Unsplash/Kayla Maurais
StoryEditor

Ako cukrovka ovplyvňuje imunitný systém

22.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes mellitus prvého aj druhého typu ovplyvňuje nielen viaceré orgány a orgánové sústavy, ale aj imunitný systém.

Bunky imunitného systému diabetikov majú obmedzenú schopnosť likvidovať patogénne mikroorganizmy. Z tohto dôvodu musia diabetici počítať so zvýšenou náchylnosťou na infekcie.

Diabetes 1. typu patrí medzi autoimunitné ochorenia, keď imunitný systém nevie odlíšiť, čo je telu „vlastné“ a čo „cudzie“. Aj v prípade diabetu 2. typu nájdeme v pozadí imunitné procesy. Tie sú, samozrejme, odlišné od diabetu 1. typu, keďže nejde o autoimunitné ochorenie, ale skôr o chorobný stav vyvolaný najmä dlhodobo zlým životným štýlom. Podľa posledných zistení sa imunitný systém podieľa na rozvoji cukrovky 2. typu tým, že podporuje vznik inzulínovej rezistencie.

Kritické hladiny glykémie nad 10 mmol/l

V prípade zlej kompenzácie diabetu pri jeho nedostatočnej liečbe dochádza k poruche imunitného systému. Za jeden z patogenetických činiteľov spôsobujúcich poruchu imunity sa považuje hyperglykémia. Hyperglykémia spôsobuje oxidatívny stres so zvýšenou tvorbou voľných kyslíkových radikálov. Diabetici napriek vyššiemu stupňu oxidačného stresu produkujú menšie množstvo voľných kyslíkových radikálov špecificky nevyhnutných na deštrukciu mikroorganizmov. Za kritické sa považujú hladiny glykémie nad 10 až 12 mmol/l. Prostredie s vyššími glykemickými hodnotami zvyšuje virulenciu baktérií.

Najtypickejšie príznaky poruchy imunitného systému sú zvýšená náchylnosť na infekcie rôzneho druhu. Infekcie sa často opakujú, pretrvávajú dlhšie, môžu byť oveľa ťažšie a vyžadujú si razantnejšiu liečbu.

Keď je diabetes príťažou

Vo všeobecnosti výskyt infekčných ochorení u správne liečených diabetikov je porovnateľný s nediabetikmi. Avšak niektoré infekcie sa vyskytujú pri diabete s väčšou frekvenciou. Za najčastejšie a najvážnejšie respiračné infekcie sú považované pneumónie vyvolané baktériami alebo vírusmi. Nemenej závažné je aj vyššie riziko nákazy pľúcnou tuberkulózou, ako aj vyššie riziko zlyhania antituberkulóznej liečby.

V dôsledku nedostatočnej glykemickej kontroly, poškodenia ciev a zníženej slizničnej imunity sa u diabetikov stretávame s infekciami urogenitálneho systému. Patria sem opakujúce sa zápaly močových ciest a mykotické infekcie u žien.

Postihnutie kože a mäkkých tkanív

Častým pôvodcom infekcie tráviaceho traktu u diabetikov sú huby, ktoré postihujú hlavne ústnu dutinu a pažerák. Pacienti s diabetes mellitus sú častejšie predisponovaní na infekcie kože a mäkkých tkanív. Pomerne častou chronickou komplikáciou diabetes mellitus je diabetická noha. Výsledkom je nezriedka gangréna a následná amputácia končatiny.

Diabetik môže mať aj celkom obyčajné problémy s imunitou, napríklad v kritických obdobiach roka, na jeseň a na jar. Preto je dobré myslieť na posilnenie celkovej imunity organizmu.

Probiotiká zohrávajú podstatnú úlohu pri udržiavaní rovnováhy mikroflóry. Vplyvom choroboplodných mikroorganizmov alebo antibiotík môže byť táto rovnováha narušená, čo vedie k negatívnemu ovplyvneniu funkčnosti imunitného systému. Vzhľadom na to, že vo vyššom veku dochádza k úbytku zdraviu prospešných baktérií, diabetik by si mal zabezpečiť dostatočný prísun probiotík.

 

Žiť zdravo a aktívne

Pre zvládnutie cukrovky je nevyhnutný zdravý životný štýl, s ktorým úzko súvisí úprava stravy, zdravý pohyb, dostatok spánku, obmedzenie alkoholu a fajčenia. Fajčenie negatívne ovplyvňuje imunitu, v dôsledku čoho sa v tele rozvíjajú lokálne a systémové zápaly. Okrem toho fajčenie spolu s alkoholom znižujú zásoby vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E a vitamínov skupiny B v tele. Nedostatok spánku a vhodného pohybu znižuje výskyt prirodzených imunitných buniek, čo môže spôsobiť nedostatočnú tvorbu protilátok.

Na základe dnešných poznatkov možno konštatovať, že diabetes mellitus ovplyvňuje imunitný systém. Najčastejším príznakom poruchy imunity diabetikov sú opakujúce sa a horšie liečiteľné infekcie, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Preto okrem dodržiavania nastavenej liečby diabetu je vhodné podporovať funkciu imunitného systému aj zdravým životným štýlom.

Vitamíny, minerály, stopové prvky

Nedostatok niektorých vitamínov a minerálov u diabetikov môže zhoršiť schopnosť tela regulovať krvný cukor, ale aj spôsobiť zvýšenie oxidačnému stresu. Medzi významné antioxidanty patria vitamín C, vitamín E, zinok a selén. Správne fungovanie imunitného systému do značnej miery ovplyvňujú vitamín C, vitamín A, vitamín D3 a zinok.

Vitamín A taktiež pomáha udržiavať zdravú kožu a sliznicu tráviaceho traktu a močových ciest. Vitamíny skupiny B, napríklad B1 (tiamín), B6 (pyridoxín), B12 (kobalamín), sú potrebné pre správnu funkciu nervov a prispievajú k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Vitamíny B2 (riboflavín) a B5 (kyselina pantoténová) vstupujú do metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín.

Pre diabetikov sú dôležité aj ďalšie stopové prvky ako chróm, draslík a horčík

Chróm je potrebný na udržanie normálneho glukózového metabolizmu. Draslík zvyšuje citlivosť buniek pre inzulín. Horčík je dôležitý nielen pre správnu činnosť svalov a nervov, ale aj pre uvoľňovanie energie z glukózy. Nedostatok horčíka negatívne ovplyvňuje kontrolu hladiny glukózy, narušuje uvoľňovanie inzulínu a zvyšuje inzulínovú rezistenciu.

V prípade niektorých stopkových prvkov však treba dbať na opatrnosť. Vyššie spomínaný selén môže vo vysokých dávkach spôsobiť narušenie glukózovej tolerancie a zvýšiť oxidačný stres. Železo by tiež nemali diabetici intenzívne dopĺňať. Vyššie hladiny železa v tele sú spájané s produkciou voľných kyslíkových radikálov a so stavmi inzulínovej rezistencie, ako sú prediabetes, metabolický syndróm a gestačný diabetes.

Mgr. Barbora Bičanovská, Lekáreň Dr.Max Žilina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:43