Billa
StoryEditor

Strava pomôže šetriť žalúdok. Diéta alebo šetriaca strava (2. časť)

14.01.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Pri každej chorobe je potrebné režim dňa upraviť tak, aby primeraná fyzická aktivita, odpočinok a kvalitný spánok bol súčasťou režimových opatrení, ktoré žalúdočným problémom pomôžu.


Dobrá glykémia je pre diabetika odmenou aj za kvalitné a správne stravovanie. To, čo pomáha glykémii, môže škodiť chorému žalúdku.

Je niekoľko diagnóz, pri ktorých je potrebná šetriaca diéta. Je to individuálne prispôsobená strava pri bolestiach brucha spôsobených narušeným trávením, podáva sa:

  • pri vredovej chorobe žalúdka,
  • stavoch po jeho operáciách,
  • vracaní alebo nutkaním na vracanie,
  • hnačke alebo kolike spôsobené zvýšenou plynatosťou, anémii a pod.

Dlhotrvajúce žalúdočné problémy však netreba podceňovať, žalúdočné záchvaty či jeho silné bolesti bez zjavnej príčiny treba čo najskôr konzultovať s lekárom. Ten odporučí šetriacu diétu podľa závažnosti ochorenia.

Aj keď vláknina diabetikovi na glykémiu prospieva, na druhej strane pri šetriacej diéte veľa vlákniny môže spôsobiť ťažkosti a jeho narušenú činnosť ešte zhoršiť.

Preto v tomto prípade nie sú vhodné všetky potraviny, ktoré sa odporúčajú pri diabetickej strave. Je potrebné tieto potraviny nahradiť ľahšie stráviteľnými. Zároveň zabezpečiť jej plnohodnotnosť, s primeraným obsahom všetkých živín, minerálnych látok a vitamínov.

Ako vyberať vhodné potraviny?


Diabetikovi sledujeme celodenný energetický príjem, zloženie základných živín, ale z hľadiska glykémie sa zameriavame na sacharidové potraviny, ktoré sú aj vyčíslené v množstve pre 1 SJ.

Pri výbere škrobovín nie sú vhodné čerstvo upečený chlieb, celozrnné potraviny, chleboviny so semienkami, celozrnné cestoviny, tvrdé halušky, ryža naturálna, nedovarené zemiaky. Kysnutú knedľu je potrebné nahradiť žemľovou alebo suchárovou.

Zo zeleniny nie je vhodná čerstvá zelená ani červená paprika. Niekomu škodia aj paradajky, lebo im prekáža šupka, ale tá sa dá ľahko odstrániť. Paradajku na chvíľu namočíme do horúcej vody a potom ľahko zbavíme šupky.

Nie sú vhodné nafukujúce druhy hlúbovitej zeleniny, ako sú kel, hlávková alebo kyslá kapusta, drevnatá časť kalerábu, šalátová uhorka a sterilizovaná čalamáda a uhorky.

Zo zeleniny sú vhodné mrkva, mladý hrášok a fazuľka, špenát, tekvica, varený alebo dusený karfiol, nedrevnatá časť vareného kalerábu, hlávkový šalát, vývar zo zeleru, petržlen, varená cvikla alebo šťava z nej.

Z ovocia nie sú vhodné slivky a hrušky, lebo nafukujú. Tiež jablká s tvrdou šupkou, ovocie s množstvom drobných zrniečok, ako sú ríbezle, černice, datle, figy...

Nevhodné sú tiež orechy a mak.

Keďže je šetriaca strava individuálna, potrebné je príjem ovocia vyskúšať na malých porciách a prejavy trávenia sledovať. Aj tvrdšie jablko sa dá zbaviť šupky a uvariť ako kompót alebo postrúhať s mrkvou na šalát. Vhodné sú dozreté broskyne, čerešne, z južného ovocia pomaranč, banán, grapefruit.

Z mliečnych, započítateľných potravín, ako sú mlieko, jogurt..., nie sú vhodné tie s vysokým obsahom tuku.

Ako najlepšie pripraviť mäso

Z mäsa vyberáme netučné druhy, zbavené mastných častí, a pri niektorých druhoch, ktoré sa ťažšie do mäkka upravujú, ako je svalovina hovädzieho mäsa. Vhodné je po uvarení mäso pomlieť a urobiť hašé, puding alebo dusenú diétnu sekanú.

Každá konzumovaná porcia mäsa má byť do mäkka uvarená, udusená alebo pripravená tak, aby nespôsobila ťažšie trávenie.

Žalúdok tak šetríme mechanicky a bez pridania pikantných korenín aj chemicky. Zásada platí aj v tomto prípade: „jesť pomaly a stravu dôkladne požuť“. Nekonzumujeme konzervované mäso, paštéty, sardinky, údeniny a divinu. Vhodné sú jemné nemastné mäsové výrobky neúdené a nepresolené.

Vajcia nie sú vhodné natvrdo uvarené alebo praženica pripravená na tuku. Vhodnejšia voľba je vaječná usadenina v pare, domáce vajce uvarené na mäkko, na hniličku, alebo vajce použiť pri príprave jedla.

Jedlo zahusťujeme nie klasickou zápražkou (olej a múka), ale zátrepkou (múka opražená nasucho a voda), a to vliať cez sitko do varenej polievky alebo vareného pokrmu, omáčky alebo prívarku, ktorý chceme zahustiť. Krátko povaríme za stáleho miešania a pokrm je hotový. Do omáčky a prívarku použijeme mlieko alebo biely jogurt.

Dochucujte rozvážne

Na dochutenie jedla nie je vhodné použiť cibuľu ani cesnak. Ťažko sa trávia a zvyšujú plynatosť strukovín, kam patria fazuľa, hrach, šošovica, cícer, sója a výrobky z nej. Aj dochucovanie jedál má svoje pozitívne a negatívne vlastnosti.

Nie sú vhodné silné koreniny, bujóny, horčica, najmä pikantná a ostrý kečup.

Ocot nahradíme citrónovou šťavou alebo šťavou z limetky, ktorá okrem šetriacich účinkov na tráviaci trakt pôsobí pozitívne aj na činnosť srdca a svalov.

Obsahuje vápnik, čo pomáha kostiam, a fosfor pôsobí na vitalitu. Je zdrojom vitamínu C ako citrón. Pomáha pri pálení záhy a problémoch s trávením, pri bolesti žalúdka a pri hnačke. Má kyslú chuť a aj glykemický index je nižší, čo diabetikovi pozitívne ovplyvní glykémiu.

Menej soli, dochucovať treba bylinkami


Každé jedlo, či je zo zeleniny alebo z mäsa, solíme len jemne. Dochucujeme bobkovým listom, mierne vegetou a mletou sladkou červenou paprikou, bazalkou, petržlenovou alebo zelerovou vňaťou, pažítkou, vývarom z rasce, húb alebo namiesto cibule použijeme pór.

Obmedzte tuky


Tak, ako je potrebné obmedziť výber potravín, tak je dôležitá aj vhodná technologická úprava pokrmu. Pri tejto diéte je potrebné správnym technologickým postupom dosiahnuť výraznú chuť, vôňu a vzhľad jedla. Technologická úprava sa preto do istej miery približuje normálnej strave s vylúčením takých postupov, ktoré spôsobujú ťažkú stráviteľnosť potravín. Preto sa v diéte obmedzuje aj dávka tukov, lebo tlmia sekréciu žalúdočnej šťavy.


Všeobecné odporúčania


Každá strava je individuálna. To platí aj pri šetriacej diéte, a preto sa snažme preventívne pôsobiť na náš tráviaci systém a zbytočne ho nezaťažovať neúmerným množstvom jedla, zložením stravy a technologickou úpravou.

Jesť a jesť je rozdiel. Teória je cesta k poznaniu svojho tráviaceho systému. Strava ovplyvňuje našu pohodu.

Nielen zasýti, ale aj dodá energiu pre každodennú pracovnú činnosť, zábavu či šport. Potom plní svoj účel. Pacient sa môže potravou nielen živiť, ale vhodným spôsobom výživy môže si aj spríjemniť a predĺžiť život. Aby diabetik mal dobrú glykémiu aj pri šetriacej diéte, mal by si stále opakovať SJ v porcii jedla.

Pomôcka, ako si zostaviť jedálny lístok

RAŇAJKY                                                 Množstvo                              SJ
---------------------------------------------
Biela obilninová
káva bez cukru alebo pohár mlieka         Šálka – pohár 200 ml           1 SJ
Čaj bez cukru Nepočíta sa do počtu                                                     0 SJ
Biely rožok alebo žemľa                          1 kus 50 g                             3 SJ
Chlieb Pol tenkého krajca                        20 g                                      1 SJ
Čerstvé maslo alebo rastlinný tuk           10 g                                       0 SJ
---------------------------------------------
Porcia chudej šunky alebo diétnej salámy,
netučný a neúdený syr                             50 g                                      0 SJ
Párok jemný                                             50 g (kus)                             0 SJ
Varené vajce na mäkko alebo hniličku     1 kus                                    0 SJ
 --------------------------------------------                                                             
Džem bez cukru                                       20 g                                      1 SJ
Ošúpaná paradajka, mladý pór...             Porcia do 200 g                    0 SJ
Jogurt biely                                               179 – 200 ml                        1 SJ
OVOCIE: malé jablko, pomaranč...          1 kus                                    1 SJ
Grapefruit alebo malý banán                    1 kus                                    2 SJ
---------------------------------------------

OBED – VEČERA
Polievka:
Čistý vývar                                                250 ml                                 0 SJ
Riedka (zeleninová, krúpková...)              250 ml                                 0,5 SJ
Fazuľková so zemiakmi, zemiaková ...     250 ml                                1 SJ
---------------------------------------------
HLAVNÉ JEDLO:
Mäso:
Varené, dusené vo vlastnej šťave porcia   80 g (surové)   0 SJ
So šťavou mierne zahustenou múkou porcia mäsa  80 g  0,5 SJ

S omáčkou bez cukru (počíta sa múka, mlieko) porcia mäsa  80 g                                  1 SJ
---------------------------------------------
PRÍLOHA:
Zemiaky varené

(lepšie sú varené v šupke)                        1 malý zemiak (64 g)        1 SJ
Zemiaková kaša                                        2 lyžice (75 g)                   1 SJ
Ryža biela dusená                                     2 lyžice (39 – 45 g)           1 SJ
Cestoviny uvarené,

tarhoňa, slovenská ryža...                         2 lyžice (45 g)                   1 SJ
Knedľa žemľová 1 plátok (45 g) 1 SJ
---------------------------------------------

ŠALÁTY:
Paradajkový, hlávkový, zelerový... bez cukru 1 porcia 0 SJ
Mrkvový, cviklový šalát – bez cukru 1 porcia 1 SJ
Ovocný – z malého jablka s citrónom bez cukru 1 porcia 1 SJ
Strúhaná mrkva s jablkom a banánom 1 porcia 2 SJ
---------------------------------------------


Bude si vedieť diabetik zostaviť jedálny lístok podľa tejto edukačnej pomôcky?
Keď bude mať záujem a bude chcieť, tak na základe mojich skúsenosti áno. Diabetik sa učí denne so svojou chorobou žiť. Len človek ľahostajný k svojmu zdraviu na to zabúda. Želám diabetikom šťastie, pohodu, zdravie a dobré glykémie. To potrebuje každý z nich.

Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, n. o., Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
05. november 2024 16:18