Pre diabetikov 1. typu je inzulín život zachraňujúcim liekom.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Kto potrebuje inzulín?

27.07.2022, 08:00

Kedy je už nutná liečba inzulínom a aké sú najčastejšie obavy z jeho užívania?

Inzulín je hormón vylučovaný podžalúdkovou žľazou (pankreasom). Jeho prvoradou úlohou je regulovať hladinu cukru v krvi, teda pôsobí na prenikanie glukózy do buniek. Zvyšuje využitie glukózy v tkanivách a ukladanie glykogénu v pečeni a vo svaloch. Patrí medzi anabolické hormóny, teda sa podieľa na tvorbe svalových buniek.

Po jedle, keď je v tele dostatok glukózy, sa inzulín začne vyplavovať a „otvára“ glukóze vchod do bunky. Pri zníženej tvorbe inzulínu vzniká ochorenie diabetes mellitus (cukrovka), v krvi sa hromadí glukóza a vzniká hyperglykémia. Pri zvýšenej tvorbe inzulínu je málo glukózy v krvi a vzniká hypoglykémia. Spoločne s glukagónom tvoria protiklady ľudského metabolizmu, a keď nie sú v rovnováhe, nastáva problém. Podieľajú sa na mnohých funkciách organizmu.

Diabetes 1. typu

Pri diabete 1. typu je liečba inzulínom nutná vždy, pretože pankreas pacienta neprodukuje žiadny inzulín. V tomto prípade je inzulín život zachraňujúcim liekom.

Diabetes 2. typu

Pri diabete 2. typu je pokles schopnosti pankreasu tvoriť inzulín oveľa pomalší než v prípade diabetu 1. typu. Nesmieme však zabúdať na to, že diabetes 2. typu je progresívne, postupne sa zhoršujúce ochorenie.

Spočiatku na kontrolu glykémie síce postačuje diéta, zmeny životného štýlu a tablety (perorálne antidiabetiká), ak sa však nedarí dosiahnuť dobrú kompenzáciu diabetu, je nevyhnutné začať liečbu inzulínom aj u pacientov s diabetom 2. typu.

Môže sa tak stať v rôznom časovom horizonte – u niekoho rýchlejšie, u niekoho pomalšie. Rýchlosť zhoršovania funkcie pankreasu nie je možné vopred odhadnúť. V mnohých prípadoch je teda aj pri diabete 2. typu liečba inzulínom jediným účinným prostriedkom na dosiahnutie žiaducej kompenzácie a na oddialenie komplikácií.

Najčastejšie OBAVY PACIENTOV z liečby inzulínom

– Aplikácia inzulínu je bolestivá

Aplikácia inzulínu sa dnes vykonáva prakticky výhradne pomocou aplikátorov inzulínu – inzulínových pier. Tie sú vybavené ihličkami, ktoré sú krátke (obvykle majú len 5 – 8 mm), tenké a ich povrch zaisťuje jemný a prakticky bezbolestný vpich.

– Budem zabúdať na pichanie

Ak vám lekár odporučil aplikáciu dlhodobého inzulínu pred spánkom, spojte si užitie inzulínu napríklad s čistením zubov – položte si inzulínové pero vedľa zubnej kefky. Ultrakrátko pôsobiace analógy inzulínu umožňujú aplikáciu bezprostredne pred jedlom.

– Liečba inzulínom znamená moje zlyhanie

Väčšina osôb s diabetom 2. typu, hoci dodržiavajú režimové opatrenia, dospeje počas svojho života k momentu, keď bude potrebovať liečbu inzulínom. To však neznamená, že k tomu nutne došlo vašou vinou, alebo vaším osobným zlyhaním.

– Mám obavy z nežiaducich účinkov inzulínu

Udržiavanie hladín vášho krvného cukru čo najbližšie k normálnym hodnotám môže podstatne znížiť riziko vzniku a zhoršovania diabetických komplikácií. Ak sa inzulín užíva v súlade s lekárskym odporúčaním, ide o úplne bezpečný a maximálne efektívny spôsob liečby diabetu.

– Po inzulíne sa priberá

Je pravda, že u mnohých pacientov dochádza po začatí liečby inzulínom k ​​nárastu hmotnosti, najmä v dôsledku zníženia krvného cukru a vymiznutia vylučovania glukózy do moču. Ak vás tento problém znepokojuje, porozprávajte sa o ňom so svojím lekárom, prípadne si dohodnite schôdzku s diétnym poradcom a určite nájdete spôsob, ako ho vyriešiť.

– Inzulín je príliš drahý

Áno, liečba inzulínom nie je lacná a v mnohých krajinách je stále pre mnoho pacientov, ktorí by inzulín potrebovali, nedostupná. V Slovenskej republike je však liečba inzulínom z veľkej časti alebo úplne hradená z prostriedkov zdravotného poistenia a je teda k dispozícii pre všetkých, ktorí ju potrebujú.

– Nebudem vedieť, kedy a koľko inzulínu si mám aplikovať

Uistite sa, že vám lekár dal zrozumiteľné písomné inštrukcie o tom, kedy, ako a koľko inzulínu si máte doma aplikovať. Ak si nie ste na 100 % istí správnym postupom pri aplikácii inzulínu, neváhajte kontaktovať svojho lekára. Pýtajte sa, kým neporozumiete všetkému ohľadne aplikácie inzulínu. Nie je hanbou nevedieť, ale nechcieť vedieť!

– Neverím, že skutočne potrebujem liečbu inzulínom

Obvykle sa stáva, že pacient vo chvíli, keď mu je ponúknutá liečba inzulínom, hľadá iné alternatívy a pochybuje o skutočnej nutnosti tohto spôsobu terapie. Porozprávajte sa znovu so svojím lekárom o tom, prečo je pre vás inzulín potrebný a čo máte očakávať od začatia jeho užívania.

– Budem sa musieť vzdať svojich aktivít a záujmov

Vo väčšine prípadov môže pacient pokračovať vo všetkých aktivitách, ktoré prevádzkoval pred začatím liečby inzulínom. Bude však nevyhnutné častejšie monitorovanie hladiny krvného cukru pomocou glukomeru a väčšia dôslednosť pri stravovaní. Porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach, ako prispôsobiť váš liečebný režim zamestnaniu a aktivitám.

– Budem sa cítiť trápne, že si „pichám“

Nepríjemné pocity sprevádzajúce pichanie inzulínu už nie sú v časoch používania inzulínových pier také časté. Na rozdiel od nepraktických striekačiek a fľaštičiek s inzulínom používaných v minulosti je možné inzulínové pero nosiť bez obáv a diskrétne vo vrecku či kabelke a jeho použitie na verejnosti či v práci rozhodne nebudí rozruch či pohoršenie. Aplikácia inzulínu perom je jednoduchá a obvykle nezaberie viac ako 30 sekúnd.

(cukrovka.cz)

01 - Modified: 2022-07-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka bola v minulosti zriedkavé ochorenie 02 - Modified: 2022-07-14 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zriedkavé formy cukrovky. Čo je MODY, LADA a tehotenská cukrovka? 03 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. apríl 2024 00:28