Recept na 4 porcie
Suroviny:
200 g červenej šošovice
45 g cibule
200 g mrkvy
10 g cesnaku
15 g panenského olivového oleja
5 g rímskej rasce
3 g karí korenia
šťava a kôra z jedného malého citróna
čierne korenie
nerafinovaná soľ
čerstvé bylinky
Postup:
1. Šošovicu niekoľkokrát premyjeme.
2. Zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme ju na olivovom oleji. Osolíme, ochutíme čerstvo mletým korením, rascou a karí.
3. Pridáme šošovicu, zalejeme vriacou vodou a varíme úplne do mäkka.
4. Polievka má byť hustá, preto podľa potreby odlejeme prebytočnú vodu a zvyšok čiastočne rozmixujeme.
5. Polievku vrátime na sporák, pridáme kôru a šťavu z citróna a prehrejeme.
6. Podávame horúcu s nasekanými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
237 kcal/991 kJ
12,7 g bielkovín
4,3 g tukov
cca 3 SJ
Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková