Listový šalát s pomarančmi
(4 porcie)
Suroviny:
200 g zmes listového šalátu
200 g pomaranča
150 g paradajok
30 g červenej cibule
15 g panenského olivového oleja
10 g kremžskej horčice
himalájska soľ
čierne korenie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na jemné krúžky, paradajky necháme v celku alebo rozkrájame na polovice, pomaranč rozdelíme na mesiačiky.
2. Listový šalát umyjeme a necháme odkvapkať.
3. V malej miske zmiešame olivový olej, horčicu. Osolíme a pridáme čerstvo mleté čierne korenie. Premiešame.
4. V miske zmiešame pripravenú zeleninu a ovocie, zalejeme zálievkou a premiešame.
5. Môžeme podávať s kúskom celozrnného pečiva alebo ražného chleba (nie je súčasťou výpočtu).
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 77/323 kJ, bielkoviny 1,7 g, tuky 3,9 g , cca 0,5 SJ
Svieža zeleninová polievka
(4 porcie)
Suroviny:
80 g jarnej cibuľky
300 g mrkvy
150 g petržlenu
200 g bielej reďkovky daikon
50 g syra
15 g masla
himalájska soľ
kurkuma
tymian
Postup:
1. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Ostatnú zeleninu nastrúhame nahrubo na rezance.
2. Na masle chvíľu restujeme všetku zeleninu a zalejeme vriacou vodou.
3. Jemne osolíme, ochutíme trochou kurkumy, tymianu a varíme asi 25 min.
4. Pred podávaním každú porciu doplníme strúhaným syrom.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 129 / 540 kJ, bielkoviny 6,5 g, tuky 5,5 g , cca 1 SJ
Recepty pripravila Katarína Langová
Výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková