Srdcový infarkt (infarkt myokardu) je vo vyspelých krajinách jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb, ktoré ohrozujú život.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Infarkt sa dá liečiť, treba včas vyhľadať lekára. Spoznajte príznaky infarktu

11.08.2022, 07:00

V súvislosti s infarktom sa často hovorí o bolesti na hrudníku. Môžu vás však bolieť aj iné časti tela. Dokonca môže prebehnúť v tichosti. Spoznajte príznaky infarktu.

Srdcový infarkt (infarkt myokardu) je vo vyspelých krajinách jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb, ktoré ohrozujú život.

Príčinou je postupné hromadenie tukových usadenín v cievach, ktoré zásobujú srdce kyslíkom a živinami – ateroskleróza. Je to pomalý proces, avšak časom sa môže stať, že sa časť usadeniny uvoľní, okolo nej sa vytvorí krvná zrazenina a tá môže zablokovať prúdenie krvi cez srdcový sval. Srdcový infarkt je vlastne poškodenie alebo odumretie časti srdcového svalu v dôsledku ischémie.

 

Čo zapríčiňuje infarkt?

„Ak vás postihol infarkt, zrejme ste už aj v období pred ním pociťovali nejaké problémy. Možno ste sa zadýchavali, možno ste pri námahe cítili nepríjemné pocity na hrudníku,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Kosová zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Infarkt podľa všeobecných lekárov zvyčajne nevznikne zo dňa na deň, ale predchádza mu ischemická choroba srdca. „Pri tejto chorobe sa koronárne cievy postupne zužujú. Ich priesvit sa zmenšuje pre usadeniny – aterosklerotické pláty. Ak sa priesvit cievy zmenší na kritickú hranicu, objaví sa ischemická choroba srdca,“ uvádza spoločnosť s tým, že ak taký plát praskne a začne sa na ňom vytvárať krvná zrazenina, môže cievu úplne upchať a vznikne infarkt.

 

 

Komu hrozí infarkt? Rizikové faktory:

 

– vek (v strednom veku postihuje infarkt prevažne mužov, no riziko u žien sa zvyšuje s príchodom menopauzy),

– pohlavie, infarkt postihuje prevažne mužov,

– genetika,

– zvýšený cholesterol,

– vysoký krvný tlak,

– cukrovka,

– obezita,

 

Ako sa prejavuje?

 

Vedúcim príznakom je bolesť na hrudníku, lokalizovaná za hrudnou kosťou, je zvieravá, tlaková alebo palivá. Často vystreľuje do ramena ľavej hornej končatiny, krku, sánky, medzi lopatky alebo na oblasť nad žalúdkom.

Treba konať rýchlo. „Keďže pri infarkte odumiera sval postupne a poškodenie je už po nejakom čase nezvratné – práve preto je dôležité konať rýchlo, aby sa predišlo život ohrozujúcemu poškodeniu,“ radí spoločnosť všeobecných praktických lekárov.

Kľúčové je preto nepodceňovať príznaky a okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Odporúča sa uprednostniť privolanie rýchlej lekárskej pomoci.

Človek po infarkte myokardu nemusí zostať natrvalo na invalidnom dôchodku. Na zabránenie trvalým následkom je nevyhnutné užívať lieky na upravenie hladiny cholesterolu a ďalších látok (v mnohých prípadoch doživotne).

 

Prejavy sú rôzne:

– bolesť alebo tlak na hrudi,

– búšenie srdca,

– ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť,

– ostrá bolesť vrchnej časti tela (chrbát, krk, čeľusť, ľavé rameno...),

– studený pot,

– žalúdočná nevoľnosť, vracanie,

– opuch nôh.

 

 

Infarkt potvrdí EGK

 

Primárne sa na potvrdenie diagnózy infarktu využíva EKG, podľa ktorého sa určí, o aký typ ide.

„Pacienti s vážnejším typom vo všeobecnosti smerujú do kardiocentier, kde podstupujú koronarografiu,“ uvádza spoločnosť všeobecného a praktického lekárstva s tým, že počas tohto zákroku sa prostredníctvom kontrastnej látky zistí, ktorá časť ciev je zúžená, a v prípade potreby ju mechanicky roztiahnu alebo aj vystužia.

Pacienti s menej vážnym typom infarktu podľa spoločnosti smerujú do nemocníc, kde môžu lekári vykonať viac vyšetrení ako krvné testy, ultrazvukové či röntgenové vyšetrenia.

„Následná liečba a dĺžka rekonvalescencie je tiež individuálna a závisí od rozsahu poškodenia,“ uzatvárajú všeobecní lekári.

 

Kontrola po infarkte je dôležitá

 

Prečo je dôležitá pravidelná návšteva kardiológa aj po infarkte? Pacienti, ktorí prekonali infarkt myokardu, majú zvýšenú šancu výskytu ďalšieho, alebo u nich hrozí vznik srdcovej arytmie či iných ťažkostí. Zmena životného štýlu, dodržiavanie liečby a pravidelná návšteva kardiológa by preto mali byť samozrejmosťou.

Pacient by mal byť po prepustení z nemocnice po infarkte systematicky sledovaný z hľadiska rizikových faktorov a špeciálnych vyšetrení najmenej prvý rok po príhode. „My z nemocnice neprepúšťame zdravých ľudí, ale chronicky chorých, ktorí musia byť nastavení na adekvátnu liečbu a pohospitalizačnú starostlivosť, aby sa zlepšila kvalita ich života a predišlo sa úmrtiam,“ vysvetľuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, prednostka kardiologickej kliniky a primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Bratislava. Kardiovaskulárne ochorenia sú podľa nej liečiteľné, len nám chýba systém manažovania pacientov po ich prepustení z nemocnice.

 

Prevencia zahŕňa stravu aj pohyb

 

Zdravá strava, optimálna váha, pravidelný pohyb, vynechanie alkoholu a fajčenia sú cestou k zdravému a dlhému životu rovnako ako pravidelné preventívne prehliadky. Preto je prevencia najmä v rukách pacientov.

V prípade ľudí, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak, cukrovku alebo majú genetické predispozície na srdcovo-cievne ochorenia, by sa ešte k vyššie spomenutým krokom mala pridať pravidelná návšteva kardiológa.

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2022-07-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Docent Viliam Dobiáš: Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle 02 - Modified: 2022-05-30 11:08:01 - Feat.: 0 - Title: Prečo zomierame viac? 03 - Modified: 2022-05-23 10:13:20 - Feat.: 0 - Title: Správne meraný krvný tlak pomáha predĺžiť život 04 - Modified: 2022-05-17 08:18:29 - Feat.: 0 - Title: Pacientom po infarkte chýba doliečovanie
01 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti? 02 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: - Title: Život po infarkte 03 - Modified: 2023-08-23 09:47:26 - Feat.: - Title: Ako prebieha preventívna prehliadka? 04 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: - Title: Ako starne naše srdce? 05 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: - Title: Pribúda ľudí s infarktmi
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:14