Pixabay
StoryEditor

Zdravý recept. Ražná hrianka s avokádom

19.05.2020, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Pre vysoký príjem vlákniny je avokádo spojené s výrazne nižším rizikom vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity. Zvýšený príjem vlákniny tiež ukázal, že znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje úbytok hmotnosti.


Recept pre 2 porcie

Suroviny:


2x 80 g ražného chleba
40 g zrelého avokáda
100 g zeleniny (napr. uhorka, mrkva, klíčky)
2 malé vajcia
10 g panenského olivového oleja
gomasio (himalájská soľ + sezamové semienka)

Postup:


1. Vajcia uvaríme v osolenej vode na hniličku, príp. natvrdo.
2. Avokádo a čerstvú zeleninu nakrájame na tenké plátky.
3. Zo sezamu a soli si pripravíme zdravú koreniacu zmes – gomasio. Sezamové semienka premyjeme vo vode a následne jemne osušíme v utierke.
4. Rozohrejeme panvicu a zohrejeme na nej soľ. Premiestnime ju do mažiara. Postup zopakujeme so sezamom, keď ešte vlhké sezamové semienka na panvici restujeme, kým nie sú voňavé.
5. V mažiari zmiešame soľ so sezamom a rozdrvíme. Gomasio pripravujeme v pomere 18:1 (sezam, soľ). Túto zmes uskladňujeme vo vzduchotesnej fľaši a môžeme ju používať na dochucovanie zeleniny, ryže, polievky a pod.
6. Hrianky restujeme nasucho na panvici alebo v hriankovači, uložíme na ne zeleninu, vajce a posypeme trochou zmesi gomasio.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 4 SJ
326 kcal/1 365 kJ, 10,6 g bielkovín, 13,4 g tukov

Recepty pripravili: Katarína Langová a Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 10:13