Lieky dokážu zmierniť ťažkosti, zlepšiť kvalitu života a významne ho pacientovi predĺžiť.FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Vysoký tlak v pľúcach ničí aj srdce

07.10.2022, 09:00

Pľúcna arteriová hypertenzia je nevyliečiteľné ochorenie. Môže vzniknúť z akejkoľvek príčiny, najčastejšie je prejavom iného ochorenia: poruchou srdca či ochorením pľúc.

Pri tomto ochorení znamená, že v krvných cievach – tepnách je zvýšený tlak. Základnou príčinou je postupné zužovanie a zhrubnutie drobných pľúcnych tepien, v ktorých sa môžu tvoriť drobné krvné zrazeniny. Takéto zmenené a redukované pľúcne cievne riečisko kladie vysoký odpor pravej komore srdca, ktorá musí vyvinúť veľkú silu a tlak, aby pretlačila krv cez pľúca. Preto jej svalová stena zhrubne a komora sa zväčší. Dlhodobo zvýšené nároky na činnosť komora nezvláda a zlyháva.

Ide o nevyliečiteľné ochorenie. Pacienti majú k dispozícii lieky, ktoré sú zamerané na zlepšenie symptómov. V niektorých prípadoch je však jediným riešením transplantácia pľúc.

Už jedenásť rokov žije s pľúcami od darcu

Keď sa dozvedela o svojom smrteľnom ochorení, mala sotva štyridsaťtri rokov, dve malé deti a obrovskú chuť žiť. Prognózy lekárov však zneli nekompromisne. Bez liečby maximálne jeden – dva roky života. Pani Iveta Makovníková mala šťastie. Stala sa prvou Slovenkou, ktorá s diagnózou pľúcna artériová hypertenzia podstúpila transplantáciu pľúc.

O chorobe sa pritom dozvedela náhodou. Jej symptómy sa v mnohom podobajú na iné ochorenia, prípadne sú takmer identické. Preto býva pľúcna artériová hypertenzia ťažko rozpoznateľná. Dýchavičnosť pani Iveta pripisovala fajčeniu, preto s týmto zlozvykom skoncovala. Nepomohlo. Jej stav sa zhoršoval natoľko, že postupom času dychčala už pri bežných domácich prácach a prejsť cestu do kopčeka do obchodu bol pre ňu nadpozemský výkon. K tomu sa pridalo točenie hlavy a časté zahmlievanie pred očami. „Mala som obličkový kamienok, s ktorým som sa dostala do nemocnice v Martine a podstúpila som rôzne vyšetrenia. Odtiaľ ma poslali do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, kde sa moja diagnóza potvrdila,“ hovorí. Na túto diagnózu tak odborníci prišli náhodou.

Bez transplantácie by neprežila

Keď sa jej stav po siedmich rokoch zhoršil do takej miery, že nebola iná možnosť ako transplantácia, na darcu čakala štyri mesiace. „V tom čase som už bola pripútaná ku kyslíkovému prístroju. Celé roky som poriadne nespala, nevyhnutný čas a nepohodu s kyslíkovou maskou na tvári som sa naučila kompenzovať relaxačnými cvičeniami, aby si aspoň trošku oddýchla,“ spomína na náročné obdobie. Iveta bola neustále unavená, ubolená, ale mimoriadne trpezlivá. Choroba ju naučila práve trpezlivosti a pokore.

Dnes pani Makovníková pomáha iným pacientom s touto diagnózou. Je predsedníčkou Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou.

„Pacientske združenie, ako je to naše, vám umožní dostať sa k dôležitým informáciám, k rehabilitačným pobytom a poradenstvu, ktoré potrebujete. Snažíme sa napríklad pomáhať ľuďom s pľúcnou artériovou hypertenziou získať sociálne dávky, ktoré by im mohli zlepšiť kvalitu života. Bohužiaľ, v našom sociálnom systéme to nie je ľahká úloha,“ dodáva.

Diagnostika je zložitá

Diagnostika ochorenia je zložitá, pretože sa nedá zmerať tlakomerom ako pri klasickom vysokom tlaku. Pri pľúcnej artériovej hypertenzii na presnú diagnózu je nutná katetrizácia, ktorá spočíva v tom, že sa zavedie tenká hadička cez pravú srdcovú komoru do pľúcnych tepien a odmeria sa tam tlak.

Lieky a transplantácia

Lieky dokážu zmierniť ťažkosti, zlepšiť kvalitu života a významne ho pacientovi predĺžiť. Konečným riešením môže byť transplantácia pľúc, ktorá je vhodná a dostupná len pre malú skupinu chorých.

Transplantácie pľúc v čase pandémie neboli prerušené. V období od jari 2020 do jari 2021 boli vykonané štyri transplantácie, z toho dvaja pacienti s pľúcnou artériovou hypertenziou, jeden s chronickou obštrukciou pľúc a ďalší pacient s idiopatickou pľúcnou fibrózou.

 

Príznaky sa dajú zameniť s iným ochorením

Príznaky pacientov sú podľa lekárov často nešpecifické, a spájajú sa s množstvom iných chorôb. Napríklad, problémy s dýchaním. Pacient má spočiatku ťažkosti len pri námahe a okolie mu neverí, že taký navonok zdravý človek môže byť vážne chorý.

Pritom zadýchať sa môže už pri prejdení krátkej vzdialenosti. Neskôr môže byť pre neho náročné zvládnuť aj bežné činnosti ako sú obliekanie, nákup, starostlivosť o deti alebo domácnosť.

 

Príznaky:

- dýchavičnosť

- slabosť

- únava

- modranie pier

- bolesť v hrudníku

- krátka strata vedomia po fyzickej námahe

- opuchy nôh

- zväčšenie brucha

 

Čo je pľúcna hypertenzia?

Ide o chronické ochorenie pľúcnych artérií charakterizované vzostupom tlaku v pľúcnom riečisku, progresívnym zlyhávaním pravého srdca, významne zhoršenou kvalitou života a predčasnou smrťou. Presná a včasná diagnóza spojená s včasnou liečbou môže postihnutým zachrániť život.

01 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: 0 - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 02 - Modified: 2022-09-12 11:04:08 - Feat.: 0 - Title: Kedy je najlepší čas na užitie lieku na vysoký tlak? 03 - Modified: 2022-09-06 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzická aktivita nám prospieva, pomáha predchádzať obezite aj infarktu 04 - Modified: 2022-08-18 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Búšenie srdca môže vystrašiť, čo sa za ním skrýva
01 - Modified: 2023-08-23 09:47:26 - Feat.: - Title: Ako prebieha preventívna prehliadka? 02 - Modified: 2023-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Slovákom transplantujú pľúca najmä pre pľúcnu fibrózu 03 - Modified: 2023-01-02 10:40:26 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom aj s infarktmi 04 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 05 - Modified: 2022-08-11 05:00:00 - Feat.: - Title: Infarkt sa dá liečiť, treba včas vyhľadať lekára. Spoznajte príznaky infarktu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 19:19