Zeleninové a tofu jedlá vzbudzujú dojem, že ide o stávku na (zdravú) istotu, no v skutočnosti od nej môžu byť na míle vzdialené. Najmä v čínskych bufetoch, kde vám jedlá tohto typu zvyknú obsahovať veľké množstvo oleja. Napríklad porcia vyprážaných baklažánov obsahuje aj 1010 kalórií, 88 g tuku a 3350 mg sodíka.Pixabay
StoryEditor

Vyskúšajte exotické havajské a indonézske recepty!

16.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Tofu je, veľmi zjednodušene povedané, sójový syr. Je obľúbený pre schopnosť naberať na seba rôzne chute. Zo zdravotného hľadiska má vysoký podiel bielkoviny. Banány za obsahujú veľa draslíka, znižuje hladinu cholesterolu aj riziko srdcových ochorení.

Havajská budhistická miska

(2 porcie)

Suroviny:
100 g basmati ryže
80 g marinovaného tofu
60 g manga
60 g červenej kapusty
40 g reďkvičiek
40 g olív
15 g čierneho sezamu
koriander
himalájska soľ

Postup:
1. Ryžu uvaríme podľa návodu v miernej osolenej vode. Jazmínovú alebo basmati ryžu možno nahradiť inou dlhozrnnou ryžou.
2. Tofu a mango nakrájame na kocky, reďkovky na tenké pláty.
3. Kapustu nastrúhame nahrubo.
4. Do každej misky vložíme polovicu ryže a ostatných surovín. Jednotlivé druhy ukladáme k sebe.
5. Pred podávaním posypeme čiernym sezamom a nasekaným koriandrom (príp. petržlenovou vňaťou).

Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 4,5 SJ
304 kcal / 1 273 kJ, 9,7 g bielkovín, 9,6 g tukov


Indonézske pečené banány

(2 porcie)

Suroviny:
1 veľký banán
100 g hustého bieleho jogurtu
8 g kakaa
20 g kokosu
40 g mandlí
80 g pomaranča
šťava z citróna
zázvor
škorica

Postup:
1. Banán rozkrojíme na polovicu, posypeme škoricou a zázvorom a v šupke pečieme odokrytý pri 180 °C asi 10-15 min.
2. Jogurt vymiešame s kakaom a kokosom.
3. Po upečení banán prelejeme kakaovým jogurtom, posypeme plátkami mandlí a servírujeme s niekoľkými plátkami pomaranča.
4. Ak si trúfneme na odvážnejšiu verziu, môžeme banány pred podávaním oflambovať na troche alkoholu.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 2,5-3 SJ
333 kcal / 1 390 kJ, 8,9 g bielkovín, 21,2 g tukov

Autorka receptov Katarína Langová
Výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 07:10