Vysoká koncentrácia glukózy v krvi spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu.FOTO: archív
StoryEditor

Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť

18.10.2022, 09:00

Hypoglykémia a hyperglykémia patria medzi akútne komplikácie cukrovky. Je dôležité poznať ich príznaky, aby sme im vedeli predchádzať, včas zachytili ich varovné signály a úspešne ich liečili.

Cukrovka je celoživotné ochorenie, ktoré si vyžaduje veľmi pozornú kontrolu a starostlivosť. „Neliečená alebo nedostatočne liečená cukrovka môže diabetikom spôsobiť rôzne akútne a chronické komplikácie,“ uvádza diabetologička MUDr. Daša Mesárošová, PhD. Medzi akútne (krátkodobé) komplikácie patrí hyperglykémia a hypoglykémia.

HYPERGLYKÉMIA: vysoká hladina glukózy

Cukor v krvi je pre existenciu ľudského organizmu nevyhnutný. Predstavuje zdroj energie potrebnej na fungovanie všetkých metabolických procesov v tele. Keď je však množstvo glukózy v krvi príliš vysoké, hovoríme o hyperglykémii.

Normálne hodnoty glykémie sú u zdravého človeka nalačno do 5,5 mmol/l a po jedle do 7,8 mmol/l. Aj dobre liečení diabetici by mali dosahovať hodnoty glykémie ako zdraví ľudia, avšak v závislosti od veku a pridružených ochorení diabetika sú tolerované hodnoty glykémie nalačno do 7 a po jedle nie viac ako 8,5 – 9 mmol/l.

O hyperglykémii spravidla hovoríme pri hodnotách nad 10 mmol/l. Akútne nebezpečná je hladina nad 20 mmol/l, pretože môže viesť k väčšiemu odvodneniu organizmu a k život ohrozujúcemu okysleniu krvi: ketoacidóze. Hyperglykémia postihuje ľudí s cukrovkou 1. a 2. typu a tehotné ženy. Príležitostne sa môže vyskytnúť ľudí, u ktorých nebol diabetes diagnostikovaný.

Čo sa deje v organizme?

„Najčastejšou príčinou hyperglykémie je cukrovka, keď bunky nie sú schopné pre nedostatok inzulínu či inzulínovú rezistenciu glukózu spracovať a využiť ako zdroj energie,“ hovorí MUDr. Mesárošová. Vysoká koncentrácia glukózy v krvi podľa nej poškodzuje steny ciev, spojivové tkanivo a v konečnom dôsledku spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu – poškodenie očí, obličiek, nervov, srdca a aj obávanú diabetickú nohu.

K hyperglykémii môže dôjsť pri nesprávnom podaní inzulínu, neadekvátnou dávkou alebo úplným vynechaním inzulínu či iných liekov na liečbu diabetu, závažnými chybami v diéte, pri infekčnom ochorení či pri strese.

Príznaky hyperglykémie

Príznaky u ľudí s cukrovkou majú tendenciu rozvíjať sa pomaly počas niekoľkých dní alebo týždňov. V niektorých prípadoch sa symptómy objavia až v čase, keď je hladina cukru v krvi už príliš vysoká. Ide o:

– zvýšený pocit smädu, v prípade, že pacient nevypije dostatočné množstvo tekutín, vzniká rýchle odvodnenie (dehydratácia)

– časté močenie, obličky strácajú schopnosť vstrebávať veľké množstvá glukózy prítomnej v moči

– malátnosť, únava

– neschopnosť sústrediť sa, pokles pracovnej výkonnosti

– zvýšené potenie, tras a závraty

– zrýchlený srdcový tep

Prvá pomoc a liečba

Hyperglykémia nebolí a akútnu prvú pomoc zvyčajne nevyžaduje. Ide však o vážny stav z dlhodobého hľadiska. Vysoká glykémia má na telo zlý vplyv a vedie k vzniku tzv. neskorých komplikácií diabetu. Preukázalo sa, že hyperglykémia je jednoznačne samostatným rizikovým faktorom úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia.

K základným postupom patrí aplikácia inzulínu, náhrada tekutín a minerálov a úprava dynamickej rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme (udržiavanie acidobázickej rovnováhy).

V prípade diagnostikovania cukrovky je dôležitá systematická celoživotná liečba a dodržiavanie režimových dietetických a cvičebných opatrení. Pacient by sa mal striktne riadiť odporúčaniami diabetológa. Dôležitou súčasťou je pravidelné sledovanie hladiny cukru v krvi.

Ako sa dá teda hyperglykémii zabrániť?

Dôsledná liečba cukrovky najmä v jej začiatkoch, keď diabetik ešte nemá žiadne komplikácie a cíti sa dobre, zásadne ovplyvňuje jeho prognózu a rozvoj ochorenia. Ak má byť liečba hyperglykémie účinná:

– musí byť komplexná

– musia sa odstrániť alebo aspoň redukovať všetky ovplyvniteľné rizikové faktory

– musia sa dosiahnuť a trvalo udržať cieľové hodnoty glykémie nalačno, po jedle, tzv. glykovaného hemoglobínu (ukazovateľa dlhodobej kompenzácie cukrovky) a pri tom úplne odstrániť alebo minimalizovať hypoglykémie

– u pacientov s nadváhou alebo obezitou sa musí znížiť telesná hmotnosť

– pacient musí dodržiavať diétne opatrenia a pravidelnú vhodnú pohybovú aktivitu

– musia sa dosiahnuť cieľové hodnoty krvného tlaku a cieľové hodnoty všetkých krvných tukov

– pacient by mal pravidelne absolvovať kontroly u diabetológa a realizovať dôsledný selfmonitoring glykémií

HYPOGLYKÉMIA: nízka hladina glukózy

Hypoglykémia patrí medzi závažné komplikácie cukrovky. Je to nielen vážny medicínsky, ale aj sociálny problém, ktorý spôsobuje zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť o diabetikov.

Čo sa deje v organizme?

Pri hypoglykémii klesne hladina cukru v krvi pod spodnú hranicu normy 3,3 mmol/l. Za závažnú hypoglykémiu sa považuje hladina pod 2,5mmol/l, definuje sa ako stav, pri ktorom treba asistenciu inej osoby.

Reakciou tela je vylúčenie stresového hormónu adrenalínu. „Sprevádza ho búšenie srdca, tras rúk, veľký hlad a zblednutie. Ak nedôjde k obnoveniu hladiny cukru, človek je podráždený, začína mať poruchy videnia a reči, dochádza postupne k strate vedomia. Je to vážny stav, často si vyžadujúci pomoc druhej osoby,“ uvádza diabetologička Mesárošová. Najčastejšie sa hypoglykémia týka pacientov s cukrovkou, ktorí užívajú inzulín alebo tablety na zníženie cukru v krvi.

Príčiny vzniku hypoglykémie

– Nedodržanie liečby, neprimeraný inzulínový režim, podanie nadmerne veľkej dávky inzulínu

– Hladovanie, vynechanie večerného jedla, nízky alebo oneskorený príjem sacharidov po podaní liečiv

– Neprimerane intenzívna alebo dlhotrvajúca fyzická záťaž

– Pobyt v extrémne teplom prostredí, ktoré zrýchľuje účinok inzulínu (na slnku, v saune)

– Konzumácia alkoholu, znižuje sa vlastná produkcia glukózy

– Endokrinné choroby – porucha štítnej žľazy, znížená funkcia nadobličiek, choroby hypofýzy, deficit hormónu glukagónu, ktorý spôsobuje rýchle uvoľňovanie glukózy do krvi a podobne

Hypoglykémia sa podľa výskytu príznakov delí na:

– príznakovú

– bezpríznakovú

Podľa závažnosti sa delí na:

– miernu, ktorej nápravu pacient zvládne sám

– ťažkú, ktorá si vyžaduje asistenciu druhej osoby

Prvá pomoc a liečba

Hypoglykémiu je potrebné riešiť ihneď. Pri objavení prvých príznakov je vhodné zmerať hladinu cukru v krvi glukomerom. Pri ľahkej hypoglykémii treba ihneď podať rýchlo vstrebateľné sacharidy – najlepšie v roztoku (sirup, ovocné šťavy).

Ak príznaky neustupujú do 10 až 15 minút, znovu zmerať glykémiu a opakovať podávanie rýchlo vstrebateľných sacharidov. Po zlepšení treba zjesť 10 – 20 g pomaly vstrebateľných sacharidov (napr. chlieb), aby sa predišlo návratu hypoglykémie.

Pri ťažkej hypoglykémii, ak je pacient v bezvedomí, je potrebné aplikovať glukagón do svalu (0,5 mg deťom do 5 rokov, 1 mg starším). Efekt sa dostaví do 15 minút. V každom prípade treba zavolať lekára, ktorý aplikuje roztok 40 % glukózy do žily. Po aplikácii glukagónu môže pacient zvracať. Najlepšie je diabetika s ťažkou hypoglykémiou dopraviť do nemocnice, kde ho ďalej liečia infúznou liečbou. Glukagón je hormón, ktorý vedie k rýchlemu vzostupu hladiny cukru v krvi a mal by ho pri sebe nosiť každý diabetik liečený inzulínom.

Pri nočnej hypoglykémii treba mať poruke rýchlo účinkujúci cukor.

Po dosiahnutí stabilizácie glykémie vždy treba kontaktovať lekára a informovať ho a poradiť sa o ďalších opatreniach.

Ako sa najlepšie vyhnúť hypoglykémii

Základom je spolupráca pacienta s lekárom, pacient by mal poznať vzťah stravy, fyzickej aktivity a podávania liečby, robiť pravidelný selfmonitoring glykémií, každý diabetik liečený inzulínom by mal mať pri sebe rýchlo vstrebateľný sacharid (hroznový cukor, prirodzene sladený nápoj, stolový cukor).

Dôležité je prispôsobenie liečby záťažovým situáciám, ako sú vracanie a hnačky, úprava dávok inzulínu pri fyzickej aktivite, diabetik musí byť poučený o úprave dávok inzulínu pred záťažou, nutný je monitoring glykémií pred cvičením i po ňom a nemal by cvičiť pri glykémii pod 5 mmol/l a nad 15 mmol/l.

(ben)
01 - Modified: 2022-08-05 16:16:38 - Feat.: 0 - Title: Keď zlyhávajú obličky, zachráni ich dialýza 02 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene 03 - Modified: 2022-07-26 16:23:00 - Feat.: 0 - Title: DESAŤ častých príznakov neliečenej cukrovky 04 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta
01 - Modified: 2023-12-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Vyťahovať zapichnutú rybaciu kosť pinzetou sa vôbec neodporúča 02 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 20:11