Každý z nás by mal preto sledovať svoje telo a dávať pozor na to, ktoré potraviny mu ubližujú a ktoré práve, naopak, dodávajú silu.Foto: Pixabay
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: V zdravom tele zdravý duch

24.10.2022, 15:00

Pocit, že strácate energiu, je dôležitým ukazovateľom, že pravdepodobne svojmu telu nedávate to, čo potrebuje.

Cítite sa aj vy niekedy unavene a bez energie, ale dali by ste aj ruku do ohňa za to, že žijete zdravo? Poďme sa spolu pozrieť na pár tipov, ktoré môžu situáciu zlepšiť.

Pravidelnosť

To, že máme jesť pravidelne v menších porciách, je alfou a omegou zdravého stravovania nielen pre nás diabetikov. Učia nás to odmalička. Sacharidy, ktoré prijímame v potrave, sa premieňajú na glukózu. Tá hrá dôležitú úlohu v procese poskytovania energie. Keď teda jeme nepravidelne, s dlhými pauzami medzi jedlami, máme energie málo. A keď sa potom po dlhej prestávke konečne najeme, konzumujeme zväčša príliš veľké porcie, ktoré nás paradoxne uspávajú a oberajú o energiu ešte viac.

Pri diétovaní hladina cukru v krvi klesá

Prijímanie potravy je nevyhnutnosťou pre správne fungovanie mozgu, ale i svalov. Pri nadmernom diétovaní a hladovaní nám hladina cukru v krvi prirodzene klesá a nášmu telu chýba energia. Cítime únavu, hlad, ťažko sa sústredíme a môžeme byť aj podráždení. Práve preto by sme nemali zabúdať ani na pravidelné snacky – desiate a olovranty, ktoré by mali obsahovať sacharidy, bielkoviny, ale i tuky. Najradšej desiatujem ovocie, proteínové tyčinky alebo jogurtový nápoj.

Pozor na zakázané potraviny

V súčasnosti nenájdeme človeka, ktorý môže zjesť úplne všetko. Okrem toho, že viacerí z nás sa z vlastného presvedčenia stali vegetariánmi, vegánmi, nejedia múku, laktózu či biely cukor, je medzi nami aj množstvo ľudí s ozajstnými intoleranciami. Čoraz častejšie sa stretávame s histaminikmi, celiatikmi, alergikmi na bielkovinu kravského mlieka a s ďalšími rôznymi diagnózami. Títo pacienti sa nerozhodli, že niektoré potraviny jesť nebudú, ale museli sa ich vzdať proti svojej vôli.

Sledujte svoje telo

Každý z nás by mal preto sledovať svoje telo a dávať pozor na to, ktoré potraviny mu ubližujú a ktoré práve, naopak, dodávajú silu. Ak vás teda často bolieva brucho, nafukuje vás alebo máte iné kožné či tráviace problémy, mali by ste ísť na alergiologické vyšetrenie a dávať si na isté potraviny pozor. U mňa je to napríklad čerstvá paprika a paradajky. Keď je vám z niečoho ťažko a zle, sledujte svoje telo, aby vám na pohľad bežná zdravá strava nespôsobila viac škody ako úžitku.

Sledujte glykemický index potravín

Vo všeobecnosti platí, že čím má potravina vyšší glykemický index, tým sa nám glykémia po skonzumovaní rýchlejšie dvihne a po chvíli výrazne zníži. Takýmito potravinami sú jednoduché cukry, takže napríklad sladkosti, biely chlieb a sladené nápoje. Nahradiť ich vieme komplexnými sacharidmi, celozrnným chlebom, cestovinami uvarenými al dente a nie rozvarenými a podobne. Niektoré ovocie, ako napríklad červený melón, čerešne a jahody majú glykemický index oveľa lepší ako taký banán či hrozno. Stojí to za preštudovanie, nie?

Netvrdím, že diabetikom sú sladkosti úplne zakázané, ale uprednostňovať by sme ich konzumáciu mali len pri veľkej fyzickej záťaži alebo príležitostne či pri hype. V bežný deň by sme mali sladiť radšej stéviou a vyberať si mňamky, ktoré sú prirodzene bez pridaného cukru, ako napríklad rôzne ovocné „kože“, ovocie sušené mrazom alebo 100 % ovocné kapsičky.

Cvičenie zvýši pocity šťastia

V neposlednom rade nezabudnite cvičiť! Sama som nebola veľkým nadšencom, ale aj vďaka tejto zmene skutočne viem, ako dokážu endorfíny po cvičení zvýšiť energiu a pocit šťastia. Okrem toho to robíte, samozrejme, pre seba. Spevnenie a budovanie svalstva, v mojom prípade najmä spevnenie boľavých krížov, sa vám určite zapáči. Ak neviete, ako začať, ako si vytvoriť pravidelný návyk pri cvičení, odporúčam osloviť osobného trénera. Už po prvých mesiacoch uvidíte obrovský rozdiel a budete môcť pokračovať s radosťou aj sami.

To je mojich pár tipov na to, ako zlepšiť svoje návyky, vďaka ktorým sa budete cítiť plní energie. A neprestávajte myslieť ani na to, že pozitívne myslenie a radosť z maličkostí vie narobiť naozaj zázraky.

Vaša Zuzka
01 - Modified: 2022-10-23 16:29:37 - Feat.: 0 - Title: Diabetik Patrik: Otužovanie mi pomáha zostať zdravým a v kondícií 02 - Modified: 2022-10-18 16:07:57 - Feat.: 0 - Title: Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť 03 - Modified: 2022-10-06 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predškoláci s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: 0 - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších?
01 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 02 - Modified: 2023-03-16 08:00:00 - Feat.: - Title: Zdravý človek nepotrebuje jesť päťkrát denne 03 - Modified: 2022-09-23 05:00:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať správna rozcvička? 04 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších? 05 - Modified: 2022-08-13 05:00:00 - Feat.: - Title: TIP ako sa zbaviť nadváhy. Prerušovaný pôst: A kilá idú dolu!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 01:04