Pacienti s cukrovkou majú predispozíciu na rôzne kožné problémy.
StoryEditor

Najčastejšie kožné zmeny diabetikov

31.05.2022, 14:00

Pacienti s cukrovkou majú predispozíciu pre rôzne závažné aj menej závažné kožné problémy, ktoré sa neodporúča podceňovať. Vo väčšine prípadov sa kožné problémy dajú zvládnuť včasnou diagnózou a správnou liečbou.

Kožné problémy sa vyskytujú u 50 % až 70 % pacientov s diabetom a sú spravidla podmienené vaskulárnymi zmenami a diabetickou neuropatiou. Najčastejšie sa prejavujú vyšším rizikom vzniku infekcií a ich ťažším priebehom.

S cukrovkou sú spojené kožné ochorenia, ktoré mu môžu predchádzať a sú jedným z prvých ukazovateľov prítomnosti ochorenia, alebo kožné zmeny vznikajúce následne počas trvania ochorenia. Pri klasifikácii zmien sa používa aj delenie na kožné zmeny sprevádzajúce diabetes mellitus alebo priamo súvisiace s diabetes mellitus. A potom infekcie kože pri diabete.

Kožné zmeny pri cukrovke

Xerosis cutis – suchá koža je jednou z najfrekventovanejšie sa vyskytujúcich komplikácií diabetu najmä u pacientov s 2. typom. Presušená koža na nohách a predkoleniach vedie k porušeniu kožného krytu, olupovaniu a tvorbe prasklín, ktoré sú vstupnou bránou pre vznik infekcií. Pacienti so suchou kožou sa musia vyhýbať ošetrovaniu pokožky prípravkami obsahujúcimi alkohol.

–​ Rubeosis diabeticorum je najčastejšie vidieť na tvári, ale vyskytuje sa aj na nohách a rukách. Ružová farba je dôsledkom poškodenia malých ciev a zníženého cievneho napätia. Žlté sfarbenie sa objavuje najmä na dlaniach, chodidlách, nechtoch a je následkom nahromadenia produktov z metabolizmu kolagénu.

–​ Dermatopatia diabeticorum je charakteristická tmavočervenými fľakmi na povrchu s bielymi šupinami v oblasti predkolenia a predlaktia.

–​ Acanthosis nigricans sa prejavuje tvorbou zamatových ohraničených šupinatých ložísk hnedočierneho sfarbenia hlavne v oblasti krku. Základom liečby je zníženie hmotnosti, odstránenie vyvolávajúcej príčiny, zmäkčovadlá a retinoidy – deriváty vitamínu A.

–​ Eruptívne xantómy a pruritus sú charakteristické pre nedostatočne kontrolovaný diabetes. Xantómy sa prejavujú ako náhly výsev ohraničených žltých kožných výrastkov na chrbte, ramenách a končatinách. Pruritus sa vyskytuje na celom povrchu tela a je charakterizovaný silným svrbením.

–​ Diabetický kalus – mozoľ a clavus – otlak vznikajú dlhodobo pôsobiacim tlakom na pokožku či tlakom pokožky o kosť s následným zhrubnutím kože – hyperkeratóza. Mozoľ sa lokalizuje najmä na chodidlách a prstoch. Otlak vzniká hlavne na miestach nad kĺbmi deformovaných prstov nôh a medzi prstami. Pri liečbe sa na postihnuté miesta aplikujú prípravky na zmäkčovanie rohovej vrstvy pokožky – keratolytiká.

–​ Bullosis diabeticorum – mierne páliace pľuzgiere naplnené čírou tekutinou. Granuloma anulare – výsev ružovočervenej farby, najčastejšie na rukách, nohách a palcoch, ktorý v pokročilejšom štádiu prechádza do svrbivého fialového ložiska. A Necrobiosis lipoidica – prejavuje sa ložiskami žltkastého sfarbenia s červeným lemom – sú menej časté, avšak závažnejšie ochorenia kože, ktoré priamo súvisia s ochorením diabetes mellitus. Ich príčina nie je objasnená.

 

Mgr. Lenka Slaná, Lekáreň Dr.Max Ružomberok

01 - Modified: 2024-03-26 13:30:49 - Feat.: - Title: Poškodené platničky: Spôsobujú príšerné bolesti, ako ich liečiť? 02 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 03 - Modified: 2023-02-23 09:48:17 - Feat.: - Title: Bolesť hlavy riešia Slováci najmä tabletkami. Treba ich však užívať s rozumom 04 - Modified: 2022-08-04 07:10:28 - Feat.: - Title: Pacientom s bolesťami môžu pomôcť aj antidepresíva
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:54