StoryEditor

Narušené trávenie pri diabete

29.11.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Viete, že nezodpovedných dlhoročných diabetikov s rozkolísanými glykémiami a pri nerešpektovaní rád lekára môžu potrápiť aj iné diabetické komplikácie než poškodenie očí alebo obličiek? Priblížime vám tie, ktoré sa odohrávajú v brušnej dutine.

Neustále rozkolísané glykémie, striedanie hypo- s hyperglykémiou, nerešpektovanie odporúčaní a rád diabetológa či diétnej sestry sa musí raz prejaviť na zdraví každého diabetika. S diabetickou retinopatiou, nefropatiou či polyneuropatiou už máte mnohí z vás osobné skúsenosti, alebo ste o nich určite dostatočne informovaní. Viete však, že nezodpovedných dlhoročných diabetikov môžu potrápiť aj iné diabetické komplikácie? Práve v súvislosti s polyneuropatiou vám priblížime tie, ktoré sa odohrávajú v brušnej dutine.

Ide najmä o komplikácie tráviaceho traktu, predovšetkým o poruchu pohyblivosti, odborne motility, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva či žlčníka v dôsledku autonómnej gastrointestinálnej neuropatie. Iste viete, že tráviaci trakt funguje autonómne, teda nezávisle od vôle človeka, a práve preto, keď sa už začnú objavovať príznaky poruchy, náprava je podľa gastroenterológa MUDr. Jarolíma Šutku z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Bratislave dosť problematická. „Pacienti s poruchou trávenia si väčšinou nevedia vysvetliť, čo je príčinou ich ťažkostí. Neraz sa sťažujú na spomalené vyprázdňovanie, dlhšie ťažoby po jedle, cítia, akoby im potrava ležala v žalúdku,“ hovorí gastroenterológ. Môže prejsť aj dlhé obdobie, kým diabetik zistí, že za jeho tráviace ťažkosti môže vlastne cukrovka.

Kameň v žalúdku

Pod vplyvom polyneuropatie dochádza neraz k oslabeniu spontánnej motorickej funkcie žalúdka, výsledkom čoho je tzv. diabetická gastroparéza, teda nepohyblivosť, ochabnutosť žalúdka. „Žalúdok nie je schopný pre poruchu vlastného nervového riadenia fungovať tak, ako má,“ hovorí gastroenterológ MUDr. J. Šutka. V prípade, že máte pocit, akoby vám jedlo po zjedení nekonečne dlho sedelo v žalúdku, pravdepodobne sa natiahla doba trávenia nad povolenú hranicu, pretože k spontánnemu vyprázdňovaniu žalúdka by malo za normálnych okolností dochádzať hodinu až hodinu a pol po jedle. „Diabetici majú tento čas natiahnutý aj na tri či štyri hodiny, po výdatnejšom obede či večeri ich jedlo zvyčajne ťaží, niektorí udávajú pocit tlaku, plnosti, akoby mali v žalúdku kameň,“ upozorňuje gastroenterológ.

Začne prevísať

Žalúdok okrem toho, že sa nevyprázdňuje, aj ochabuje, začne prevísať. Podľa MUDr. J. Šutku sa zväčší a natiahne tak, že začne sadať smerom k malej panve, čím sa zmenší jeho kontrakčná sila a tým pádom sa ešte viac zhorší vyprázdňovanie. „Ide o samozhoršujúci sa mechanizmus, preto je dôležité včas rozpoznať problém a zasiahnuť do procesu trávenia medikamentózne, aj keď sú možnosti obmedzené. Keď však správne načasujeme užívanie prokinetických liekov s príjmom potravy, žalúdok sa nastimuluje a potravu potom zvládne ľahšie.“

Rozkolísané stavy
Ďalší problém, ktorý vzniká pri ochabnutom žalúdku, je spojený s užívaním perorálnych antidiabetík a aplikáciou inzulínu. Musíme vás upozorniť na to, že ak máte dlhodobo rozkolísané ťažko korigovateľné stavy hypoglykémie a hyperglykémie aj napriek tomu, že dodržiavate všetko, čo vám prikázal diabetológ, príčinu skúste hľadať aj v oblasti tráviaceho traktu. Opakujúce sa hypoglykémie a hyperglykémie bývajú totiž prvým príznakom diabetickej gastroparézy.
Ako to funguje? Keď si pred obedom aplikujete inzulín, očakávate, že vám po jedle znormalizuje vašu glykémiu. Ak je však váš žalúdok menej funkčný, vyprázdňuje sa oveľa neskôr, ako začne účinkovať inzulín. V krvi teda ešte nie je dostatočná hladina glykémie a inzulín už pôsobí. Práve to zapríčiní, že vy paradoxne vhupnete do hypoglykémie, z ktorej sa snažíte dostať vypitím ovocného džúsu či sladkou tyčinkou. Po dvoch, troch hodinách sa však začne vyprázdňovať žalúdok, prebieha vstrebávanie, tráviace procesy a až vtedy hladina glykémie prudko stúpne. Vy tak vletíte rovno z hypoglykémie do hyperglykémie.

Skĺbenie inzulínu a jedla
Základným pravidlom, ako predísť takto rozhádzaným glykémiám pri lenivom žalúdku, je nejesť veľké porcie jedla naraz a skĺbiť čas podávania inzulínu či perorálnych antidiabetík s príjmom potravy. „Po endoskopickom vyšetrení vieme odhadnúť, či sa žalúdok hýbe normálne, alebo či je ochabnutý, mechovitý a málo pohyblivý. V prípade, že si lekár nie je istý diagnózou, použije röntgenovú metódu. Pacient vypije pár hltov kontrastnej látky a lekár na röntgene hodnotí rýchlosť vyprázdňovania,“ hovorí MUDr. J. Šutka. Až potom vám diabetológ v spolupráci s gastroenterológom vie nastaviť dávky inzulínu a liekov na vhodný čas, vďaka čomu sa vaše glykémie ustabilizujú.

Porucha koordinácie
MUDr. J. Šutka upozorňuje, že problém môže nastať aj pri vyprázdňovaní žalúdka do dvanástnika. „V žalúdku sa potrava premiešava, mechanicky spracováva a potom dochádza k vyprázdňovaniu do dvanástnika. Často býva narušená kompletná koordinácia následných kaskád trávenia, a to zapojenia sa žlče, pankreatických, tráviacich štiav a motility v tenkom čreve. Hovorí sa vtedy o poruche koordinácie vyprázdňovania výtokovej časti žalúdka do dvanástnika.“ Ťažkosti spojené s touto poruchou nebývajú intenzívne, sú len chvíľkové, obyčajne po sýtejšom jedle. Bežný príjem potravy by vás však nemal subjektívne obťažovať. Hneď ako sa začnete sťažovať, že vám býva po jedle zle, treba myslieť aj na to, aká je kondícia vášho tráviaceho traktu.

Prevencia
● dokonalá kontrola glykémií – bez tohto opatrenia nemajú ostatné zmysel
● režimové opatrenia – myslite na zloženie potravy, jej rozloženie počas dňa, zmenšite si porcie
● doprajte si stravu bohatú na vlákninu, minerály a vitamíny, uprednostnite ľahko stráviteľné jedlá
● v prípade rozkolísaného diabetu a tráviacich ťažkostí neváhajte zájsť za svojím diabetológom a gastroenterológom
● dodržujte čas aplikácie inzulínu a liekov
● užívajte prokinetické lieky stimulujúce žalúdok, ak vám ich predpísal gastroenterológ, a nezanedbávajte pravidelné kontroly
● dodržujte pravidelný pitný režim

Zápcha
Príznakom toho, že sa v brušnej dutine odohráva porucha motility, môže byť aj nevysvetliteľná zápcha, najmä vtedy, keď má diabetik postihnutú nižšiu časť tráviaceho traktu, teda hrubé črevo. „Väčšinou obéznych diabetikov vo vyššom veku s diabetickou polyneuropatiou môže na motilitu hrubého čreva upozorniť spomalené a ťažké vyprázdňovanie, tvrdá stolica, hemoroidy či krvácanie z konečníka,“ upozorňuje MUDr. J. Šutka. Diabetikom vo vyššom veku sa stráca potreba piť tekutiny a aj z tohto dôvodu si môžu ľahko privodiť ťažkosti. Pri nedostatočnom pitnom režime sa totiž tekutina sťahuje z čreva, čo spôsobí ešte viac vysušovanú, kameňovitú stolicu, a teda ťažšie a neraz bolestivé vyprázdňovanie.

Vláknina, pitný režim, pohyb
Aby ste predišli nepríjemným situáciám, snažte sa do svojej stravy doplniť vlákninu, dodržujte pitný režim, siahnite po probiotikách, ktoré vás uchránia pred nadmernou plynatosťou. „Ak stolica stagnuje v hrubom čreve, dochádza k zvýšenej tvorbe kvasných procesov, plynov, čo črevo ešte viac nafukuje a tým pádom sa menej hýbe a celý proces trávenia sa zhoršuje,“ hovorí MUDr. J. Šutka. Keď vám nepomôže strava ani dostatok vody, využite laxatívne účinky liekov. Tiež je dôležité, aby ste si udržiavali pravidelnosť biorytmov, to znamená, aby ste na toaletu chodievali pravidelne, pretože to vám pomôže udržiavať trávenie v kondícii. „Niekedy pomáha masáž brucha a, samozrejme, alfou a omegou je aktívny pohyb. Keď človek len sedí a leží, ide o najnegatívnejší faktor, ktorý to celé len zhoršuje. Pohyb pomáha nielen na vyrovnanie glykémií, ale aj na motilitu tráviaceho traktu.“

Ako v korzete
Kvalitné trávenie ocení každý z vás, preto sa snažte urobiť všetko pre to, aby ste predišli komplikáciám. Dodržiavajte už spomínané odporúčania a ak máte nadváhu či obezitu, schudnite, alebo sa aspoň snažte viac nepribrať. Zbavením sa nadbytočných kilogramov totiž znížite vnútrobrušný tlak, čo v konečnom dôsledku pomáha tráveniu. Veľká vrstva podkožného tuku podľa gastroenterológa zbytočne zapĺňa brušný priestor a žalúdok a črevá sa nemajú kam hýbať. „Je to akoby si človek obliekol korzet a nemohol sa ani pohnúť. Keď sú pacienti schopní riešiť svoju hmotnosť, je to pre nich len plus.“


Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:08