StoryEditor

K ušným zápalom vás môžu doviesť aj rozhádzané glykémie

26.06.2015, 00:50
Autor:
(dia)(dia)
Mať rozhádzané glykémie a byť ľahostajný k liečbe diabetu sa neoplatí.

Okrem diabetických komplikácií sa ako diabetici môžete o niečo zložitejšie, ako zdraví ľudia, popasovať s rôznymi infekciami. Tie môžu veľké škody napáchať aj v sluchovom orgáne.

 

Vo vonkajšom zvukovode

Mali by ste vedieť, že s rozkolísaným diabetom ste náchylnejší na zápaly v organizme. Ak sa zápal prejaví vo vonkajšom zvukovode, máte o ťažkosti postarané. Okrem toho, že vás to bude nepríjemne bolieť, môžu pri nezodpovednej liečbe samotného zápalu a aj diabetu nastať komplikácie.

 

Cesta pre patogény

Koža vo vonkajšom zvukovode býva v dôsledku zlej kompenzácie krehkejšia a to je dôvod, prečo sa ľahšie poškodí. Keď je už poškodená, býva prístupná pre rôzne patogény, ako sú vírusy, baktérie či plesne. „Pokiaľ cukrovka nie je kompenzovaná, priebeh zápalu je horší a trvá dlhšie. Najväčším nebezpečenstvom je baktéria Pseudomonas aeruginosa, ktorá sa môže šíriť hlboko na kosť zvukovodu a pôsobiť malígne,“ hovorí otolaryngologička MUDr. D. Nechojdomová.

 

Až do stredného ucha

Malígny zápal vonkajšieho zvukovodu nemusí postihnúť len kosť zvukovodu, ale aj štruktúry, ktoré sa nachádzajú v strednom uchu. „Za normálnych okolností sú kryté kostenou štruktúrou, ale keďže zápal postupuje, môže poškodiť napríklad tvárový nerv, ktorý je uložený v kostenom kanáli, v dôsledku čoho môže ochrnúť polovica tváre. Pri poškodení rovnovážneho aparátu môže človek pociťovať závrate,“ upozorňuje lekárka. Nebezpečná baktéria sa môže šíriť ďalej a vyvolať dokonca vnútrolebečné komplikácie. V tom prípade by ste sa nevyhli bolesti hlavy a zvýšenej telesnej teplote.

 

Krvavé pľuzgieriky

Hemoragický zápal vonkajšieho zvukovodu a Herpes simplex patria medzi vírusové infekcie. S hemoragickým zápalom môžete mať podľa otolaryngologičky dočinenia napríklad počas chrípky alebo iného vírusového ochorenia. Upozorní na seba priesvitnými alebo tmavomodrými krvavými pľuzgierikmi na koži zvukovodu, ušnice a na blanke bubienka. Podobné drobné pľuzgieriky s vodnatým obsahom sa zase objavujú pri herpese. Akonáhle prasknú a pália, ide o znak, že sa spontánne zahoja.

 

Narušený kryt

Svrbenie v uchu nemusí na prvý pohľad znamenať vážnu komplikáciu. Upozorňujeme vás však, aby ste mu venovali pozornosť a objednali sa na vyšetrenie. Svrbenie totiž môže čoskoro prejsť do výtoku, nepríjemnej bolesti a v najhoršom prípade až k strate sluchu. „Keď človeka svrbí v uchu, má nutkanie sa poškriabať, a práve to je momentom, keď sa narušený kryt stáva bránou vstupu infekcií. Pre zápal je potom typický výtok, bolesť a opuchnutá koža zvukovodu. Človek vtedy môže horšie počuť, môže mať pocit zaľahnutia a šumí mu v ušiach,“ hovorí MUDr. D. Nechojdomová.

 

Vyšetrenie u lekára

Po diagnostikovaní zápalu vonkajšieho zvukovodu vám lekár stanoví cielenú liečbu. Takmer každý deň budete musieť chodiť do ambulancie, kde vám zvukovod dôkladne ošetria. Podľa lekárky si masť dokážete doma aplikovať len čiastočne do jeho prednej časti, u otolaryngológa vám navyše urobia výplach, ktorým sa odstráni naprodukovaný hnis a odlúčené kožné bunky.

 

Masť, výplach a tabletky

Pri bakteriálnej infekcii budete užívať antibiotiká. Okrem toho vám môžu pomôcť protizápalové roztoky, antibaktoriálne krémy, masti, kvapky, ktoré sa aplikujú voľne do zvukovodu alebo na štráfiku. „V prípade plesňovej infekcie je dôležitá antimykotická terapia v podobe mastí, pri vírusovej infekcii sa podávajú antivirotiká. Keď po lokálnom ošetrení nedochádza k zlepšeniu, pacient užíva tabletky. Ak ani po takejto liečbe nedochádza k ústupu ťažkostí, pacienta hospitalizujeme a lieky dostáva intravenózne,“ vysvetľuje MUDr. D. Nechojdomová. Keď sa zápal šíri ďalej a hrozí rozvoj komplikácie, je nevyhnutný chirurgický zákrok.

 

Viaže nečistoty

Ak chcete predísť ušnej infekcii, nesnažte sa žltú, mäkkú a mastnú substanciu vo zvukovode odstraňovať vatovými tyčinkami. Ušný maz tvorený hlavne triglyceridmi, mastnými kyselinami a cholesterolom je tam na to, aby viazal nečistoty, odumreté bunky kože a bránil prieniku mikróbom cez kožu hlbšie do ucha. „Ľudia sa často snažia vyčistiť vonkajší zvukovod vatovými tyčinkami, pričom zatlačia nahromadený ušný maz hlbšie do vnútra zvukovodu proti smeru jeho pohybu. Zvukovod má samočistiacu schopnosť a nevyžaduje agresívne čistenie,“ odporúča lekárka. Práve pri manipulácii s tyčinkami si môžete kožu zvukovodu ľahko poraniť a infekciu si zaniesť dovnútra. Najlepšie teda urobíte, keď si zvukovod vyčistíte po kúpeli končekom čistého uteráka.

 

Infekcia v krku

Do rúk otolaryngológa sa dostanete nielen pri ušných zápaloch, ale aj pri hlbokej krčnej infekcii. Podľa MUDr. D. Nechojdomovej sa u nekompenzovaných diabetikov často rozvíja ako komplikácia zápalu hltana, krčných lymfatických uzlín a slinných žliaz. „Nebezpečenstvo vyplýva z možnosti šírenia danej infekcie cez priestory krku až do medzihrudia.“ Pri hlbokej krčnej infekcii ide o akútny stav, ktorý si vyžaduje chirurgickú intervenciu a antibiotickú liečbu.

 

Sfarbenie výtoku

Pre každý patogén, ktorý napadol zvukovod, je charakteristická konzistencia a sfarbenie výtoku. Ak ide o plesne, vytvárajú sa hubovité zhluky rôznej farby. Baktéria Pseudomonas aeruginose je zodpovedná za zápach. Bolesť v takomto prípade býva často veľmi silná.

 

Riziko prechodu

Blanka bubienka väčšinou nedovolí zápalu vonkajšieho zvukovodu pokračovať až do stredného ucha. Riziko prechodu infekcie sa však zvyšuje vtedy, keď je blanka prasknutá alebo inak poškodená.

 

Premasťujte

Tvorí sa vám v uchu veľa ušného mazu? Zájdite raz za polrok do ambulancie ušného lekára, kde vám ho bezpečne odstránia. Ak máte kožu zvukovodu suchú a má tendenciu k šupinateniu či k tvorbe ekzému, poraďte sa s odborníkom, ako ju premastiť.

 

Drobnú trhlinku či vyrážku v uchu si v žiadnom prípade neškrabte, nevytláčajte, rozhodne nie špinavými rukami. Hrozí riziko zavlečenia infekcie.

 

Najbežnejšie zdroje infekcie:

mechanické čistenie

uterák

termálne bazény

 

Dôležité!

Trpíte zápalom vonkajšieho zvukovodu? Nedotýkajte sa ho prstami ani vatovými tyčinkami. Infekciu si môžete preniesť aj do druhého ucha. 

 

Užitočné rady

Pri akomkoľvek nepríjemnom náznaku, svrbení, pichaní či výtoku z ucha vyhľadajte lekára.

Myslite na to, že včasným vyšetrením a následným liečením ušných problémov predchádzate komplikáciám.

Nezabúdajte, že predpokladom úspešného vyliečenia sú optimálne hodnoty glykémie.

Na mechanické odstránenie ušného mazu vatovými tyčinkami radšej zabudnite.

 

Hučí vám v ušiach?

Ako diabetici môžete mať problémy aj s hučaním v ušiach, ktoré sa odborne nazýva tinnitus. Dôvodov, prečo počujete v ušiach zvuky, môže byť mnoho. Jedným z nich je nevyrovnaná kompenzácia diabetu, pri ktorej dochádza k zmenám na cievach. Môže tak dôjsť napríklad pri zúžení krčných tepien, alebo pri zmenách v oblasti sluchového orgánu a centrálneho nervového systému. Dokonca aj umelé aspartamové sladidlo sa môže spájať s tinnitom. Neplatí to však všeobecne, pretože tu zohrávajú úlohu aj iné okolnosti a ďalšie rizikové faktory, napríklad vrodené genetické predpoklady alebo hluk, ktorému ste počas života vystavení.

 

Anatómia sluchového orgánu

Vonkajšie ucho – ušnica a vonkajší zvukovod

Stredné ucho – ušný bubienok, kladivko, nákovka, strmienok

Vnútorné ucho – špirálovitý slimák, polkruhovité kanáliky naplnené tekutinou, sluchový nerv

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-06-29 13:45:31 - Feat.: 0 - Title: Brown: Verejnosť musí byť neustále v strehu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 14:39