Recept pre 2 porcie
Suroviny:
2x 80 g ražného chleba
40 g zrelého avokáda
100 g zeleniny (napr. uhorka, mrkva, klíčky)
2 malé vajcia
10 g panenského olivového oleja
gomasio (himalájská soľ + sezamové semienka)
Postup:
1. Vajcia uvaríme v osolenej vode na hniličku, príp. natvrdo.
2. Avokádo a čerstvú zeleninu nakrájame na tenké plátky.
3. Zo sezamu a soli si pripravíme zdravú koreniacu zmes – gomasio. Sezamové semienka premyjeme vo vode a následne jemne osušíme v utierke.
4. Rozohrejeme panvicu a zohrejeme na nej soľ. Premiestnime ju do mažiara. Postup zopakujeme so sezamom, keď ešte vlhké sezamové semienka na panvici restujeme, kým nie sú voňavé.
5. V mažiari zmiešame soľ so sezamom a rozdrvíme. Gomasio pripravujeme v pomere 18:1 (sezam, soľ). Túto zmes uskladňujeme vo vzduchotesnej fľaši a môžeme ju používať na dochucovanie zeleniny, ryže, polievky a pod.
6. Hrianky restujeme nasucho na panvici alebo v hriankovači, uložíme na ne zeleninu, vajce a posypeme trochou zmesi gomasio.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 4 SJ
326 kcal/1 365 kJ, 10,6 g bielkovín, 13,4 g tukov
Recepty pripravili: Katarína Langová a Mária Štefáková