priaznivo vplýva na činnosť obličiek. Je vhodnou potravinou pri chudnutí a redukčných diétach. Porcia má asi 3 SJ.
Šampiňóny sú jedny z najobľúbenejších húb na svete. Posilňujú imunitu, lebo obsahujú imunoglukány, liečia anémiu. Z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D.
Pravidelná konzumácia fazule môže znížiť riziko ochorení srdca, kolorektálneho karcinómu a pomáha pri chudnutí. Má nízky glykemický index. To znamená, že nespôsobí, aby hladina cukru v krvi narástla. Preto je vhodná pre cukrovkárov.
Bravčové mäso je zdrojom bielkovín. Má vyššiu energetickú hodnotu, ale pokiaľ si ho dáte o zeleninou, tak je to v poriadku. Napríklad aj kvaka. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej vitamíny B1, B6 a E. (4 porcie)
Zeler je neskutočne zdravá zelenina, ktorá má priam nekončiaci zoznam zdravotných prínosov: zlepšuje trávie, potláča zápal, znižuje krvný tlak. Jablká zas pôsobia omladzujúco.