Chlebíčky s chrenovou penou a trhaným bravčovým mäsom
Suroviny
Bageta alebo veka
Suroviny na chrenovú penu
50 g masla
4 lyžice hrubozrnnej horčice
20 g smotanového chrenu
100 g údeného lososa
sardelové očká
čerstvý kôpor
soľ
citrón
Suroviny na trhané bravčové
200 g bravčového pliecka
4 lyžice hrubozrnnej horčice
3 lyžice bravčovej masti
8 lyžíc majonézy
cibuľa
soľ
mleté korenie
červená cibuľa
paradajka
čerstvý šalát
Postup
1. Zmäknuté maslo vyšľaháme so soľou, s horčicou, nasekaným kôprom a chrenom do peny. Takto ochutené maslo natrieme na chlebíčky.
2. Zvyšok masla naplníme do potravinárskeho vrecka a chlebíček ozdobíme „pusinkami“. Navrch dáme plátok údeného lososa, sardelové očko, kúsok citróna a kôpor.
3. Cibuľu orestujeme na masti. Potom vložíme celé pliecko, opečieme zo všetkých strán, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a na miernom ohni dusíme asi dve hodiny.
4. Majonézu zmiešame, ponatierame bagetky a navrch dáme dusené mäso roztrhané na kúsky. Ozdobíme najemno pokrájanou červenou cibuľkou, paradajkou a šalátom.
Čas prípravy: 30 minút (bez prípravy mäsa)
Kuracie jednohubky so slaninou
Suroviny
400 g kuracích pŕs
100 g plátkov slaniny
200 g majonézy
100 ml omáčky sriracha (thajska čili omáčka)
limetka
soľ
bylinky na ozdobu
Postup
1. Najskôr si pripravíme marinádu. Do misky dáme polovicu čili omáčky, soľ, pokvapkáme šťavou z limetky, vložíme kuracie mäso pokrájané na kúsky a premiešame. Necháme asi hodinu marinovať.
2. Potom jednotlivé kúsky zabalíme do slaniny, zopneme špáradlom a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia asi desať minút.
3. Medzitým si pripravím dip – majonézu zmiešame so zvyšnou čili omáčkou a s bylinkami. Hotové kuracie jednohubky podávame s pikantným čili dipom.
Čas prípravy: 30 minút (bez marinovania)
Bruschetty s parmskou šunkou, paradajkami a rukolou
Suroviny
1 dlhá bageta
200 g parmskej šunky
20 g sušených paradajok v oleji
4 paradajky
hrsť rukoly
soľ
mleté čierne korenie
balzamikový ocot
olivový olej
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku
Postup
1. Paradajky umyjeme, nasekáme nadrobno a necháme odkvapkať v sitku. Rukolu prepláchneme a tiež necháme odkvapkať.
2. Nasekané paradajky osolíme, okoreníme, pridáme trochu balzamikového octu, olivového oleja a premiešame. Primiešame parmezán a dáme vychladiť.
3. Bagetu nakrájame na plátky, dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Každý plátok potrieme cesnakom a pečieme v rúre na 180 stupňov Celzia asi 10 minút.
4. Opečené plátky ozdobíme lyžicou vychladnutej paradajkovej zmesi, plátkom parmskej šunky, kúskami sušených paradajok a rukolou.
Čas prípravy: 30 minút (bez chladenia)
Cuketové rolky s francúzskou nátierkou
Suroviny
1 mladá cuketa
100 g údeného lososa
50 g pažítky
100 g mäkkého tvarohu
3 lyžice majonézy
1 lyžica lososovej pasty
mleté čierne korenie
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1 mrkva
soľ
Postup
1. Umytú cuketu nakrájame na tenké plátky, najlepšie na krájači na chlieb. Plátky ľahko posolíme a necháme desať minút odležať, aby pustili vodu. Potom ich osušíme papierovou utierkou.
2. Údeného lososa nakrájame na malé kúsky a polovicu pažítky nasekáme nadrobno. Dáme do misky, pridáme tvaroh, majonézu, lososovú pastu, osolíme, okoreníme a všetko premiešame.
3. Zmes dochutíme citrónovou šťavou a dáme do chladničky vychladiť minimálne na 30 minút.
4. Plátky cukety potrieme vychladenou zmesou, zavinieme do roliek a dozdobíme pažítkou a mrkvou, pokrájanou na rezančeky.
Čas prípravy: 80 minút
Jednohubky s nátierkou z pečeného cesnaku
Suroviny
150 g lučiny
2 hlavičky cesnaku
4 vetvičky čerstvého tymianu
70 g gorgonzoly
6 – 8 plátkov celozrnného chleba
1 hruška
hŕstka vlašských orechov
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
Postup
1. Hlavičky cesnaku horizontálne prepolíme a položíme na alobal rezom nahor. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
2. Každú polovicu cesnaku zabalíme zvlášť a vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov Celzia asi na hodinu.
3. Cesnak vyberieme z alobalu a necháme vychladnúť. Jednotlivé strúčiky vydlabeme a pomocou noža rozotrieme na kašičku. Zmiešame s lučinou a tymianom.
4. Nátierku ponatierame na vykrojené kolieska z celozrnného chleba. Ozdobíme gorgonzolou, plátkami hrušky a vlašskými orechmi.
Čas prípravy: 80 minút
Tortillové závitky
Suroviny
300 g lučiny
80 g majonézy
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice posekaného kôpru
4 pšeničné tortilly
240 g plátkov údeného lososa alebo šunky
vetvičky kôpru na ozdobu
soľ
mleté čierne korenie
Postup
1. V miske zmiešame lučinu s majonézou, citrónovou šťavou, kôprom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
2. Tortilly natenko potrieme pripravenou zmesou, obložíme plátkami lososa alebo šunky a pevne stočíme. Potom ich jednotlivo zabalíme do fólie alebo alobalu.
3. Zabalené tortilly necháme v chladničke najmenej pol hodiny, ideálne dve hodiny.
4. Pred podávaním odkrojíme kraje a pokrájame asi na 6 cm dlhé kúsky. Na záver ozdobíme vetvičkami kôpru.
Čas prípravy: 60 minút
Kulinární studio MAFRA
Recepty boli uverejnené v časopise Rytmus života VARÍME 06/2020