Inzulín je teda veľmi citlivý na teplo, svetlo, slnečné žiarenie, príliš vysoké teploty, ale zároveň by nemal premrznúť.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ako uchovávať inzulín, aby neuškodil, ale pomáhal? Nesvedčí mu mráz, chlad ale uvíta

19.01.2023, 13:02

Inzulín je pre niektorých diabetikov doslova životnou záležitosťou.Nestarať sa o to, ako správne zaobchádzať so svojím inzulínom, znamená vystaviť sa riziku hyperglykémie, hypoglykémie, ale aj iných zdravotných komplikácií.

Novodobé inzulíny majú sklon kaziť sa pri teplotných výkyvoch, preto je pri manipulácii s nimi dôležité poznať tieto základné pravidlá, aby nedochádzalo k strate kontroly hladiny glukózy v krvi.

 

Skladovanie inzulínu

Už v lekárni vám povedia, že by mal inzulín prísť hneď do chladu. V ideálnom prípade ešte radšej uvidia, že máte chladivý box, do ktorého hneď inzulíny vložíte a doma ich zas rýchlo preložíte do chladničky (zvlášť vtedy, ak idete autom). Inzulín je teda veľmi citlivý na teplo, svetlo, slnečné žiarenie, príliš vysoké teploty, ale zároveň by nemal premrznúť. Ideálne rozmedzie skladovania je medzi 2 až 8 °C.

 

Pravidlá pre skladovanie inzulínových pier:

- všetok inzulín skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste (najlepšie v chladničke),

- otvorené pero už do chladničky nevracajte,

- po otvorení skladujte pero pri izbovej teplote do 25 °C,

- neaplikujte si ľadový inzulín,

- otvorený inzulín používajte maximálne 28 dní,

- pred použitím skontrolujte dátum expirácie,

- inzulín nepoužívajte, ak skladovacia teplota prekročila 37 °C.

 

 

Inzulínové pumpy: Tie sú v skladovaní zvláštnou kategóriou. Fľaštičky s náplňou musíte vrátiť späť do chladničky, ale až budete plniť zásobník pumpy, dajte si pozor, aby nebol inzulín príliš ľadový – to by mohlo spôsobiť bolesť, v horšom prípade aj nepeknú modrinu. Inzulín z pôvodnej fľaštičky by mal byť spotrebovaný do dvoch týždňov, v zásobníku inzulínovej pumpy potom do 72 hodín (a to aj v prípade, že je skladovaný pri správnej teplote).

 

 

Čo inzulínu nesvedčí?

V prvom rade je to mráz! Pokiaľ inzulín premrzol, stráca svoju účinnosť a môže vašu glykémiu pekne potrápiť. V chladnom počasí noste pero alebo pumpu pod oblečením, najlepšie čo najbližšie k nahému telu. Pred použitím ho prehrejte tak, že ho premnete medzi prstami. Pozor si musíte dať aj na správne skladovanie v chladničke – čím bližšie bude inzulín skladovaný smerom k mrazničke, tým väčšia pravdepodobnosť bude, že inzulín premrzne.

 

Na druhom spektre sú samozrejme extrémne teploty, ale aj priame slnečné žiarenie. Pokiaľ teplota vonku na slnku prekročí 40 °C, zbystrite! V letných mesiacoch je lepšie meniť inzulínové perá a zásobníky v inzulínových pumpách častejšie – predídete tak problémom s nekontrolovateľnou glykémiou. Pozor si dávajte aj na kúpalisku, kde by ste mali svoj inzulín vždy uchovávať prinajmenšom v tieni. Tiež ho nikdy nenechávajte v aute alebo doma na okne!

 

Tip: V obchodoch so zdravotníckymi potrebami pre diabetikov nájdete nepreberné množstvo termoboxov a puzdier z peny či polystyrénu. Využite aj chladiace puzdrá, ktoré udržia váš inzulín v chlade aj počas tých najvyšších teplôt.

 

Cestovanie s inzulínom

Či pôjdete lyžovať do Álp, alebo vyrazíte za exotikou k moru, v zásade sa cestovania nemusíte obávať. Aj tu však musíte dodržiavať pár základných pravidiel, ktoré vám takéto cestovanie uľahčia. Majte na pamäti, že pri cestovaní lietadlom si inzulín VŽDY vezmite so sebou na palubu. V podpalubí by sa mohol znehodnotiť alebo poškodiť, ale tiež by sa vám mohla stratiť alebo oneskoriť batožinu.

 

Tip: Pri cestovaní do trópov je lepšie nespoliehať na to, že budete mať na hotelovej izbe k dispozícii chladničku. Radšej sa vybavte chladiacim puzdrom, v ktorom vydrží váš liek v optimálnej teplote aj niekoľko dní.

 

 

Kedy inzulín nepoužívať?

Pred každou aplikáciou inzulín pohľadom skontrolujte – akékoľvek poškodenie sa totiž prejaví na prvý pohľad. Môže ísť o biele škvrny, šmuhy, bublinky alebo zrazeninu, ale aj o zmenu farby alebo čiastočky na dne inzulínového pera. V takom prípade nikdy inzulín nepoužívajte! Ďalej ho nepoužívajte v prípade, že:

 

- inzulín zmrzol,

- bol vystavený dlhodobo vysokým teplotám nad 37 °C,

- je zakalený (výnimku tvoria premixované inzulíny),

- je po dátume expirácie,

- má neprirodzený zápach,

- je poškodená zátka.

 

Poškodené pero

Závadný inzulín nemusí byť spôsobený len kolísavými teplotami, ale aj hrubým zaobchádzaním. Pamätajte na to, že akékoľvek pero by nemalo spadnúť na tvrdý povrch. Poškodiť môžete nielen dávkovanie, ale aj samotnú látku vo vnútri. Ak je pero na prvý pohľad poškodené alebo zdeformované, nepoužívajte ho!

 

Fakt: Trvalé perá sú síce odolnejšie, ale môžu sa tiež poškodiť. Navyše tieto perá nikdy nečistite alkoholom, chlórom alebo jódom.

 

Inzulínové ihly

Rada všetkých lekárov znie: meniť ihlu po každom použití. To je však často nemožné, a navyše opakovaným použitím injekčnej ihly znížite náklady a množstvo odpadu. Nikdy však nedovoľte, aby sa ihla dotýkala čohokoľvek iného, než vašej kože alebo viečka inzulínovej fľaštičky. Ihly nepoužívajte dlhšie ako tri dni v kuse a vymeňte ich hneď, ako sú tupé (trhajú kožu) alebo ohnuté.

 

Tip: Nečistite ihlu alkoholom! Odstránili by ste tak povlak, ktorý pomáha ihle ľahšie vkĺznuť do kože.

 

Kam s tým?

To je niekedy otázka za milión, ale prvotne je dôležité povedať, aby ste nikdy neodhadzovali použité ihly alebo inzulínové perá do koša. Najlepšie je skladovať tieto veci do plastovej alebo kovovej krabičky, ktorá sa dá pevne uzavrieť. Lekáreň môže prevziať injekčné striekačky a inzulínové perá naplnené liekom z výroby, ostatné ihly a zásobníky nemá lekáreň povinnosť prijať. Tieto zvyšky je nutné odovzdať na stanovené zhromažďovacie miesto pre nebezpečný odpad, akým sú nemocnice alebo polikliniky.

 

(zdroj: diastyl.cz)

 

 

 

01 - Modified: 2023-01-10 13:16:39 - Feat.: 0 - Title: Čo je to mať normálne hladiny cukru v krvi? 02 - Modified: 2022-12-08 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kým si nepichám inzulín, nie je to vážne. Omyl! 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-07-27 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto potrebuje inzulín?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:05