Suroviny:
200 g quinoy
300 g rôznej jarnej zeleniny (ako špargľa, hrášok, reďkovka)
60 g jarnej cibuľky
8 g cesnaku
15 g čerstvého kôpru alebo koriandra
15 g panenského olivového oleja
15 g šťavy z citróna
mleté farebné korenie
nerafinovaná soľ
Postup:
1. Quinou niekoľkokrát prepláchneme a zlejeme.
2. Premiestnime do hrnca, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a varíme odokryté, kým quinoa neabsorbuje všetku vodu. Následne prikryjeme pokrievkou a odstavíme zo sporáka.
3. K uvarenej a mierne vychladnutej quinoe nakrájame všetku zeleninu a nasekaný kôpor či koriander.
4. Pripravíme si zálievku. Zmiešame olivový olej, šťavu z citróna a prelisovaný cesnak.
5. Zálievku primiešame ku quinoe so zeleninou, premiešame a podľa chuti pridáme soľ alebo čerstvo mleté čierne korenie.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:
- 243 kcal/1 016 kJ
- 10,2 g bielkovín
- 6,2 g tukov
- asi 3,5 SJ
Autorka receptu Katarína Langová, výpočet energetickej hodnoty Mária Štefáková