V prvom rade je nutné odstrániť príčiny dlhotrvajúcej nádchy.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Dlhotrvajúca nádcha

24.04.2023, 09:00

Je to zápalové ochorenie nosovej sliznice. Takzvaná chronická nádcha je nádcha, ktorá sa opakovane vracia alebo nie je súčasťou bežnej choroby a trvá dlhšie ako tri mesiace.

Príčinou môžu byť alergie, hormonálne zmeny, polypy, zvýšená dráždivosť sliznice alebo infekcie. Chronickú nádchu si môže pacient privodiť napríklad aj nadmerným užívaním niektorých nosových kvapiek, ktoré síce v prvej chvíli zúžia cievy a znížia opuch sliznice, sú však silne návykové a človek si ich potrebuje kvapkať čoraz častejšie. V dôsledku zúžených ciev sa sliznica nedostatočne vyživuje, zdurí sa a priestor vnútri nosovej dierky sa trvalo zúži.

Príznaky chronickej nádchy

Najbežnejším prejavom chronickej nádchy je dlhodobé sťaženie dýchania vplyvom opuchnutej sliznice, keď sa striedavo jedna alebo druhá nosová dierka upcháva. Chronickú nádchu nemusí vždy sprevádzať výtok z nosa, ako to býva pri akútnej nádche. Časté pokusy o uvoľnenie upchatej dierky smrkaním zvyšuje tlak, môžu praskať cievky a prejaviť sa občasné krvácanie z nosa. Opuchnutá sliznica často núti dýchať ústami a narúša aj spánok.

Existuje niekoľko typov

Chronická nádcha sa rozdeľuje na niekoľko typov.

Hypertrofická nádcha, prejavuje sa zdurením nosovej sliznice, čo je príčinou dlhotrvajúcej nepriechodnosti nosových otvorov s občasným zvýšeným výtokom a niekedy aj bolesťou na tvári. Pacient dýcha takmer iba ústami. Postupne sa stráca čuch aj chuť. Hypertrofická nádcha sa môže ďalej rozvíjať v chronický zápal priedušiek alebo zapríčiniť astmatický stav. Môže tiež dôjsť k poruche sluchovodu s častejšou možnosťou zápalu.

– Atrofická nádcha, prejavuje sa skôr pocitom suchého nosa a pálením v nose. Bývajú obvykle prítomné časté bolesti hlavy a migrény. V nose sa tvoria chrasty, ich odstraňovanie zapríčiňuje časté krvácanie z nosa. Sliznica sa neustále stenčuje, znižuje sa aj možnosť výtoku z nosa. Môže dôjsť aj k narušeniu nosovej priehradky.

Pomáhajú lieky aj rôzne opatrenia

V prvom rade je nutné odstrániť príčiny dlhotrvajúcej nádchy. Môže to byť zmena neadekvátneho prostredia, predovšetkým udržovanie aspoň 40 % vlhkosti vzduchu v miestnosti, odstránenie trvalých alergénov a iných dráždivých látok v prostredí, v ktorom sa pacient vyskytuje.

Najčastejšou príčinou problémov spojených s chronickou nádchou býva alergia, preto sa neutralizujú alergény pomocou alergénových vakcín. V prípade, že sú dôvodom chronickej nádchy nosné mandle či anatomická úchylka v tvare nosného priechodu, je vykonaný príslušný chirurgický zákrok. Často bývajú nasadené lokálne kortikosteroidy a soľné roztoky na dlhodobé užívanie. Pokiaľ došlo k infekcii vo vedľajších nosových dutinách vplyvom chronickej nádchy, sú nasadené antibiotiká.

Ďalším možným spôsobom je laserový operatívny zákrok. Nie je určený pre všetkých pacientov s chronickou nádchou a vyžaduje starostlivú predoperačnú prípravu. Zákrok spočíva v odstránení časti zdurenej sliznice, čím sa sliznica zmenší, spriechodní miesto a vytvorí priechod vzduchu nosnou dierkou.

Aké lieky sú vhodné?

Na chronickú nádchu sa používajú dlhodobo používané soľné roztoky či nosové kvapky s kortikosteroidmi. Pri chronickej nádche na alergickom podklade sú často používané tablety, napr. Claritin, Xyzal, Zyrtec atď. Na liečbu alergie a potláčanie alergénov slúžia alergénové vakcíny.

V starostlivosti alergiológa

Dlhodobú starostlivosť zaisťuje alergiológ. Pri pravidelných kontrolách sleduje alergény, priechodnosť priedušiek a predpisuje kortikoidy do nosa. Dlhodobá nepriechodnosť nosa a nemožnosť dýchania nosom môže byť riešená u otorinolaryngológa (ORL). Tam urobia pacientovi aj výter z nosa na kultivačné vyšetrenie.

 

Domáca liečba

Bylinky

Na chronickú nádchu môže pomôcť čaj z ľubovníka, nátržníka husieho a skorocelu.

Homeopatiká

Dlhotrvajúca alebo chronická nádcha u pacienta, ktorý v minulosti trpel opakovanými katarmi dýchacích ciest, vyžaduje podávanie lieku Silicea.

Arómoterapia

Vyskúšajte arómoterapeutické kúpele s 20 kvapkami eukalyptu, citrónového alebo cédrového oleja. Pri alergickej nádche je vhodné často vetrať.

 

(mojezdravi.cz)

01 - Modified: 2023-02-20 14:45:47 - Feat.: 0 - Title: Aké infekcie nás budú ohrozovať? 02 - Modified: 2023-02-06 11:38:42 - Feat.: 0 - Title: Senná nádcha je najčastejšia diagnóza v ambulanciách alergológov 03 - Modified: 2023-03-01 05:53:16 - Feat.: 0 - Title: Zinok a imunita – ako to funguje
01 - Modified: 2023-12-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Skoncujte s otravným kašľom či nádchou: Tie správne rady, ktoré pomôžu 02 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 03 - Modified: 2023-02-06 11:38:42 - Feat.: - Title: Senná nádcha je najčastejšia diagnóza v ambulanciách alergológov 04 - Modified: 2023-02-20 14:45:47 - Feat.: - Title: Aké infekcie nás budú ohrozovať? 05 - Modified: 2022-08-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne upozorňujú na rastúci počet alergikov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 10:08