StoryEditor

Zbavte sa kvasiniek

19.06.2012, 23:03
Autor:
(dia)(dia)
Milé dámy, za to, že vás opakovane trápia vaginálne kvasinkové infekcie, sa nemusíte vôbec hanbiť. Ich vznik totiž nesúvisí s nedostatočnou hygienou, ako si to mnohé z vás myslia. Naopak, sú reakciou vášho tela na stres, psychickú záťaž, náhle klimatické zmeny, tehotenstvo či menopauzu.

Milé dámy, za to, že vás opakovane trápia vaginálne kvasinkové infekcie, sa nemusíte vôbec hanbiť. Ich vznik totiž nesúvisí s nedostatočnou hygienou, ako si to mnohé z vás myslia. Naopak, sú reakciou vášho tela na stres, psychickú záťaž, náhle klimatické zmeny, tehotenstvo či menopauzu. Túto nepríjemnú nákazu si však môžete zapríčiniť aj kúpaním sa v termálnej vode či nosením sexi nohavičiek.

Vaginálna mykóza je podľa gynekológa MUDr. Jozefa Španku bežné ochorenie, ktoré sa dá spoľahlivo a rýchlo odstrániť. Dôležité je však začať s liečbou čo najskôr. Čo však musíte vedieť, je to, že kvasinkami ochorieť nemôžete. Sú totiž neustále usídlené v pošve a za normálnych okolností si váš imunitný systém a kyslé pH, ktoré tam dole máte, s nimi bez problémov poradí a nedôjde k ich premnoženou. „Kvasinky v normálnom množstve sa považujú dokonca za profit, problém nastáva len vtedy, keď sa za určitých okolností premnožia,“ hovorí MUDr. J. Španka. A práve vtedy sa objavia subjektívne ťažkosti, ktoré sú pre mnohé z vás dôverne známe.

2,3 miliardy žien prekoná vaginálnu mykózu aspoň 1-krát za život.

Každá žena

Gynekológ MUDr. J. Španka zo svojich skúseností hovorí, že mykózu prekoná každá žena. „Vysoký výskyt tohto ochorenia jasne ukazuje, že kvasinkami netrpí len určitá skupina žien, ale každá bez ohľadu na vek, pôvod, profesiu či rasu.“ A v žiadnom prípade nevzniká pre nedostatočnú hygienu. „Veľa žien si myslí, že nadmernou hygienou si zvýšia riziko infekcie, ale nie je to pravda.“ Kvasinky sa premnožujú preto, lebo prežívate intenzívny stres, žijete v psychickom napätí, vplývajú na vás klimatické zmeny či rozhádzané hormóny počas tehotenstva alebo menopauzy. Zvýšené riziko prepuknutia mykózy nastáva aj pri poruche imunitného systému pri akomkoľvek inom ochorení, napríklad pri chrípke či diabete. K okamžitému premnoženiu kvasiniek dochádza aj vtedy, keď užívate antibiotiká, ktoré ničia okrem patogénov i normálnu vaginálnu flóru.

 

Dôležité!

Ste diabetičky a trpíte mykózou často? Ak áno, mali by ste sa zamyslieť nad hladinami svojej glykémie. Pokiaľ sú jej hodnoty rozhádzané, infekcie sa nezbavíte. Nevyvážený diabetes totiž vplýva na vaginálnu flóru veľmi negatívne.

Tangá nohavičky

Problém s premnoženými kvasinkami môžete mať aj v prípade, ak uprednostňujete pred bavlnenou bielizňou nepriedušnú syntetickú a hlavne tangá nohavičky. „Priestor medzi pošvou a konečníkom je veľmi malý, takže mikróby, ktoré existujú normálne v čreve, sa týmto typom nohavičiek môžu veľmi rýchlo preniesť z konečníka a nastane problém,“ upozorňuje gynekológ.

Pôvodcom vaginálnej mykózy je v 80 – 90 % kvasinka Candida albicans.

Aj v bazéne

Počas letných horúčav by sa najmä tie z vás, ktoré mykózou trpia opakovane, mali vyhýbať verejným bazénom, najmä s termálnou vodou a saune. Podľa MUDr. Španka sa do vody v bazéne pridávajú dezinfekčné prípravky a práve tie vám môžu narušiť prirodzenú rovnováhu v intímnych partiách.

Pozor na depiláciu

Gynekológ tiež upozorňuje na úplnú depiláciu v oblasti ohanbia alebo nad lonovou kosťou. „Aj ochlpenie zvyšuje imunitu pošvového vchodu, pretože zadržiava oveľa viac mikróbov ako koža. Znižuje teda riziko akejkoľvek infekcie, bakteriálnej aj kvasinkovej.“ Tak, dámy, zvážte, či vizuálna estetika alebo radšej zdravie.

Čo zvyšuje riziko vzniku infekcie?

● nevyvážený diabetes

● nevyvážená strava

● iné infekčné ochorenie

● užívanie antibiotík

● hormonálne zmeny – tehotenstvo, menopauza

● tesná spodná bielizeň

Výtok a svrbenie

Ak vás trápi otázka, či kvasinkami môžete nakaziť aj svojho partnera, nemusíte sa obávať. „Kvasinkovú infekciu nepovažujeme za sexuálne prenosné ochorenie a pokiaľ partner nemá žiadne subjektívne ťažkosti, nemusí sa liečiť,“ hovorí gynekológ. Vy sa však s mykózou dajte okamžite do boja. Na to, že je zle, vás môže upozorniť niekoľko príznakov. Môžete mať výtok rôznej konzistencie – od jemnej vodnatej tekutiny až po biely tvarohovitý výtok. Pokiaľ je spojený aj so svrbením či opuchom intímnych partií, je príznakom akútnej kvasinkovej infekcie. V tom prípade by ste mali zájsť na vyšetrenie. Keď vás však mykóza aj so svojimi neznesiteľnými sprievodmi zastihne v piatok večer a vy už nemáte možnosť zájsť za gynekológom, siahnite po vaginálnych krémoch či tabletách, ktoré si môžete kúpiť v lekárni. Pri ľahšej infekcii môžete byť zdravá už po jednodňovej liečbe, pri komplikovanom stave vám lieky prinesú úľavu za 3 až 6 dní. „Keď však ochorenie prejde do chronicity, príznaky už nie sú typické a vtedy by sa žena nemala liečiť sama,“ radí MUDr. J. Španka.

Dodržiavajte zásady

V prípade, že ste na vaginálnu infekciu náchylné, snažte sa dodržiavať tieto zásady:

● Používajte sprchovacie šampóny, ktoré sú určené na intímnu hygienu.

● Noste vzdušné oblečenie a bavlnenú bielizeň klasického strihu. V čase, keď vás mykóza doslova trápi, gynekológ odporúča nenosiť žiadnu bielizeň.

● Skúste tiež obmedziť cukor, stačí, že si prestanete sladiť kávu alebo čaj a vzdáte sa čokolády. Uvidíte, že frekvencia infekcií sa zníži.

● Používajte iba neparfumované vložky a toaletný papier.

● Vyhýbajte sa tampónom. Siahnuť po nich by ste mali len v nevyhnutných situáciách, ako je cestovanie, plávanie či tanec. Tampón by ste si mali vymieňať tiež častejšie, nie každé 3 – 4 hodiny, ako sa dočítate v letáku, ale každé 2 hodiny. „Tampón sa okamžite osídľuje mikróbmi a môže dôjsť k premnoženiu,“ upozorňuje gynekológ.

● Intímne partie udržiavajte v suchu.

● Vyhýbajte sa verejným bazénom a saune. Naopak, morská voda na vás bude pôsobiť liečivo.

● Počas liečby mykózy si dajte pauzu v sexe, nie však preto, že by ste nakazili partnera, ale preto, že pri mechanicky dráždenej pošvovej sliznici sa infekcie budete zbavovať oveľa dlhšie. Tiež zabudnite na kondóm s latexom, ktorý podľa gynekológa podporuje množenie kvasiniek.

● Dočasne, aspoň na pol roka až rok vysaďte hormonálnu antikoncepciu. Pomôže vám to kvasinkovú infekciu dôkladne preliečiť a zároveň zabránite jej opakovaniu.

● Uprednostňujte cereálne pečivo, nelúpanú ryžu, pohánku, ovocie či biely jogurt.

● Užívajte prípravky na posilnenie imunity, napríklad probiotiká.

● Rozhodne sa vyhnite samoliečbe, spojenej s aplikáciou probiotických jogurtov a zakysaných mliečnych výrobkov priamo do pošvy!

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
15. apríl 2024 11:19