Stále sa teším z nových priateľstiev a užívam si duševnú pohodu.SNÍMKA: Ing. Vojtech Kassay
StoryEditor

Zodpovednosť k zdraviu a životu

21.07.2022, 07:00

Cukrovka nazývaná diabetes mellitus je nenápadnou, ale o to viac nebezpečnou diagnózou. Mnohí o cukrovke veľa nevedia. Tak to bolo aj so mnou...

Cítil som sa unavene, bolo mi nevoľno, musel som zájsť k lekárovi. Službu mal vtedy doktor Miroslav Paľko, ešte mladý, ale dôsledný lekár, a nič nenechal na náhodu. Vyšetril ma a po odberoch krvi ma hospitalizoval na I. internej klinike v Košiciach. Odvtedy ubehlo už 25 rokov. Po rokoch som sa opäť ocitol v jeho ambulancii. S doktorom sme sa porozprávali o mojich problémoch, glykémiách a športe. Doktor Paľko je vášnivý športovec. V roku 2019 sme spolu zabehli štafetu Medzinárodného mierového maratónu v Košiciach. Bol to zážitok a príjemný pocit behať s lekárom, ktorý ma lieči na diabetes a podporuje v športe.

Mnohí pacienti sú nezodpovední

Všetci diabetológovia a ich sestričky sa usilujú pomôcť každému pacientovi, sú úžasní, ale ich úsilie a odbornosť sa často míňa ich účinkom... A to je z veľkej časti na zodpovednosti pacientov. Sú nedisciplinovaní, ľahostajní a bez pevnej vôle. K svojmu zdraviu pristupujú laxne až do chvíle, kým nenastanú komplikácie z neliečenej cukrovky. Mnoho diabetikov zomiera skôr a častejšie než nediabetickí pacienti.

Hlavnou príčinou sú kardiovaskulárne choroby, zanedbanou liečbou cukrovky hrozí pacientom oslepnutie, iní začnú mať problémy s obličkami a častou komplikáciou diabetu je gangréna až amputácia nohy. Zlou kompenzáciou glykémií a častými hyperglykémiami dochádza k vážnemu narušeniu imunitného systému.

Najmä v súčasnosti, keď vzdorujeme zákernej pandémii COVID-19 a mutáciám delta či omikron, ktoré zaútočia nečakane na kohokoľvek... seniorov, diabetikov, ale i ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ako sa tomu ubrániť ? Jedine očkovaním, pobytom na čerstvom vzduchu, športom a dodržiavaním prísnych epidemiologických opatrení.

Rúška nie sú zbytočné

Zachytávajú mnoho nežiaducich baktérií a vírusov. V Japonsku bez rúška neuvidíme žiadneho obyvateľa. Ale medzi nami sú mnohí, ktorí nepochopili vážnosť situácie a sú stále proti očkovaniu. Výsledok je jasný. Na pľúcnej ventilácii v nemocniciach leží až 75 % pacientov bez zaočkovania.

Mnohí z nich to už oľutovali, žiaľ, veľa z nich sa už domov k rodinám nevrátilo. Dá sa vôbec bojovať s vírusom, ktorý ohrozuje životy ľudí na celej planéte ? Určite áno. Ja verím lekárom, vedcom, že jedine očkovaním, nosením rúšok a dodržiavaním hygienických opatrení si uchránime naše zdravie a časom porazíme pandémiu, ktorá ohrozuje životy ľudí na celej zemeguli.

Inzulín ma drží pri živote

Som diabetik a tiež mám obavy o svoje zdravie. Mám cukrovku 1. typu a dlho mi trvalo, pokiaľ som sa s tým zmieril a naučil sa s ňou žiť. Som závislý od inzulínu, ten ma drží pri živote. Zaočkovať som sa dal už trikrát. Ak si to situácia bude vyžadovať, dám sa zaočkovať aj štvrtou, prípadne piatou dávkou, lebo si zdravie a život vážim a milujem.

Som presvedčený, že šport posilňuje imunitu a pomáha udržiavať dobré glykémie. Keď mi pred 25 rokmi zistili diabetes 1. typu LADA, mal som krásnych päťdesiat rokov, radosť zo života a pokukoval som po pekných dievčatách. Prekazila mi to choroba diabetes mellitus. Poriadne som sa vyľakal, v tej chvíli som mal pocit, že sa mi zrútil celý svet. Uvedomil som si, že mám nevyliečiteľnú chorobu, s ktorou musím žiť.

Čo prospešné môžem pre seba ešte urobiť?

Premýšľal som, čo prospešné môžem pre svoje zdravie urobiť. Často som sa čudoval ľuďom, ktorí behali a behajú po chodníkoch a lesných cestičkách. Nechápal som, prečo to robia. Až teraz, keď mám diabetes, som pochopil, že to robia kvôli zdraviu.

V jedno ráno som nabral odvahu a obul si bežeckú obuv. Zabehol som prvých 300 metrov, ktoré ma totálne vyčerpali. Bol som úplne zničený. Nevzdával som to. Po mesiaci som už zabehol kilometer, a tak som si kilometre postupne nabaľoval. Beh sa stal mojou srdcovkou a v roku 2000 som zabehol prvý maratón v živote na MMM v Košiciach za 03:54:33. Potom maratón v New Yorku, v Prahe aj Budapešti. Za tie roky mám nabehaných 25 300 kilometrov. Beh som si zamiloval a behám stále aj ako 75-ročný senior, a to i po operácii srdca. Mám mnoho medailí a každá z nich sa rovná jednému bežeckému príbehu...

Vždy sa teším na nové preteky

Spomienky, ktorými bežec žije a ktoré mu dodávajú chuť a energiu pracovať na sebe a ísť ďalej. Žijem ako bežný človek a vždy sa teším na preteky, lebo okrem príjemného pocitu z každého športového podujatia mi beh utužuje a posilňuje zdravie, pomáha spoznávať mestá a obce v našej krásnej slovenskej krajine, ale aj v zahraničí. Stále sa teším z nových priateľstiev a užívam si duševnú pohodu. Viem, že nie je jednoduché prekonať sám seba, ale ak sa chce, nič nie je nemožné. V dobe modernej medicíny, špičkového vybavenia nemocníc a profesionálneho personálu sa dá cukrovka skrotiť, ale určite nie vyliečiť. Toho si musíme byť vedomí.

01 - Modified: 2022-07-18 07:43:49 - Feat.: 0 - Title: Cvičenie je lepšie ako tabletky! 02 - Modified: 2022-06-01 09:18:37 - Feat.: 0 - Title: Rehabilitácia namiesto liekov 03 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie 04 - Modified: 2022-05-20 06:56:15 - Feat.: 0 - Title: Covid ohrozuje všetkých, diabetikov zvlášť
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 13:42