TIP na rýchly nedeľný obed. Quinoovo-brokolicové karí Quinoa je síce obilnina, ale neobsahuje lepok, preto je vhodná pre bezlepkovú diétu. Má vysoký obsah proteínov, udržiava zdravé srdce aj kosti. Brokolica je výborná na chudnutie, pretože 100 gramov obsahuje iba 109 kJ, čo je 26 kcal.
Zázračný nápoj: Cviklové late Cvikla je plná sodíka, draslíka, vápnika aj horčíka. Odvodňuje organizmus a napomáha tak lepšiemu tráveniu aj srdcu. Je účinným pomocníkom na znižovanie tlaku a zlepšovaniu imunity. Navyše podporuje dobrú náladu!
TIP na super obed! Grilované kuracie prsia s paradajkovo-špargľovým šalátom Lykopén, ktorý obsahujú paradajky, je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak aj pokožku. Špargľa zas posilňuje nervy a bráni infekcii močových ciest. Kuracie mäso obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, mnoho proteínov ...
TIP na poobedňajší dezert ku kávičke: Rebarborový koláč Rebarbora patrí k zdravým potravinám. Detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, chráni srdce aj mozog, udržuje zdravú pokožku...
Skvelé tipy na zdravý obed. Losos so špargľou a makový koláčik Losos patrí medzi najlepšie prírodné zdroje omega-3 mastnlososých kyselín (prispievajú k zdravému srdcu) a je výborným zdrojom bielkovín. Mak je zas bohatý na vápnik.
Rýchle svieže a ľahké recepty na teplé dni Šalát obsahuje veľa vody a vlákniny, preto je vhodný pri diéte. Polievka zasýti a dodá telu potrebné vitamíny.
Vyskúšajte exotické havajské a indonézske recepty! Tofu je, veľmi zjednodušene povedané, sójový syr. Je obľúbený pre schopnosť naberať na seba rôzne chute. Zo zdravotného hľadiska má vysoký podiel bielkoviny. Banány za obsahujú veľa draslíka, znižuje hladinu cholesterolu aj riziko srdcových ochorení.
TIP na OBED: Japonská miso polievka a Marocký losos s kuskusom Japonská kuchyňa je považovaná za najzdravšiu kuchyňu. Hoci je najznámejším jedlom sushi, vyskúšajte miso polievku. Aj losos patrí medzi tie zdravšie pokrmy.
TIPY na zdravé a rýchle pokrmy Výborné a rýchle recepty na obed či večeru aj s výpočtom sacharidových jednotiek.
TIP na ľahký a rýchly obed: Zapekaná zelenina Zelenina obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a stopových prvkov, bez ktorých by organizmus nemohol dobre fungovať.
Výborný recept na nátierku: Teplá tekvicovo-rajčinová Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Paradajky zas znižujú cholesterol a posilňujú srdce.
Pripravme sa na silvestrovskú noc! Skvelé chlebíčky, nátierky aj jednohubky Oslavy Silvestra a príchod Nového roka sa oslavuje po celom svete. V mnohých krajinách sa organizujú rôzne koncerty, populárne sú ohňostroje či rôzne laserové šou. My sme si však zvykli aj na posedenia s rodinou či priateľmi. A vždy hrá hlavnú úlohu dobré jedlo!silve
Zdravý recept. Ražná hrianka s avokádom Pre vysoký príjem vlákniny je avokádo spojené s výrazne nižším rizikom vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity. Zvýšený príjem vlákniny tiež ukázal, že znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje úbytok hmotnosti.
Hovädzí guláš s fazuľami Hovädzie mäso netreba úplne zatracovať a nepremyslene ho vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístka. Hoci má vyšší obsah nasýtených tukov, je vhodným zdrojom bielkovín, vitamínu E a B12, zinku, železa, selénu a ďalších dôležitých látok.
Jednohubky s cviklou a dusenou rybou Cvikla reguluje krvný obeh, čistí pečeň a obličky. Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy. Význam rýb v strave človeka je nepopierateľný. Rybie mäso sa rýchlo varí a dá sa upraviť na veľmi výživnú, ľahko stráviteľnú stravu.
Marinované morčacie prsia Morčacina má nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľná, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a je vhodná pre osoby s cievnymi a srdcovými problémami. Recept je na 4 porcie.
Špenátové palacinky s bielym jogurtom Špenát je výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, železa a vitamínu K. Obsahuje tiež vlákninu, horčík a vápnik. Recept na 4 porcie.
Tofu steak so zeleninou Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Je bohaté na proteíny, neobsahuje žiadny cholesterol a je bezlepkovou potravinou, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Recept je na dve porcie.
Na pevné nervy - hrášková polievka Hrach má vďaka jedinečnej kombinácii horčíka a nukleových kyselin výrazne omladzujúce účinky. Zlepšuje trávenie, dodá množstvo energie a dostatočne zasýti. Podporuje aj správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Recept je na 4 porcie.
Šalát s quinoou a zeleninou Quinoa je jednou z najzdravších potravín na svete. Je komplexným zdrojom proteínov, obsahuje vlákninu, železo a ďalšie zdraviu prospešné látky. Pomáha pri odbúravaní stresu a vie výborne zasýtiť. má veľa priaznivých účinkov na trávenie. Recept na 4 porcie.
Polievka z červenej šošovice Červená šošovica nemá takmer žiadne tuky, je vynikajúcim zdrojom vlákniny , bielkovín a železa. Reguluje funkciu čriev, znižuje obsah cukru v krvi a priaznivo vplýva na činnosť obličiek. Je vhodnou potravinou pri chudnutí a redukčných diétach. Porcia má asi 3 SJ.
Šampiňónová polievka Šampiňóny sú jedny z najobľúbenejších húb na svete. Posilňujú imunitu, lebo obsahujú imunoglukány, liečia anémiu. Z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D.
Fazuľová nátierka Pravidelná konzumácia fazule môže znížiť riziko ochorení srdca, kolorektálneho karcinómu a pomáha pri chudnutí. Má nízky glykemický index. To znamená, že nespôsobí, aby hladina cukru v krvi narástla. Preto je vhodná pre cukrovkárov.
Pečené bravčové mäso s kvakou Bravčové mäso je zdrojom bielkovín. Má vyššiu energetickú hodnotu, ale pokiaľ si ho dáte o zeleninou, tak je to v poriadku. Napríklad aj kvaka. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej ...
Zelerovo-jablková polievka Zeler je neskutočne zdravá zelenina, ktorá má priam nekončiaci zoznam zdravotných prínosov: zlepšuje trávie, potláča zápal, znižuje krvný tlak. Jablká zas pôsobia omladzujúco.