Tuk negatívne pôsobí na okolité tkanivo pečene a následne narúša jej funkciu.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Spoznajte signály chorej pečene

28.07.2022, 08:00

Pečeň obalená tukom sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Nie vždy si však uvedomujeme, že trpíme týmto ochorením. Ako ho odhaliť?

Stukovatenú pečeň (steatózu) lekár väčšinou odhalí len náhodou. Pacienti ochoreniu nepripisujú vážnosť, no pri neliečení môže prejsť až k poškodeniu pečene, zlyhaniu a smrti.

„Vzhľadom na to, že príznaky stukovatenej pečene sú veľakrát nešpecifické, diagnostika ochorenia býva neraz čisto náhodná, napríklad ako vedľajší nález pri vyšetrení iných ťažkostí a zdravotných problémov,“ vysvetľuje MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Už na základe dôkladnej osobnej anamnézy, charakteru ťažkostí, rodinnej anamnézy, prítomnosti škodlivých návykov a objektívneho vyšetrenia pacienta – napríklad pri obezite, stanovení BMI, obvodu pása a bokov, vyšetrením brucha a zväčšenej pečene pohmatom, poklepom, všeobecnému lekárovi ukáže, že je potrebná ďalšia diagnostika ochorenia pečene.

Ultrasonografia a pečeňové testy

Pacienta podľa lekárky čaká špeciálne vyšetrenie zamerané na pečeň. Ako hlavná metóda sa využíva ultrasonografia, čiže USG. Pre určenie funkčnosti pečene slúžia základné pečeňové testy (AST, ALT, GMT) a ďalšia laboratórna-hematologická a biochemická diagnostika. „Veľmi častým nálezom pri steatóze býva aj porucha metabolizmu tukov, či zvýšenie hodnoty glykémie - cukru nalačno,“ vyratúva všeobecná lekárka pre dospelých, podľa ktorej nie sú tieto vyšetrenia bolestivé a ani nepríjemné. „Absolútne nie je dôvod sa ich obávať. Na rozdiel od prítomnej steatózy pečene, ktorá síce tiež nebolí, no v konečnom dôsledku neliečená môže mať ďalekosiahle následky,“ pripomína ďalej.

Signály chorej pečene

Ako najčastejšie ľudské telo signalizuje, že pečeň potrebuje očistu a ako môže človek spozorovať, že má pečeň zanesenú tukom? V úvodných fázach podľa MUDr. Baranovej dokonca obvykle prebieha skryto a bez viditeľných príznakov. „Postupne príznaky, ktoré upozorňujú na problém s pečeňou, môžu byť len nešpecifické a minimálne: celková únava, malátnosť, nevýkonnosť, svalová slabosť, tráviace ťažkosti (nafukovanie, plynatosť, kŕče), bolesti brucha alebo tlak - prevažne pod pravým rebrovým oblúkom, príp. v nadbruší, pocit ťažoby, plnosti, nevoľnosť, poruchy vyprázdňovania,“ vymenúva problémy, ktoré signalizujú poruchy pečene.

Kedy už bije pečeň na poplach?

„Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je to bitie pečene na poplach a najvyšší čas nielen zamyslieť sa, ale konať,“ varuje MUDr. Baranová.

Najčastejšou príčinou steatózy je podľa nej práve výsledok „blahobytného“ spôsobu života, sprevádzaný nedostatkom pobybovej aktivity, nadmerným prísunom cukru a tučných, mastných, ťažkých jedál - teda tukov a mastných kyselín, celkovo zlá a nesprávna životospráva. „Rizikový faktor predstavuje obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov,“ hovorí lekárka.

Cesta k zápalu a cirhóze

Steatóza ako taká je podľa Baranovej proces, ktorý je možné ešte zvrátiť. To znamená, že správnym prístupom, režimovými opatreniami a liečbou sa dá dosiahnuť, že pečeň nezostane trvalo poškodená. „Ak však naďalej dochádza k pôsobeniu negatívnych faktorov, postupne nastávajú v tkanive pečene nezvratné zmeny, čo vedie k zápalu a fibróze pečeňového tkaniva, pri ktorom sú pečeňové bunky postupne nahrádzané väzivom,“ pokračuje MUDr. Baranová.

Steatóza približne v 25 percentách smeruje k cirhóze pečene. „V cirhotickom teréne chýba už len krôčik k celkovým komplikáciám cirhózy, aj zlyhaniu pečene,“ hovorí MUDr. Baranová. Pečeň je dôležitý orgán, ktorý má v tele viacero nenahraditeľných úloh. Človek bez nej nie je schopný prežiť.

Aby pečeň bola fit

„Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti,“ uvádza MUDr. Baranová.

Podľa lekárky by mali ľudia aj pri pečeni myslieť na možnosť jej regenerácie. Okrem zdravého životného štýlu, môžu podať pomocnú ruku napríklad fosfolipidy.

 

https://dia.hnonline.sk/dia/zdravie/27432527-ako-stravou-odlahcit-pecen-1-cast

01 - Modified: 2022-06-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obezita dokáže potrápiť celé telo 02 - Modified: 2022-05-13 08:49:42 - Feat.: 0 - Title: Prečo je dôležitý pankreas? 03 - Modified: 2022-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám nadváhu? Jednoduchý test to ukáže
01 - Modified: 2024-01-23 13:48:25 - Feat.: - Title: Pečeň – môžeme bez nej žiť? 02 - Modified: 2023-06-23 10:46:51 - Feat.: - Title: Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 19:51