Pretrvávajúci kašeľ alebo dýchavičnosť môžu byť tiež ukazovateľom zlyhávania srdca, keď sa hromadí tekutina v pľúcach a spôsobuje práve tieto problémy. Dýchavičnosť pri cvičení, námahe a strese tak môže byť včasným znamením toho, že sa vo vašom organizme niečo deje. Dýchavičnosť zvyčajne ukazuje na srdcové ochorenie v ranom štádiu alebo začínajúce pľúcne ochorenie. Až lekárska prehliadka môže odhaliť, čo sa za vašou dýchavičnosťou skrýva. Pre ochorenie srdca je typický pocit, že nemôžete chytiť dych a neschopnosť nadýchnuť sa zhlboka. Zlá cirkulácia krvi môže vyústiť v namáhavé dýchanie. Ak sa vaše problémy s dýchaním zhoršujú v noci a v polohe v ľahu, môže to tiež ukazovať na srdcové ochorenia. Dýchavičnosť, či už pri fyzickej aktivite, strese alebo v kľudovom režime by mala byť vždy dôvodom návštevy lekára, pretože môže byť príznakom celého radu závažných zdravotných problémov.Youtube
StoryEditor

Zápaly pľúc ohrozujú najmä seniorov

16.03.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Zápal pľúc je veľmi vážne infekčné ochorenie, ktoré môžu vyvolávať rôzne mikroorganizmy. Pre rizikové skupiny, akými sú starší ľudia, môžu byť následky ochorenia fatálne. Na infekcie dýchacích ciest ročne zomrie viac ako 2 700 Slovákov.

V zimnom období sa zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia respiračnými infekciami, ako sú chrípka alebo zápal pľúc. Pre rizikové skupiny, akými sú starší ľudia, môžu byť fatálne.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa na Slovensku vyskytuje okolo 17-tisíc prípadov zápalu pľúc ročne. Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť preto upozorňuje, že na Slovensku ročne zomrie viac ako 2 700 ľudí na infekcie dolných dýchacích ciest, z nich viac ako 2 200 osôb je starších ako 65 rokov. Zároveň sú piatou najčastejšou príčinou smrti na Slovensku.

Pneumónia ohrozuje najmä seniorov


Zápal pľúc je veľmi vážne infekčné ochorenie, ktoré môžu vyvolávať rôzne mikroorganizmy, napríklad vírusy či baktérie.
Či ide o zápal pľúc bakteriálny alebo nebakteriálny, vždy môže byť predovšetkým pre rizikové skupiny život ohrozujúci. U starších ľudí môže navyše aj v prípade úspešnej liečby spôsobiť destabilizáciu pôvodných chronických ochorení, ktorá môže vyústiť do srdcových zlyhaní, komplikácií cukrovky či zlyhania obličiek,“ uviedol lekár Štefan Laššán z Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Ak vyžaduje zápal pľúc hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti u pacienta nad 80 rokov, pravdepodobnosť úmrtia je podľa lekárov až 80 percent.

Baktérie spôsobujú vážne ochorenia


Pneumónia je podľa MUDr. Laššána infekčné ochorenie vyznačujúce sa napadnutím malých dýchacích ciest a pľúcneho tkaniva v blízkosti pľúcnych mechúrikov, v ktorom prebieha výmena dýchacích plynov. V niektorých prípadoch sú súčasne napadnuté aj priedušky.

Rozdiel je v tom, čo infekciu vyvolalo. Pri bakteriálnom pôvodcovi najčastejšie hovoríme o takzvanom pneumokokovom zápale pľúc. Spôsobuje ho baktéria Streptococcus pneumoniae známa aj ako pneumokok. Pneumokoky spôsobujú široké spektrum vážnych ochorení, pričom najťažšími sú práve zápal mozgových blán (meningitída), sepsa a zápal pľúc – pneumónia.

„Pre rizikové skupiny je nevyhnutná prevencia, ktorá spočíva predovšetkým vo vakcinácii proti chrípke a pneumokokom,“ uviedol Laššán.

Atypický priebeh ochorenia


U seniorov má pneumokokový zápal pľúc často atypický priebeh. Príznaky ako kašeľ, teplota či bolesti svalov a kĺbov sú ľahko zameniteľné s inými ochoreniami. Navyše môžu úplne absentovať. Diagnostika ochorenia je preto oveľa ťažšia a liečba komplikovanejšia.

Dôležité je ochoreniu predchádzať. Možnosťou je očkovanie, ktoré má overený bezpečnostný profil a pred pneumokokovým zápalom pľúc dokáže spoľahlivo chrániť. Je možné ho absolvovať pri jednej návšteve lekára spolu s očkovaním proti chrípke,“ hovorí MUDr. Iveta Malíková, všeobecná lekárka pre dospelých. Vakcíny preplácajú zdravotné poisťovne.


Prevencia v TROCH krokoch


Odborníci upozorňujú, že šíreniu infekcie je možné najlepšie zabrániť kombináciou troch prístupov k prevencii:
• metóda R-O-R (rúško, odstup, umývanie rúk)
• očkovanie proti chrípke a pneumokokom
• efektívna liečba chronických ochorení a komorbidity, ktorými seniori trpia


Nebezpečenstvo zápalu pľúc rastie so zvyšujúcim sa vekom


Tak ako starne organizmus, oslabuje sa aj imunitný systém, preto menej spoľahlivo reaguje na infekcie. U seniorov sa prejavuje aj opotrebovanie orgánov a často sa vyskytujú aj chronické diagnózy, ako sú ochorenia srdcovo-cievneho systému, cukrovka alebo pľúcne ochorenia. Organizmus sa preto ťažšie vyrovná s infekciami a zvyšuje sa riziko ťažkého priebehu zápalu pľúc.


Čo je zápal pľúc


Ide o infekčné ochorenie vyznačujúce sa napadnutím malých dýchacích ciest a pľúcneho tkaniva v blízkosti pľúcnych mechúrikov, v ktorom prebieha výmena dýchacích plynov. V niektorých prípadoch sú súčasne napadnuté aj priedušky. Rozdiel je v tom, čo infekciu vyvolalo. Môže ísť o baktérie či vírusy.


Aké sú prejavy zápalu pľúc?

  • dýchacie ťažkosti
  • bolesti na hrudníku, ktoré sa stupňujú pri nádychu alebo kašli
  • suchý dráždivý kašeľ na začiatku ochorenia, neskôr môže byť produktívny s vykašliavaním hlienov
  • horúčka
  • triaška
  • zvýšené potenie
  • sucho v ústach
  • bolesti hlavy a kĺbov
  • slabosť, malátnosť, únava


Liečba pneumónie

Liečba patrí výhradne do rúk lekára. Pri zanedbaní liečby alebo zle liečených prípadoch hrozí zlyhanie dýchania. Liečba zápalu pľúc – pneumónie, musí byť špecifická, a to podľa vyvolávajúcej príčiny. Ak zápal vyvolali baktérie, je potrebné nasadenie antibiotík, pri zápale vyvolanom alergénom zase kortikoidy.

(článok bol uverejnený v časopise Diabetik 11-12/2020)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:54