Nerovnováha baktérii v črevách môže spôsobovať rôzne alergie, priberanie aj bolesti.SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

DEVÄŤ znakov nezdravého čreva

08.09.2022, 07:00

Hovorí sa, že črevo je druhým mozgom tela, a nezdravé si môže vyberať svoju daň v podobe únavy, duševného zdravia či problematickej pokožky. Aj vlčí hlad môže byť príznakom črevného problému.

Črevo a črevný mikrobióm je veľmi dôležitý, pretože zásadne ovplyvňuje zdravie, správne fungovanie fyziologických procesov či imunitu. Ak dôjde k zmene zloženia črevného mikrobiómu, k nerovnováhe medzi dobrými a škodlivými baktériami, začnú sa premnožovať patogénne druhy, čo vedie k rôznym ochoreniam.

Ide napríklad o zápaly čriev, poruchy trávenia, ako napríklad syndróm dráždivého čreva. Nerovnováha tiež môže spôsobovať rôzne alergie, priberanie aj migrény.

ZNAK č. 1

Žalúdočné ťažkosti

Zlé trávenie a poruchy čriev môžu zhoršovať vstrebávanie dôležitých vitamínov a živín potrebných pre organizmus, napríklad železa, zinku a vitamínu B12.

Porucha tráviaceho traktu charakterizovaná opakujúcimi sa príznakmi, ako sú bolesti brucha, kŕče, plynatosť, zápcha, hnačka sa nazýva syndróm dráždivého čreva.

Ide o funkčnú poruchu, pri ktorej sa črevá nesprávajú normálne, ale nevykazujú žiadne viditeľné známky poškodenia črevnej steny.

Syndróm dráždivého čreva lekári nevedia úplne vyliečiť. Liečba sa zameriava na zmiernenie príznakov, aby človeka neobmedzovali v jeho živote. Nevyhnutná je úprava životosprávy a vyhýbanie sa spúšťačom ochorenia, najmä stresu. Pre pacientov je to dlhodobý stav, ale nie je život ohrozujúci.

ZNAK č. 2

Únava

Je sprievodným znakom zápalového ochorenia čriev. Chronická únava sťažuje ranné vstávanie a bráni človeku v plnení každodenných úloh. Opakované fyzické vyčerpanie vedie časom aj k tomu psychickému.

Štúdia uverejnená v apríli 2017 v časopise Microbiome zistila, že ľudia s chronickým únavovým syndrómom môžu trpieť črevnou nerovnováhou. Takmer polovica ľudí s týmto problémom mala syndróm dráždivého čreva.

Aj hormón sérotonín, ktorý okrem nálady ovplyvňuje aj náš spánok, je produkovaný práve v črevách. Takže poškodenie čriev môže zhoršiť celý spánkový cyklus.

ZNAK č. 3

Chuť na jedlo

Konzumácia nadmerného množstva kalorického jedla plného tukov a cukru môže viesť k likvidácii dobrých baktérií v čreve a rozmnožovaniu tých zlých. Takéto narušenie rovnováhy vedie k vlčiemu hladu či neodolateľnej chuti na sladké.

V tenkom čreve sa tiež aktivuje aj takzvaný hormón hladu (ghrelín), ktorý zvyšuje chuť do jedla. Oklamať sa dá len vhodným zložením stravy a pomalým jedením.

ZNAK č. 4

Zmeny v hmotnosti

Výskum zistil rozdiely v črevných mikrobiómoch chudých a obéznych ľudí. Štúdia uverejnená v júli 2016 v časopise Nutrition Today naznačovala, že strava s vysokým obsahom tukov a rafinovanými uhľohydrátmi (fastfoody, konzervované potraviny, vyprážané, presolené jedlá) môže podporovať črevné baktérie spojené s obezitou.

Známkou poškodenia čriev môže byť náhle schudnutie bez zmeny stravovacích návykov. Poškodené črevo nedokáže absorbovať živiny a regulovať hladinu cukru v krvi. Strata hmotnosti môže byť spôsobená rastom baktérií tenkého čreva, zatiaľ čo nárast hmotnosti môže byť spôsobený inzulínovou rezistenciou a nutkaním sa prejedať v dôsledku zníženej absorpcie živín.

ZNAK č. 5

Kožné problémy

Nezdravé črevo sa môže prejaviť aj kožnými problémami, ako sú akné, psoriáza či ekzém. Črevný mikrobióm ovplyvňuje pokožku prostredníctvom imunitných mechanizmov. Napríklad, zápal v črevách spôsobený zlým stravovaním alebo potravinovými alergiami môže spôsobiť presakovanie živín do tela a dráždiť pokožku, ktorá sa potom prejaví vznikom rôznych problémov.

ZNAK č. 6

Alergie

Ďalšie hodnotenie uverejnené v júli 2018 v Frontiers in Microbiology zistilo, že nezdravé črevo môže hrať komplexnú úlohu pri alergických stavoch vrátane respiračných alergií, potravinových a kožných. Črevný mikrobióm tak môže ovplyvniť výživu, pokožku a dokonca aj pľúca.

ZNAK č. 7

Autoimunitné ochorenia

Štúdia uverejnená v auguste 2018 v časopise Clinical & Experimental Immunology uviedla, že črevná baktéria Bacteroides fragilis (je súčasťou normálneho zdravého črevného prostredia) produkuje proteín, ktorý môže vyvolať nástup autoimunitných stavov, ako je reumatoidná artritída, ulcerózna kolitída či roztrúsená skleróza.

ZNAK č. 8

Psychické poruchy

Existuje dobre zdokumentované spojenie medzi črevom a mozgom a vplyv nezdravého čreva sa môže rozšíriť aj na našu náladu. Z článku uverejneného v septembri 2017 v časopise Clinics and Practice vyplynulo, že poruchy čriev a zápaly v centrálnom nervovom systéme môžu byť potenciálnymi príčinami úzkosti a depresie. Vyliečenie čriev často súvisí aj so zlepšením duševnej kondície.

ZNAK č. 9

Migréna

Nezdravé črevo spôsobuje nielen únavu či tráviace problémy, ale aj bolesti hlavy a migrénu. Za kľúčovú príčinu migrény sa považuje porucha rovnováhy sérotonínu. Ten sa produkuje práve v čreve.

Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka.

Všeobecne sa za migrénu považuje pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Objaviť sa môže aj nevoľnosť, vracanie a citlivosť na svetlo a zvuky.

(red)

01 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene 02 - Modified: 2022-08-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP ako sa zbaviť nadváhy. Prerušovaný pôst: A kilá idú dolu! 03 - Modified: 2022-09-07 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známa liečiva rastlina SKOROCEL čistí krv, zoceľuje rany 04 - Modified: 2022-09-05 05:38:55 - Feat.: 0 - Title: Dôverujte potravinám. Viete, ktorým?
01 - Modified: 2023-06-30 09:33:17 - Feat.: - Title: OMAN PRAVÝ upraví hladinu glukózy 02 - Modified: 2023-05-22 13:50:01 - Feat.: - Title: Stravovanie diabetika v rodine 03 - Modified: 2022-10-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Problémy s pankreasom odhalí test
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 05:58