Čím viac sa tempo života zrýchľuje, tým menej sa my sami pohybujeme. Jediným prostriedkom, ako to napraviť, je pohyb.FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Známky starnutia sa nemusia objaviť u každého rovnako

24.09.2022, 07:00

Ubúdajúce podkožné väzivo, suchšia a popraskaná koža, tvorba pigmentových škvŕn. Znižovanie svalovej hmoty, zhoršovanie pohyblivosti, pamäte, sluchu aj zraku. Pribúdanie chorôb... Zmeny starnutia sa však nemusia objaviť u každého človeka rovnako.

 

Starnutie je zákonitý, všeobecný jav, ktorému podliehajú všetky živé organizmy, teda aj človek. „Je to prirodzený, fyziologický dej, nedivíme sa tomu že starneme, hoci prináša so sebou mnoho vážnych spoločenských zmien,“ uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom na svojej webovej stránke. Preto je dobré poznať niektoré znaky prichádzajúcej staroby.

 

Kedy vlastne staroba začína a čo je príčinou starnutia?

Proces starnutia začína už od narodenia, trvá teda celý ľudský vek, ale prejavy starnutia sa začínajú prejavovať v období zrelosti, čo je asi tak po 60. roku života.

Z funkčného hľadiska je najvýraznejším prejavom starnutia pokles fyzickej sily a výkonnosti. Nastávajú funkčné zmeny zraku, sluchu, zhoršuje sa pohyblivosť a pamäť. Vonkajšie zmeny sú viditeľné napr. na pokožke, spravidla je suchšia, tvoria sa vrásky, vo vlasoch je stále viac šedín. U niektorých mužov tých vlasov ubúda, vznikajú holé miesta.

 

Zmeny môžeme zjednodušene vyjadriť jedným slovom: ÚBYTOK.

 

- Ubúda pružnosti, podkožné väzivo, svalová hmota, aj hmota vnútorných orgánov a kostí.

- Na postave sa to prejaví skrátením pôvodnej výšky. K tomu sa môže pridať ohýnanie chrbtice, vzhľadom na zníženie medzistavcových platničiek.

- Koža mnohých starších ľudí je posiata pigmentovými škvrnami (ruky, tvár), u niekoho zase sú časté rozšírené cievky.

- Suchá koža má sklon praskať a infikovať sa.

- Typickým znakom staršieho veku je aj znížená schopnosť zachovať rovnováhu, nie zriedkavé sú závraty. Je to zapríčinené opotrebovaním centra pre rovnováhu vo vnútornom uchu.

- Častým javom starších ľudí je poškodenie zraku šedým zákalom.

- Celkový úbytok tkaniva sa však najvýraznejšie prejaví, keď sa týka mozgových buniek. Dôkazom toho je, že mnoho ľudí si sťažuje, že s pribúdajúcimi rokmi stále viac zabúdajú.

- Zdravie starších ľudí najviac ohrozujú choroby srdca, ciev, onkologické choroby, rednutie kostí – osteoporóza a iné choroby pohybového ústrojenstva, reumatizmus, poruchy metabolizmu a pod.

- U niektorých sa prejavia rôzne psychické poruchy a nie zriedkavé sú úrazy starších osôb s následnými zlomeninami.

 

Proti starnutiu pomáha optimizmus

 

Zmeny starnutia sa nemusia objaviť u každého človeka rovnako a v rovnakom čase. Tak ako každý z nás je iný, má iné schopnosti a danosti, aj v procese starnutia existujú veľké rozdiely medzi jednotlivcami. A samozrejme to značne ovplyvňuje ich schopnosť viesť aktívny a uspokojujúci život.

Pred starnutím nemožno nikoho ochrániť, ale je dokázané, že ľudia s optimisticky ladenou povahou na starobu pozerajú s určitým nadhľadom a aj s humorom a žijú ak nie dlhšie, ale určite plnohodnotnejšie a príjemnejšie ako pesimisti v rovnakom veku. Predstavy, obrazy vlastného starnutia pesimistom postupne uberajú síl, psychická pohoda je zriedkavá a ustavičným znepokojovaním si vlastne sami skracujú život.

 

Dá sa starnutie oddialiť?

Na všetky etapy ľudského života – od narodenia až po smrť, treba hľadieť, ako na prirodzenú ale neodvratnú súčasť života. Vysoký vek a staroba je teda tiež jedno takéto prirodzené obdobie a nemožno sa mu vyhnúť. Ale rozdiel je v spôsobe starnutia. Často možno stretnúť mladých starcov ale aj starých mladíkov, ak porovnávame ich kalendárny vek s ich výzorom, telesnou výkonnosťou, zdravím a duševnou sviežosťou a prejavmi vonkajšieho správania. Iste budete súhlasiť s tvrdením, že ľudia nestarnú rovnako. A v drvivej väčšine neumierajú na starobu, ale na choroby, ktoré behom života získavajú. Spravidla nejde len o jednu chorobu, ale hneď o niekoľko, ktoré spolu buď súvisia alebo aj nie. Svedčia o tom medicínske fakty a čísla.

 

Vek by sa bez chorôb predĺžil

 

Keby sa človek vedel tak chrániť od chorôb, že by umieral iba na starecké zmeny – teda opotrebovanie organizmu, ľudský vek by sa značne predĺžil. Odborníci zaoberajúci sa gerontológiou tvrdia, že dnešný človek by sa pri vhodných podmienkach mohol dožiť 110 až 120 rokov a až potom by umrel na následky starnutia.

Veľkým problémom pre mnohých starších ľudí je ich sociálna izolácia (nestretávajú sa s inými ľuďmi, z rôznych dôvodov, či už zdravotných alebo iných, nemajú sa s kým porozprávať, ich pohybová aktivita prakticky zanikla, nevhodná výživa alebo nedodržiavanie diéty im zhoršilo chorobu natoľko, že nemôžu byť v styku s ľuďmi). K tomu sa zákonite pridruží depresia, zmizne chuť do života, je neschopný sa radovať, čo má za následok predčasné úmrtia častejšie, ako by sme si mysleli.

- Veľmi dôležitú úlohu v živote človeka zohráva výživa

Odborné články uvádzajú, že za 60 rokov svojho života človek spotrebuje 80 g mäsa, po 20 g zeleniny a ovocia, 20 g cukrov, 18 g tukov, (vo forme masla masti a pod.), 120 g múky, 400 g zemiakov a 2 g soli. Toto všetko formuje zdravie v mladosti a dáva aj základ pre zdravie v starobe. Sú to vysoké čísla a limit prekračujú asi o štvrtinu, ale množstvo ovocia a zeleniny by neuškodilo zvýšiť aj o polovicu.

- Ďalšou zložkou, ktorá bezpochyby vplýva na život človeka a jeho dĺžku, je životné prostredie

Ide o prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme, kde oddychujeme. Niektoré tzv. rizikové faktory, ako je stúpajúci počet áut – následné znečisťovanie vzduchu, priemyselné znečisťovanie, to sú veci, ktoré my ako jednotlivci nemôžeme ovplyvniť. Ale svoje dobrovoľné, rizikové správanie, určite ovplyvniť môžeme.

No a k tomu rizikovému správaniu radíme fajčenie, nadmerné pitie kávy, alkoholu a v posledných rokoch sa k nim pridali aj tzv. nelegálne, omamné látky – drogy.

- Chýba nám viacej pohybu

Ďalším takým, možno povedať paradoxným javom v našom živote je, že čím viac sa tempo života zrýchľuje, tým menej sa my sami pohybujeme. A to má jednoznačne negatívny vplyv na človeka a na jeho zdravie. Dá sa povedať, že dokonca niektoré svalové partie u človeka doslova degenerujú, z jednoduchého dôvodu, lebo sa nepoužívajú. Jediným prostriedkom, ako to napraviť, je pohyb. Nič iné. Nie sú potrebné žiadne lieky, žiadne zázračné pomôcky.

A hoci s pribúdajúcimi rokmi stúpa opotrebovanosť organizmu, názor, že s prichádzajúcou starobou treba končiť s telesným pohybom, je pomýlený a úplne nesprávny, ba až škodlivý. Aj po 50. či 60. roku života možno začať s pravidelným, cieleným cvičením.

 

 

Čo vplýva na proces starnutia

- životný štýl (výživa, stres, pohybová aktivita, práca),

- vonkajšie a pracovné prostredie,

- zlozvyky (priveľa alkoholu a kávy, fajčenie, drogy)

 

 

Vedeli ste, že...

V súčasnosti žije v krajinách EÚ 62 mil. ľudí nad 65 rokov, čo je 16 % z celej populácie. Očakáva sa, že sa tento počet do roku 2050 zdvojnásobí.

Na Slovensku je priemerná dĺžka života u mužov asi 67 rokov a u žien je to 77 rokov.

 

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Oddelenie výchovy k zdraviu, Žiar nad Hronom

01 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: 0 - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 02 - Modified: 2022-08-09 07:22:32 - Feat.: 0 - Title: Nadmerné slnenie môže spôsobiť starnutie pleti 03 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie
01 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 02 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: - Title: Ako starne naše srdce? 03 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 04 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 21:33