Pneumónia sa často vyskytuje ako komplikácia prechladnutia alebo chrípky, kedy vírus alebo baktéria prenikne do pľúc a spôsobí zápal.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Zápal pľúc postihuje ľudí bez ohľadu na vek

26.07.2023, 14:00

Pneumónia - laicky povedané zápal pľúc, je zápalové ochorenie pľúcneho tkaniva. Môže byť spôsobená baktériami, vírusmi, hubami alebo inými mikroorganizmami.

Pneumónia môže byť rôzneho rozsahu a tiež stupeň závažnosti môže byť rôzny. Niekedy sú prítomné len mierne príznaky, inokedy sa vyskytnú aj vážne komplikácie. Závažnejší priebeh má pneumónia väčšinou u pacientov s oslabeným imunitným systémom a u polymorbídnych pacientov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je toto ochorenie hlavnou príčinou úmrtí a ochorení po celom svete. Pneumónia postihuje ľudí všetkých vekových skupín, od novorodencov až po seniorov. Presné percento nie je možné určiť, keďže je to veľmi rozšírené ochorenie a ovplyvňuje ho veľa rôznych faktorov.  Do ambulancie pneumológie a ftizeológie príde skoro 30% pacientov práve s podozrením na pneumóniu.

 

Z prechladnutia alebo z chrípky

Pneumónia sa často vyskytuje ako komplikácia prechladnutia alebo chrípky, kedy vírus alebo baktéria prenikne do pľúc a spôsobí zápal. Infekcia sa šíri do pľúcnych alveolov (malé vzduchové mechúriky v pľúcach), kde spôsobuje ich zaplavenie tekutinou alebo hnisom. Tento proces môže obmedziť schopnosť pľúc výmeny kyslíka a oxidu uhličitého, čo vedie k symptómom pneumónie.

„Medzi najčastejšie príznaky tohto ochorenia patrí horúčka a zimnica, kašeľ – často so sekrétmi, dýchavica a zrýchlené dýchanie, bolesť na hrudníku, ktorá sa zhoršuje pri hlbokom nádychu alebo kašli, únava  a slabosť, u starších ľudí závraty alebo zmätenosť.“ vysvetľuje MUDr. Anna Forgáčová z ambulanciea pneumológie a ftizeológie Nemocnice AGEL Levice.

 

Liečba pneumónie závisí od príčiny, teda od pôvodcu infekcie

Pri bakteriálnych pneumóniách sa aplikujú antibiotiká, pri vírusových antivirotiká, s ktorými sme sa stretávali hlavne u covidovej pneumónie, ktorá bola spôsobená vírusom. Okrem liekov je tiež dôležité poskytnúť podporu dýchacím cestám a udržať dostatočnú hydratáciu. V prípade vážnej pneumónie alebo prítomnosti komplikácií môže byť potrebná hospitalizácia a podporná liečba.

Tak ako pri väčšine ochorení, aj pri pneumónií existuje prevencia. Prevencia zahŕňa dodržiavanie základných hygienických opatrení (hlavne umývanie a dezinfekciu rúk, dezinfekciu povrchov), očkovanie proti niektorým pôvodcom pneumónie (napr. proti pneumokokom, vírusu chrípky, vírusu covid-19). Dôležité je aj vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, prípadne sa treba chrániť ochrannými prostriedkami (rúško, respirátor) hlavne v sezóne infektov dýchacích ciest (jeseň, zima).

 

Pomáha pohyb aj zdravá strava

Samozrejmosťou by mal  byť zdravý životný štýl - čerstvý vzduch a dostatok pohybu, zdravá vyvážená strava. V neposlednom rade je dôležité myslieť aj na svoje okolie. Keď má človek príznaky infekčného ochorenia dýchacích ciest, sám si nasadí respirátor, aby tak chránil  ostatných pred nákazou, ktorá aj keď môže mať u konkrétneho človeka ľahký priebeh, u polymorbídneho seniora môže spôsobiť  život ohrozujúcu pneumóniu.

01 - Modified: 2023-04-27 13:30:47 - Feat.: 0 - Title: Dlhotrvajúca nádcha 02 - Modified: 2023-04-27 12:49:05 - Feat.: 0 - Title: Imunitu treba posilňovať neustále 03 - Modified: 2023-02-20 14:45:47 - Feat.: 0 - Title: Aké infekcie nás budú ohrozovať? 04 - Modified: 2023-01-28 09:11:30 - Feat.: 0 - Title: Horúčku u dospelých treba znížiť, ak je vyššia ako 38,5 stupňa 05 - Modified: 2022-11-24 17:26:15 - Feat.: 0 - Title: Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením
01 - Modified: 2023-06-30 08:01:24 - Feat.: - Title: Infekcia kliešťovej encefalitídy môže častejšie prebehnúť bezpríznakovo, upozorňuje infektológ 02 - Modified: 2022-11-24 17:26:15 - Feat.: - Title: Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
29. apríl 2024 09:05