Strukoviny patria medzi základné suroviny, pretože sú mimoriadne zdravé, ale navyše sú aj lacné a trvanlivé. Sú aj skvelým zdrojom prírodných bielkovín, vitamínov a minerálov.
Suroviny:
150 g miešaných strukovín
200 g mrkvy
100 g petržlenu
50 g zeleru
30 g cibule
15 g masla
bazalka
bobkový list
rasca
pažítka
morská soľ
POSTUP
1. Strukoviny večer pred varením premyjeme a namáčame celú noc.
2. Pred varením strukoviny niekoľkokrát premyjeme a dáme so studenou vodou a s trochou bazalky zovrieť. Zlejeme, premyjeme, znova zalejeme studenou vodou – zopakujeme celé trikrát.
3. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a na kocky nakrájanú ostatnú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler.
4. Pridáme bobkový list, rascu, podľa potreby pridáme vodu a varíme úplne domäkka.
5. Na konci osolíme a pridáme nasekanú pažítku.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
109 kcal
455 kJ
5,2 g bielkovín
2,7 g tukov
asi 1,5 SJ
01 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu?
02 - Modified: 2022-11-09 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyskúšajte jednoduchý tuniakový šalát
03 - Modified: 2022-08-17 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť, keď mi šaláty nechutia?
01 - Modified: 2025-08-06 13:00:00 - Feat.: - Title: Aj jedlo vylepší glykémie. Ako sa treba stravovať, aké potraviny si vyberať?
02 - Modified: 2025-07-19 12:00:00 - Feat.: - Title: TIP na výbornú cesnakovú nátierku
03 - Modified: 2025-06-13 08:53:38 - Feat.: - Title: Máte chuť na sladké? Jogurtový dezert s malinami ho určite zaženie
04 - Modified: 2025-06-13 08:36:49 - Feat.: - Title: TIP na super ľahký obed: Pečený losos s kelom