Najviac ohrození sú pacienti s diabetom, s chronickými ochoreniami pľúc, srdca či dialyzovaní.SNÍMKA: Dreamstime
StoryEditor

Aké infekcie nás budú ohrozovať?

15.02.2023, 09:00

Najčastejšie ide o virózy dýchacích ciest, ale aj chrípku, covid či zápaly priedušiek a pľúc.

S chladnejším počasím sa neodmysliteľne spája aj nárast počtu respiračných ochorení. „Koncom roka sa najčastejšie objavujú respiračné virózy horných a dolných dýchacích ciest, najlepším príkladom je chrípka. Na vzostupe sú aj bakteriálne zápaly priedušiek a pľúc a, samozrejme, zhoršovanie chronických obštrukčných chorôb pľúc,“ vymenúva MUDr. Jozef Kubík, pneumológ z nemocnice AGEL Handlová.

Slnko prirodzene zabíjalo vírusy

Na stúpajúcom počte respiračných ochorení má podľa pneumológa Kubíka podiel viacero faktorov. „Znižuje sa intenzita slnečného žiarenia a aj jeho UV zložky, ktorá prirodzene zabíja vírusy a baktérie, zvyšuje sa vlhkosť vzduchu a znižuje teplota vzduchu, pričom teploty medzi 0 – 15 stupňov Celzia sú ideálne pre množenie vírusov,“ hovorí s tým, že v prechodnom období, kým udrú mrazy, sa ľudia často nedostatočne obliekajú.

Ohrození sú pacienti s viacerými ochoreniami

Respiračné choroby zdraví ľudia podľa MUDr. Kubíka prekonajú väčšinou bez výraznejších problémov. „Nebezpečnejšie sú u pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, dialyzovaných pacientov, diabetikov, imobilných alebo zle mobilných pacientov a u ľudí s cirhózou pečene,“ upozorňuje lekár.

Absolútna ochrana neexistuje

Absolútna ochrana pred respiračnými chorobami podľa pneumológa Kubíka neexistuje. „Dôležité je v tomto prípade správanie ľudí. Napríklad aj neobľúbené nosenie rúšok a respirátorov na miestach s veľkou koncentráciou ľudí je jeden z dôležitých ochranných prostriedkov na zníženie šírenia respiračných infekcií,“ hovorí lekár. Podstatné však podľa neho je, aby ľudia s príznakmi respiračného ochorenia zostali doma, nechodili na miesta, kde sa nachádza väčšia koncentrácia ľudí v uzavretom priestore, ako sú supermarkety, obchodné centrá, kiná, MHD, čakárne u lekárov a podobne. „Okrem toho má v prevencii, samozrejme, vplyv aj nešpecifická podpora imunity,“ dodáva.

Imunitu nestačí posilňovať na jeseň

Posilňovanie imunity je vhodným spôsobom, ako sa respiračným chorobám vyhnúť. Pneumológ Kubík však hovorí, že ju treba posilňovať po celý rok. „Imunitu by mal človek posilňovať priebežne v podobe dostatočne pestrej a na vitamíny bohatej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity či otužovania. Pred jeseňou, počas jesene a zimy môžem odporučiť zvýšiť príjem vitamínov C a D,“ dodáva.

Chrípka je nákazlivá

Chrípka, podľa profesorky Zuzany Krištúfkovej, prezidentky Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti, nie je vôbec banálna záležitosť. „Ide o akútne vysoko nákazlivé vírusové ochorenie,“ uvádza s tým, že spúšťa kardiovaskulárne príhody aj u zdravých dospelých.

„Vzhľadom na veľmi nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne a nedostatočnú zaočkovanosť ľudí môžeme predpokladať, že populácia u nás bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť do silnej chrípkovej epidémie,“ dodáva profesorka Krištúfková.

Vážne komplikácie

Profesorka Krištúfková ďalej uvádza, že s ochorením chrípky je na celom svete súvisiacich 3 – 5 miliónov prípadov závažných ochorení a až 650-tisíc úmrtí ročne. „Chrípka môže mať veľmi ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a spôsobiť smrť,“ uvádza s tým, že chrípka môže viesť k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca. „Pacientom sa v dôsledku vírusovej infekcie môžu zhoršiť chronické zdravotné ťažkosti alebo ich môže postihnúť syndróm akútnej respiračnej tiesne,“ upozorňuje. Na Slovensku podľa nej býva chrípka nepriamou príčinou úmrtí približne 800 pacientov ročne.

 

Komplikácie chrípky

– Nervové

Kŕče z vysokej horúčky, zápal mozgu

– Srdcové

Zápal srdcového svalu

– Dýchacie

Zápal stredného ucha, prínosových dutín, priedušiek, zápal pľúc

– Tehotenstvo

Ohrozenie matky, riziko predčasného pôrodu, riziko úmrtia plodu, znížená pôrodná hmotnosť

– Pohybové

Zápal svalov až rozpad svalových buniek

 

Príznaky chrípky:

Celkové: náhly začiatok, horúčka do 40 stupňov Celzia, zimnica, triaška

Nervové: bolesti hlavy, zmätenosť

Dýchacie: suchý kašeľ, bolesť hrdla, nádcha (nemusí byť)

Zažívacie: pocit na vracanie, vracanie, hnačka

Pohybové: bolesti svalov a kĺbov, únava

 

Máte covid alebo podozrenie na covid?

Zostaňte doma. V prípade potreby nákupu požiadajte ľudí vo vašom okolí, aby išli za vás.

Ak musíte ísť von, vyhnite sa používaniu akéhokoľvek druhu verejnej dopravy alebo taxíkov.

Vždy použite rúško na tvár.

Ak sa vaše príznaky zhoršia, okamžite telefonicky kontaktujte svojho lekára.

Oddýchnite si a pite dostatok tekutín.

K lekárovi nechoďte, v prípade mimoriadnych zdravotných udalostí volajte na číslo 155 a informujte dispečing, že máte alebo môžete mať covid-19.

01 - Modified: 2023-01-05 11:04:33 - Feat.: 0 - Title: Po pandémii sa ľudia vrátili do kúpeľov, pribudli postcovidové stavy 02 - Modified: 2022-11-25 10:40:07 - Feat.: 0 - Title: Šíri sa ako pandémia 03 - Modified: 2022-07-13 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvýšená teplota oznamuje problém 04 - Modified: 2022-05-13 07:51:21 - Feat.: 0 - Title: Najviac baktérii sa nachádza na končekoch prstov
01 - Modified: 2024-01-31 12:30:00 - Feat.: - Title: COVID-19 je stále globálnou hrozbou, uvádza WHO 02 - Modified: 2024-01-29 12:22:08 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa ešte nekončí. Pre seniorov môže byť obzvlášť nebezpečná 03 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 04 - Modified: 2023-05-15 11:13:28 - Feat.: - Title: Respirátory už nie sú povinné 05 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:18