Havajská budhistická miska
(2 porcie)
Suroviny:
100 g basmati ryže
80 g marinovaného tofu
60 g manga
60 g červenej kapusty
40 g reďkvičiek
40 g olív
15 g čierneho sezamu
koriander
himalájska soľ
Postup:
1. Ryžu uvaríme podľa návodu v miernej osolenej vode. Jazmínovú alebo basmati ryžu možno nahradiť inou dlhozrnnou ryžou.
2. Tofu a mango nakrájame na kocky, reďkovky na tenké pláty.
3. Kapustu nastrúhame nahrubo.
4. Do každej misky vložíme polovicu ryže a ostatných surovín. Jednotlivé druhy ukladáme k sebe.
5. Pred podávaním posypeme čiernym sezamom a nasekaným koriandrom (príp. petržlenovou vňaťou).
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 4,5 SJ
304 kcal / 1 273 kJ, 9,7 g bielkovín, 9,6 g tukov
Indonézske pečené banány
(2 porcie)
Suroviny:
1 veľký banán
100 g hustého bieleho jogurtu
8 g kakaa
20 g kokosu
40 g mandlí
80 g pomaranča
šťava z citróna
zázvor
škorica
Postup:
1. Banán rozkrojíme na polovicu, posypeme škoricou a zázvorom a v šupke pečieme odokrytý pri 180 °C asi 10-15 min.
2. Jogurt vymiešame s kakaom a kokosom.
3. Po upečení banán prelejeme kakaovým jogurtom, posypeme plátkami mandlí a servírujeme s niekoľkými plátkami pomaranča.
4. Ak si trúfneme na odvážnejšiu verziu, môžeme banány pred podávaním oflambovať na troche alkoholu.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 2,5-3 SJ
333 kcal / 1 390 kJ, 8,9 g bielkovín, 21,2 g tukov
Autorka receptov Katarína Langová
Výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková